Sidor

måndag 30 juni 2014

Öppen trädgård hos mig

Under veckan har den nyspunna traditionen "Pedersöre veckan" varit späckad med olika program varje dag. 
I lördags (28.6.2014) var en av programpunkterna med temat Trädgård & Kreativa rum

Jag var en av de sex trädgårdar/ateljéer som hade öppna portar. Hade ordnat med lite för mycket projekt här innan och tiden i egen trädgård har blivit mycket litet.. 

Den senaste veckan drabbades jag av prestationsångest!
Min trädgård var i totalkaos!

Överallt hittades halvfärdiga projekt, presenning full med inkrukade växter (både livlösa och nyuppgrävda), skräp och råddigheter, ogräs, oklippta fjolårsperenner, grusgångar fulla av gräs, påsar med oplanterade perenner, anläggningar som endast var täckta med landskapsduk och tyngder men inget täckmaterial... ja... listan kan bli hur låååång som helst! 




Hann piffa till den tomma terassen lite. Den är mindre möblerad än vanligt, eftersom jag lånat bänken och satt den intill mutterrabatten på bakgården..

Silverhavre och en vit pelargon
Min halvfärdiga anläggning från förra sommaren har nu äntligen blivit fylld med bark, natursten och kullersten. Kanten av små betongsten som går hela vägen utmed terassen blev fogad med 0-4 grus som jag hämtade efter kl.22 kvällen innan min öppna trädgård... tror klockan var runt 01-tiden när jag avslutade trädgårdsjobbet den kvällen!




Grävde bort en sektion i stenpartiet. tog upp en Hosta 'Aureomarginata' (ur samma stenparti), delade den i fyra delar och planterade ner två av dem här i andra änden. Här planterades även mina nyköpta perenner. den första är en kinesisk pion vid namn Fat Concubine' som är en stor fyllig vit pion som blir ca 90cm hög. De två andra är Heucherella 'Golden zebra' som ger en fin kontrast med sina gulgröna blad som har en rödaktig ådring mitt i bladet och blommar i vitt.


Äntligen har Finlands vita ros (Rosa pimpinellifolia 'plena') som står i halvskugga slagit ut sina vackra vita rosor. 


Rosa pimpinellifolia plena, Finlands vita ros (Midsommarros)

Som bilden ovan visar så har jag haft sorkar som grävt sig fram under anläggningen med rosor och äppelträd! Betongplattorna är sneda och lutar åt alla olika håll! Hade inte tänkt åtgärda dem innan pga tidsbrist, men kvällen innan kunde jag inte längre titta på dem! Jag slet upp plattorna (som nu även var så pass långt under de storväxta rosbuskarna) och gjorde en ny grund under. Jag flyttade ut dem en aning för att både jag och lördagens gäster skulle ha enklare att ta sig förbi.


Den lilla blombänken som varit fylld med mestadels daggkåpa och hosta har helt grävts tom och plantorna har blivit delade och omplanterade i förbättrad jord. Den här gången satte jag ner landskapsduk och bark i rabatten. Daggkåpan är väldigt ledsen och vissen för att jag grävde upp och delade den nu när det varit så torrt, kallt och blåsigt. Vet inte om den rycker upp sig iår, men annars kommer den igen nästa år!


Manchurisk valnöt, Juglans mandshurika
Min stolthet, Manchurisk valnöt, som planterades 2007 har äntligen fått fart!
De första åren växte trädet ca 1cm/år och dessutom frös två av tre grenar bort de första åren pga den sena nattfrosten efter bladsprickning. Nu var den växt ca 10cm under 2012, ca 3cm under 2013 och fått en ny gren och under 2014 har den redan nu växt 10-15cm och har två nya grenar pågång!
Det var väldigt många som var nyfikna på den under min trädgårdsdag!

En annan växt som blev mycket omtalad var den vackra Incarvillea som nu står och blommar så stolt!


Bänken från terassen har fått ny plats på bakgården. Här har vi sol från förmiddag till solnedgång! En varm och skyddad plats med en utsikt över hela bakgården.


Den såkallade surjordsrabatten har fått några nya växter (Miscanthus och Hosta), men de är nog inga surjordsväxter... får nog ändra namn på denhär rabatten... ;)
Min ympade Slånaronia på rönnstam väer på fint och har fått en liten krona. Även här har jag fyllt på med bark och möblerat om stenarna en aning.


Den nya funkian med grön ytterkant och vit mitt som har gröna stänk är nykomlingen Hosta 'Revolution'. Den trivs i halvskugga-skugga och jag har placerat den i nästa full sol... få se vad den äger om det? Men det var här jag ville ha den.
Prydnadsgräset Miscanthus sinensis 'Purple Fall' är den andra nykomling. Ett vackert gräs som kan bli ca 1,3m högt och vill stå i full sol. Bladen är gröna och övergår senare mot rött.

 Hosta 'Revolution' och Miscanthus sinesis 'Purple Fall'

I köksträdgården blev sådden mycket senare än förra året. Då sådde jag första varvet 19.5 och i år sådde jag 1.6 och sedan sådde jag resten ca 1-2 veckor senare. Nu har det dessutom varit så kallt och blåsigt den senaste tiden att flera sorter har tagit väldigt lång tid på sig att spricka upp. En del er jag fortfarande inte skymten av!



Mina frilandsgurkor hann jag inte förså, utan tänkte göra ett försök att så dem direkt i odlingslådan. Tyvärr lyckades det inte i den kalla jorden, så jag köpte istället två färdiga plantor. Vet ju inte hur det blir med fröna som finns någonstans där i jorden? Hittade dem inte, så få se om de är borta eller om de plötsligt gror senare...
Tomater försökte jag inte ens så. Samtidigt som gurkorna inskaffades två plantor körsbärstomat. Det var rejäla plantor och redan med massor av blom och några kartar.
Mina förkultiverade brytbönor 'Blue Lake' har inte alls orkat växa sedan de blev utplanterade! Ser ndå ut som de aningen frusna plantorna visar tecken på liv och jag lever i hoppet om att de ska komma igen! Förra odlingssäsongen var mina bönor en vildväxande succé som skördades i mängder och förtärdes med god aptit!


Besökte någon av er min trädgård i lördags?
Jag glömde helt bort att plocka fram kameran! Har ni fotograferat här och känner att ni vill dela med er till mig så får ni gärna skicka dem på min mail dromgarden10@gmail.com. 

Får passa på att tacka alla som kom förbi här! Det var så roligt att se hur många trädgårdsintresserade som gärna åker runt och tittar in i privata trädgårdar, hade besökare i trädgården nästan hela tiden! Jätteroligt! Det var även väldigt trevligt att prata med er och gå runt och prata trädgård! 
Och tack för alla fina ord om min trädgård!


Kitty

måndag 23 juni 2014

Restaurera blomrabatten in på natten...

Min frodiga rabatt med Funkia och Daggkåpa behövde ny jord. Daggkåpan hade fyllt hela rabatten med sina rötter och jorden kändes som torv!
Dags att rätta till problemet 
(eftersom några av plantorna inte riktigt trivs med de konkurerande rötterna)

Rabatten var rätt smal i ena sidan, och därför rätt torr, så jag flyttade på två av betongplattorna för att få den bredare.



Blev bara några mobilbilder tagna under arbetets gång... klockan blev till 00.30 innan jag evakuerade från myggen! (Dessutom skulle jag ju i jobb följande dag..)

Nu när alla plantor blivit uppgrävda och delade ser en del av dem lite hängiga ut.. då pratar jag mest om Daggkåpan! 
Om 6 dagar har jag öppen trädgård, så jag hoppas de rycker upp sig tills dess, annars ser det lite tråkigt ut. Kanske det skulle ha varit vettigt att vänta med restaureringen till EFTER min öppna trädgårdsdag, men nu finns ingen spola-tillbaka-knapp!



Delade även på några av mina Hosta 'White feather' som blivit lite större. Några av dem har inte riktigt orkat växa till sig, men efter jordbytet kanske de tar sig nu.


Hosta 'White feather'
Solen når rabatten först runt 16-tiden och är dessutom bakom träd senare i 1-2 timmar innan den igen lyser här tills den går ner. Tänkte därför att vintergröna kunde passa som marktäckare här, skaffade den redan förra året. Just denna har en annorlunda färg, en varmare lila färg en den vanliga vintergrönan.

Vintergröna, Vinca minor 'atropurpurea'
Julrosen, som jag tillfälligt skulle övervintra i entrérabatten stannade kvar där (i solen) lite längre än planerat. Nu är den flyttad och fått bosätta sig här i lite skuggigare läge. Hoppas den ska trivas!

Julros, Helleborus
Här kan ni se hur den sett ut tidigare. Gillar verkligen daggkåpan! Får nog ingen liknande blomning iår, men jag har dem på flera ställen och det kommer ett nytt år nästa år med ny blomning!

(13.6.2013)
Den första bilden är tagen förra året i mitten av juni när daggkåpan ännu inte gått ut i blom. De är rätt tidiga att komma upp på våren och bildar söta gröna kuddar när det mesta fortfarande är grått och trist.

När den sedan sträcker ut sina stjälkar och slår ut sina klasar med mängder av små blommor bldas ett hav i limegrönt!


Trivs de lika bra som tidigare borde det inte dröja länge tills det är lika frodigt igen!


Besök min trädgård på lördag kl.10-16 under pedersöreveckan!



Kitty

fredag 20 juni 2014

Trevlig midsommar!

Så var redan midsommaren här!
Denna sommar firar vi inte ute i skärgården eller runt grillen i trädgåren, som vi normalt brukar göra. Nej, i år ska vi på bröllop... hela TVÅ bröllop! 

Pedersöre kyrka, Jakobstad
Rosa midsommarros 
Det första bröllopet var idag, midsommarafton. Dagens bröllop var annorlunda. Brudparet hade inga traditionella bröllopskläder, utan istället iklädda festliga rockkläder och maken min körde paret i deras vinröda och polerade Pontiac. Paret firades med kaffe, tårta och mingel på Föus finess, en gammal ladugård i Esse som renoverats till festlokal.




Det andra är imorgon, på midsommardagen, ett bröllop som kommer att gå lite längre in på småtimmarna. (Vad är sannolikheten att sommarens två bröllop inföll samma helg? Dessutom just midsommarhelgen!).
Trevligt med två bröllop som är så helt olik varandra!

Får avsluta med några glimtar från trädgården...





Så synd att inte (midsommarrosen) Finlands vita ros, Rosa pimpinellifolia plena, hann gå i blom till midsommar. De (två buskar) står i ett halvskuggigt hörn, så antagligen är det en kombination av det kalla vädret och för lite sol om försenat dess blomning...

Finland vita ros (midsommarros) med regndroppar på linsen...

Men knoppar finns det gott om och några enstaka är på god väg att blomma... bara lite sol tack, så ska de säkert öppna sig.



Tyvärr borde jag ha en nogrannare genomgång av mina rosbuskar eftersom det tydligen är ett år som är rikt på bladlöss och annan ohyra! 
Dessa krabater hjälper heller inte till att ge mina buskar en vacker blomning...


Ska försöka hinna med ett inlägg från andra sidan trädgården ännu i helg... 
Har några andra inlägg på lager som jag också tänkt göra, som t.ex. projekt: 'nyckelfärdig trädgård' som vi tog på oss här i maj-juni och förstås mer från egen trädgård, hur det går i köksträdgården i år och mycket mer...

Men nu tackar jag för denna gång!
Ha en fortsatt trevlig midsommar!

Nu är det bara en vecka kvar till min "Öppna trädgård" som hålls på lördag 28.6 kl-10-16 under Pedersöreveckan.



Kitty

lördag 14 juni 2014

Solig lördag i trädgården

Så härligt att ha ledigt en lördag och vakna till strålande soligt väder! Lite blåsigt och inte allt för varm, men detta blir odisskuterat en dag i trädgården!

(Inlägget innehåller mest mobilbilder eftersom kameran inte hann med ut, senare på kvällen togs några bilder med kameran)


Har tillbringat dagen med att dra lite gräs runt stenkanter, så in de sista grönsakerna i köksträdgården, rensa lite ogräs och slutligen... så och plantera i krukor och konservburkar!

OBS! Krukorna på bilden ska inte bli kvar där uppradade på kanten, utan inväntar ett nytt hem. Stenkanten till köksträdgården var bara en bra avställningsplats när jag stod vid planteringsbordet och fixade..



Tidigare i våras råkade jag på konservburkar i butiken som hade tryck direkt på burken istället för papper. Har ju sett sådana förr, men när man köpte dessa tomatburkar fick man med frön av basilika, rucola och persilja. 
Jag gjorde några hål i bottnet av burken med en spik för att plantorna inte ska drunkna om de blir för blöta. Sedan fyllde jag dem med jord + lite såjord högst upp, placerade det runda pappret med frön i burken, toppade med såjord och gav en skvätt vatten. Väldigt enkelt! Senare har jag samlat på mig lite mer burkar, både med och utan tryck. Gillar växter i konservburkar och recycling överlag!


Basilika, Persilja och Rucola i tomat-konserver

Vit pensé, penningblad, silverhavre och vit pelargon
Planterade även en del sommarblommor och perenner i diverse krukor. Silverhavre, Helictrotrichon sempervirens 'Pendulum', köpte jag hem från jobbet tidigare i veckan. Gillar den stålgrå färgen och växtsättet överlag. Älskar gräs! Vi har ju ett blått hus, så jag tänkte att den skulle passa in bra på terassen med mina planteringar i vitt, rosa och svart. Till hösten ska jag hitta en passande plats där jag kan plantera ner den inför vintern. Och det blir antagligen en permanent plats.

Krukan som den vita pelargonen står i är en av mina 1 euros fynd som jag gjorde på 
Sunds Trädgård i vintras.

En av mina gamla hinkar fick bli kruka i år. Jag hade köpt tre vita pelagoner (varav en redan finns i en annan plantering på terassen) och en av dem fick här sällskap av lite kontraster som svart surfina och en rödbladig alunrot.

Zink hink med pelargon, surfina och alunrot.

Det heter ju att det inte finns svarta blommor, utan tittar man nära så är de faktiskt mörk lila. Men snygga hur som helst!

Rödbladig alunrot, Heuchera 'Cