onsdag 22 mars 2017

Tomater och chili pågång

I förrådet står 2 chiliplantor och en paprikaplanta på tillväxt under växtbelysningen. Det grodde väldigt dåligt och sedan hade barnen mitt såbrett i golvet... suck. Två plantor gick att rädda (själv var jag på jobbet), och de tror att de fick rätt namnskylt till rätt planta...


De hade försökt plantera ner dem pånytt, de två stackarna som överlevde fallet. Jag vill ju ha lite mer chiliplantor än såhär, så jag gick och köpte en ny påse av frilandssorten 'Piment d'Espelette'.
Den 13.3 sådde jag tomatfröna och min nya chilipåse.
Samtidigt skolade jag om de två överlevarna och flyttade ut dem till förrådet.


Jag har två tomatsorter iår 'Tiny Tim' och 'Balkonzauber'. Chilisorten är samma som förra året 'Piment d'Espelette'. Denna chilipeppar blir ganska stor, enligt scovilleskalan är hettan 2/5. Låt inte detta lura er, den är nog het ändå! Som ni kan se på fröpåsarna, så är de alla lämpade för frilandsodling. Jag äger inget växthus, så det är att välja lite vad man odlar.


Fyra dagar efter sådd grodde de första tomaterna.

Tomaterna 'Tiny Tim' och 'Balkonzauber' sådda 13.3 grodde den 17.3
Redan följande dag, fem dagar efter sådd, hade nästan alla tomatfrön grott och växt sig ett par centimeter höga. Vid omskolning sänker jag dem så att växtpunkten vid hjärtbladen lämnar strax ovanför jordytan.

Tomater 18.3, sådda 13.3
Nästan alla små plantor hade vattendroppar (kondens när jag har lock på lådan) i sina hjärtblad. Jättegulligt!


Chili gror inte lika snabbt, men 7 dagar är inte lång tid. Skulle skillnaden vara större än så skulle det inte vara lämpligt att bredså dem i samma brette, eftersom omskolningstiden blir olika.

Till höger: Chili sådd 13.3, grodde 20.3
Så långt hade mina småplantor hunnit när jag tog kort av dem i förrgår.
Av 'Tiny Tim' grodde 9 av 10.
Av 'Balkonzauber' grodde 7 av 8.
Av chili grodde 4 av 6.
Helt bra resultat!

Nu ska jag vänta 1-2 veckor och sedan är det dags att skola om dem så att varje planta har egen kruka. Men nu när det grott så ska de få flytta ut till förrådet med de andra plantorna.

Hur är det annars med vårfeelisen??
Vägarna är bara och man kan både se och höra hur snön smälter i trädgården! Love it!
Svanarna ser man lite nu som då där de går omkring på de blöta åkrarna...
Nu är det verkligen vår i luften! Och ni vet vad det betyder, jo, snart ska jag så ännu mer frön! För att inte glömma odlingslotten som jag inte ens börjat jobba med ännu.

Ha en fortsatt fin vecka!
Själv jobbar jag sex dagar denna vecka, men på lördag är jag ledig. Den dagen blir en hel dag i Vasa med mina trädgårdsnördar! Jeee!

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

tisdag 21 mars 2017

Vintersådd på friland

För en vecka sedan fick jag äntligen klart i köksträdgården så att jag kunde kallså mina grönsaker.

Iår höjde jag nämligen på odlingslådorna med ett varv brädor till. Jag köpte obehandlad lärk, lite dyrare, men rötbeständigt och hållbart. Nu är de ju inte samma färg som befintliga lådan, men det får jag fixa till våren sen.


Jag har inte satt någon duk upp på det nya varvet. Jag fyllde bara upp med jord till gamla brädornas övre kant. Jag ville nämligen skapa mer utrymme för växterna att växa innan de når upp till plasten på locket. Nu har de ca 20 cm högt utrymme inne i lådan.

Jag använder vanlig trädgårdsjord. Behöver bara vara så tjockt lager att det räcker till när man gör såfåran. Jag plattar inte till jorden innan jag sår, för då kan man bara trycka med en pinne för att få djupa diken, sedan sår jag som vanligt och kan enkelt täcka över fröna med den porösa jorden. Efteråt plattar jag till jorden.


Passande grönsaker för vintersådd är exempelvis asiatiska kålsorter, sallad, spenat, rädisa, sommarmorot, palsternacka, dill, persilja osv.

När sådden är klar kastar man riktligt med snö över hela jordytan.
Snön smälter sedan och blöter upp jorden. Sätt på locken och börja vänta på varmare tider!
När fröna tycker att jorden nått en passlig temperatur så börjar det gro. Förra året kom mina rädisor upp den 12:e april. 



Ifall det är växlande väder mellan varmt och kallt kan det hända att snön smälter bort ganska snabbt. Då kan man kasta in mera snö, finns det ingen snö behöver man eventuellt vattna med tiden. Fröna gror inte i torr jord!

När vårsolen börjar ligga på och fröna gror är det viktigt att hålla koll på temperaturen och fuktigheten i lådorna!
Det blir växthuseffekt med plastlock och temperaturen kan stiga riktigt högt under soliga dagar. Glöm inte att vattna grödorna sen, eftersom ingen nederbörd kommer genom plasten. Exempelvis sallad och rädisor vill ha ganska mycket vatten, annars blir de beska.

Gjorde en film om vintersådd förra året, men ville göra en ny iår.
Använde detta klipp som föreläsningsmaterial igår också när jag höll en föreläsning på trädgårdsföreningens månadsmöte.


Har ni testat att vinterså någongång?

Här kan ni se ett inlägg från vintersådden 21:a maj förra året.
Då skördade vi stora fina rädisor redan, vid tidpunkten jag annars brukar så första omgången! Spenat var så långt att man kunde nypa lite blad här och där, salladen började komma upp, morotsblasten svajade på och jag började redan stjäla lite små dillkvistar att sätta på smörgåsen.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

måndag 20 mars 2017

Förkultivera: FILM del 2


Nu är det dags att publicera den andra filmen om förkultivering.
Jag gjorde filmen i två delar för att ta de olika stadierna i två etapper.

Del 1
Jord, material, hantering av frön, bredsådd & pluggbretten, bevattning och sådd.

Del 2
Skötsel efter sådd, omskolning, gödsel, belysning och bekämpning. 

Mannen på filmen är min kollega Fredrik Sandström, trädgårdsmästare/föreläsare på Sunds Trädgård i Jakobstad.

Den första filmen hittar du HÄR på bloggen och HÄR på youtube.

~~~    ~~~~~  ~  ~~~~~     ~~~

Kolla in bloggen imorgon igen, för då kommer en ny film upp!
Då handlar det om kallsådd/vintersådd på friland.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

fredag 17 mars 2017

Blommig Fredag : Glädje

GLÄDJE
Veckans tema i blommig fredag.

Finns så mycket som ger mig glädje, så jag vet knappt var jag ska börja!

Glädje känner jag när solen lyser och snön smälter.
Våren är på kommande!
Såg faktiskt svanar på flera ställen idag... nu är det nära.

Glädje känner jag också när jag jobbar i trädgården, och då menar jag även nu.
Kan väl erkänna att jag var dyngblöt och kall om fötterna där jag stod i mina tygskor i den blöta snön, men det var värt det! Det är såtider i min köksträdgård.


Glädje känner jag även när jag vet vad som närmar sig... grönska, värme, spirande växter...





Vad ger dig glädje?
Mera glädje hittar ni i veckans blommig fredag HÄR.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

torsdag 16 mars 2017

Tjejsnack med CaisaK

Idag har jag lunchat och haft världens tjejsnack med Camilla
(Ni kanske känner henne som bloggaren CaisaK)

Vi har länge pratat om en kaffedejt, det är svårt att få in en dag som passar båda, men nu blev det äntligen av. Och jo, visst drack vi kaffe, men när jag kom in där (ca 11.30) efter jobbet så stod bordet dukat och kycklingen låg och fräste i pannan!



Hon bjöd på en jättegod kyckling, stekt halloumi och en färgsprakande sallad!
Åh, vad jag njöt av maten!

Miljön, deras vackra och inbjudande hem och förstås värdinnan själv var inte heller så pjåkigt!
Huset är jättegammalt och har massor av charm. Färgskalan går i vitt, svart, grått och brunt. Snyggt och stilrent samtidigt som det avstrålar värme och mysstunder under filten.




De hade så vackra bord och arbetsytor.
Det var gamla dörrar (som på bilden nedan) med handtag, lås och nyckel kvar. Det var metallstommar med plankor som bordsskiva och arbetsbänkar gjutna i betong...
Ett hus fyllt med personlighet!
Jag gick från rum till rum med stora ögon och bara tog in allt det vackra jag såg.


Camilla är inte bara duktig på inredning och färgplanering, hon bjuder även på fantastiska fotografier. En del finns som tavlor på väggarna, i samma färgskala som hemmet.


Vi hann gå in på alla samtalsämnen under timmarna jag var där.
Allt från odling, inredning och bloggande till barn, vardagen och livet på djupet. Kände mig glad och lugn i själen när jag körde hem...
Tusen tack för idag Camilla! Det är alltför sällan man får dessa stunder, då man kan sitta och umgås mellan fyra ögon.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Vänder på bladet: Ny PT!

Efter nästan 2,5 års bedrövelser med incidenter, inflammationer, operationer och you name it, så är det dags att vända på bladet och ta det ett steg längre!
Redan i mitten på januari ändrade jag om kosten och lämnade bort socker och onödiga kolhydrater. Det var 1,5 vecka innan min operation för canalis carpis. Finns fortfarande inte så mycket styrka i handen och ärret är superkänsligt när det rör i något. Nu känner jag ändå att det är dags att ta tag i träningen igen. Ska börja lugnt och försiktigt för att hitta tillbaka utan att överanstränga handen, axeln osv... Men nu känner jag att promenaderna inte längre räcker till!

Jag slog en signal till min väninna som jobbar med just kost, hälsa och träning

Tisdag blev starten för mig, första dagen jag fyllde i kostdagbok.
Kändes lite tidskrävande först, men det gick bättre och bättre när man lärde sig programmet lite.
Det var faktiskt väldigt intressant med kostdagbok!
Så fort jag sätter in något så säger det vilka näringsämnen det innehöll, hur många kalorier jag ätit osv.
Riktigt intressant!

På den första bilden kan man se kroppens energiförbrukning (inkl. aktiviteter) och hur mycket dagens måltider bestått av. Att se hela dagens konsumtion listad gör det tydligt och klart.


Programmet visar vad den intagna kosten ger för näringsämnen och inom vilka gränser. Hur dagens intag fördelats av kolhydrater, protein, socker och fett (och fördelningen av de tre olika fetterna) mm.


Tabellerna är tydliga och lättlästa.
Var lite skeptisk till det här med kostdagbok, eftersom jag har tyckt att det varit så svårt att hitta rätta maträtter och livsmedel från tabellerna. Hittar inte allt nu heller, så vissa saker sätter jag något motsvarande. Det blir ändå "något ditåt" och jag behöver inte ha det 100% korrekt.

Något som är bra för mig med en kostdagbok är att jag slarvar mindre!
Allt jag äter antecknas. Vill jag inte anteckna det så äter jag det inte heller! Så även om jag kan ha svaga ögonblick, så kan jag stå emot, för jag vill inte sätta upp det i dagboken.


För några år sedan fick jag plötsligt stressymptomer, slutade sova, hade panik/ångestattacker och det kändes som att hjärtat och pulsen rusade i kroppen och jag fick andnöd. Man blev ju rädd, trodde man hade hjärtfel och blodtrycket, som annars är bra, var ute och svävade högt.
Då tog jag tag i min hälsa, ändrade om mina matvanor och började träna.
Under 1 års tid gick jag ner 34kg och under följande år lyckades jag hålla den vikten.
Sedan pajade händerna och det ena efter det andra bidrog till att jag hade svårt att träna, tappade motivationen och senare föll tillbaka i gamla vanor och med det började vikten droppa tillbaka kilo för kilo... Nu är jag nästan tillbaka på startlinjen. (Läs mer här)

Vägen känns lång, men med Johannas hjälp ska jag ta dag för dag och kämpa!

Det intressanta i processen är att efter att ha haft dålig matlust, (eller rättare sagt inte vetat vad jag har lust att äta eller tillreda) så fick jag tillbaka inspirationen för matlagning redan första dagen jag fyllde i dagboken! Nu tänker jag framåt hur dagen ser ut, vilka måltider ska förberedas (som lunchlåda och mellanmål) och vad äter hela familjen senare under dagen. Känns som att jag fått en energiboost från ingenstans, som om någon skulle ha knäppt med fingrarna.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

tisdag 14 mars 2017

Ruka, sportlovet 2017

Äntligen... en vecka senare... så har jag fått till inlägget från vår Sportlovsresa.
Drog igång med en 6 dagars jobbvecka, kurser, styrelsemöten och allt möjligt då vi kom hem, så jag hann inte riktigt med bloggen.

Det blev inte fotograferat så jättemycket, inte med kameran iallafall.
Vill inte direkt ha en stor kamera i ryggsäcken när man är 7,5 timme i slalombacken när det dessutom var runt -10 grader. Blev lite mobilbolder och så filmades det lite med mobilen, sonens nikon kamera och med gopro. En hel del bilder och klipp kom upp på instagram under resan.
Ni får nöja er med mestadels mobilbilder!

Det var ju alltså i Ruka vi var under sportlovet (ons-sön).
Fantastisk plats!
Stugan vi bodde i var bara några hundra meter från slalombacken, strax intill både skidspår och skoterled. Vi har hunnit med de flesta aktiviteter och framför allt njutit av både sällskapet och omgivningen!



En vy av backen i skymning... Vackert!
Kvällsbacken var min favorittid i backen. Mindre folk, mer avslappnat och bara sååå vackert!


En av Alvas favoritplatser var lekparken i Rukankylä, på andra sidan slalombacken (ca 4,5 km från stugan). Här fanns isskulpturer, isrutschkanor, isslott, is att åka skridskor på och andra aktiviteter. Jätteroligt för barnen!


Kollade in omgivningen från skoterleden med maken. Roligt med lite tumistid.
Hade sonens gopro med, så vi fick lite filmsnuttar från Rukas vackra natur och kuperade landskap som minne. Tyvärr syns det inte hur höga backarna var i verkligheten...



Söndag, den femte semesterdagen, var det dags att köra hem igen. Det tar ca 6 timmar att köra (plus pauser) till Ruka från Jakobstad, 480km. 
Vi hade strålande sol hela hemvägen!
Ännu finare var det med solglasögonen på...


Fantastisk resa!
Vi hade gärna stannat längre!

Klippte ihop en filmsnutt, enjoy!


HÄR hittar ni inlägget från vårt boende i Ruka. Där finns även länkar till sonens youtube eftersom han vloggade alla fem dagar under resan.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

fredag 10 mars 2017

Trädgårdsminne

Trädgårdsminne är veckans tema på blommig fredag.

Ett trädgårdsminne som är lite sorgsamt är alla tulpan- och alliumfria rabatter förra våren... Det som inte hösten dränkte så tog vintern hand om! Hade satt ner massor av nya lökar som skulle komplettera upp lökblomningen från året innan, istället kom nästan inget upp!

Bilden nedan visar en del av lökarna som jag satte ner runtom i hela trädgården i höstas.
Vi har haft väldigt blött och isigt i vinter, inte alls bra för lökarna! Vi ska hoppas att de inte ruttnat eller frusit bort. Jag vill ju ha massor av blommande lökväxter iår!


Jag hade EN ENDA TULPAN i hela trädgården!

De blå Alluim caerulea som jag satte en grupp av var de enda av nya lökarna som kom upp... Av de befintliga kom en låg alliumsort i rosa som heter Allium ostrowskianum.

En del av lökarna jag hade satt ner hösten innan
Det var verkligen synd...

För att liva upp inlägget, som egentligen skulle vara ett positivt och lyckligt minne på tidigare års vårblomning så bjuder jag på ett par lyckliga bilder!

På bilden nedan ser man en del av vårlökarnas blomning i entrérabatten.

Entrérabatten 2015, Allium, tulpaner och perenner.

Allium Sphaerocephalon, Klotlök
Älskar denna senblommande Alliumsort!
Ett riktigt sommarminne!

Bakgården 2015, Klotlök
Ha en fin helg!
Vill ni se mer inlägg för blommig fredag så klicka HÄR!

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

torsdag 9 mars 2017

Bokashi föreläsning på Sunds

Igårkväll närvarade jag på en intressant och inspirerande föreläsning om
Bokashi EM.

Det var ingen vanlig föreläsning. Marina Gotthardt-Ivars hade kommit upp till Österbotten för att berätta mera om användningen och tankarna bakom EM. Stor del av kvällen gick ut på att åhörarna fick ställa sina frågor och hon gav svar, berättade och visade. En väldigt avslappnad och öppen föreläsning med andra ord.
(Ni kan träffa henne igen under Sunds trädgårdsdagar 19-20 maj)

Marina Gotthardt-Ivars
EM BOKASHI
Gör levande jord av ditt köksavfall

Miljövänlig näråtervinning året runt i ditt kök.
Naturligt, enkelt, inga växthus gaser och naturens egna mikrober.

EM är en förkortning av effective microorganisms.

Uppfanns av Professor Teuro Higa i Japan på 1980-talet.
Microbiolog och lantbrukare Higa är grundare för bolaget som nu drivs av hans son. EM kom till efter att han började forska i hur man skulle kunna ta vara på sitt avfall istället för att kasta bort det, eftersom Japan fylldes av sopor.

Denna mycket speciella blandning av 80 olika microber tillsammans arbetar mycket bättre i naturen än de gör var för sig ensamma.


När man komposterar med bokashi kan man ta tillvara allt biologiskt matavfall, även kött och fisk (rått eller tillrett). Microberna vill ha ett lufttätt klimat, därför ska man vädra sitt avfallskärl så lite som möjligt. Samla ditt matavfall i en mindre behållare under dagen och häll över det i komposteringshinken till kvällen. Avfallet varvas med EM strö (ca 1msk/liter avfall) som sätter igång fermenteringsprosessen. Tryck till avfallet för att få bort luftfickor som gör att microberna inte kommer åt allt avfall.

Beroende på hur många man är i familjen och vad man äter så fylls en hink på ca 2 veckor. För en del kan det ta några dagar och för någon annan en månad, men det har inte så stor betydelse.

När man fått hinken full ska den stå orörd i rumstemperatur 2 veckor innan man tar ut den och gräver ner. Trampa ner lite så att det får bra jordkontakt. Man kan ha en skilld låda var man gräver ner komposten eller gräva ner i odlingen, men inte för nära grödornas rötter. En riktlinje är att gräva ner den minst 20 cm ifrån eller ha åtminstone 20 cm jord ovanpå ifall man ska så frön på platsen. Då hinner materialet brytas ner till jord innan rötterna når dit. Nerbrytningen tar ca 2-3 veckor.

Från att ha köksavfall till att ha egen jord tar alltså bara 6 veckor!
2 veckor att fylla kärlet,
2 veckor orört i rumstemp och
2 veckor nergrävt i organiskt material.

Avfallet blir inte till jord i komposteringshinken, utan fermenteras och ser i princip likadana ut när de grävs ner.
De luktar inte som sopor annars gör, eftersom microberna fått arbeta i syrefritt utrymme och fermentera avfallet. Lukten kan jämföras med vinäger, eftersom det är en surningsprocess och ph sjunker till ca 3,5.

Mjölksyrebakterier hindrar lukt och mögel.
Det går flera diskussioner runt citrusskal och ifall det är bra att sätta dem i avfallet. Frukter som inte är ekologiska kan ha hårt besprutade skal, en del sätter med dem och en del inte. Det är ingen garanti att EM lyckas bryta ner bekämpningsmedlen.

Vätskan som uppstår, lakvatten, ifall man har mera vått material kan tappas ut genom kranen och användas som gödselvatten. Späd ut lakvattent enligt 1 dl/10L. Det är väldigt surt, så börja med svag dosering för att inte chocka växterna! Kan även användas inomhus. Ifall växten får för stark dos kan den få gula kanter på bladen. Svag dos oftare är bättre.


Det finns även produkter i flytande form.
EM, en grundbakterie sammanställt av 80 goda bakterier/microber.
A+, en sockermelass som är den stabilaste kulturen.

Dessa kan man t.ex. använda om man vill vattna upp en större odlingsyta eller åker.

Vill man göra eget bokashiströ så behöver man:
10 dagar, lufttätt kärl, rumstemperatur, vatten, ex. vetekli (eller någon typ av spån/husk) och givetvis microberna. Här blandar man av produkterna på bilden nedan.


Visste ni att man även kan fermentera nässelvattan?
Nässelvatten stinker rätt starkt av gödsel (skit), men efter fermentering luftar det av örter!

Man kan även fermentera stallgödsel för att få en ren och frisk balans/microkultur i den.

EM används även till djur, i hönshus, biodlingar och vattenrening.


Om man inte har en "jordstation" under vintern så kan avfallet stå kvar i hinken. Helst ska de förvaras i minst 6+ grader, eftersom microberna vill ha 6-25 grader för att må bra. Om avfallet fryser så går de i vila, men vaknar när det tinar upp.

Jordstationen kan användas för att ta tillvara brukad jord från krukor, gräsklipp, löv osv. Tillsammans bryts de ner och blir till en levande och näringsrik jord som kan tillföras i hela trädgården. Blanda upp med befintlig jord 1/3 bokashi och 2/3 jord.

Microberna äter kolhydraterna i avfallet som bildas till kol, som blir kvar i marken. Binder kväve och fosfor, bryter ner och koncentrerar näringsämnena från soporna. Det tar tillvara det goda och producerar aminosyror. Det förbättrar fotosyntesen och ger starka plantor. Starka plantor överlever dessutom skadeangrepp bättre.

Nu har jag bara skrapat lite på ytan, men jag hoppas att ni lärde er något nytt om bokashi och att jag kunde inspirera fler att kompostera sitt avfall. Genom att kompostera minskar vi antalet plastpåsar i soptunnorna, får egen jord (ekonomiskt) och minskar dessutom utsläpp av växthusgaser som uppstår vid förbränningen.

Finns det företag, restauranger/storkök, dagisar eller skolor som vill göra ett projekt för att ta hand om mera avfall, lätta på naturen och göra nytta av jorden så ta kontakt!
Det har redan spridit sig till flera restauranger som samarbetar med producenter och dagisar/skolor som gjort egna odlingar som används i hushållsläran.

Här finns en fin hemsida med bl.a filmklipp om bokashi användning.
Här hittas Marinas fb-sida.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen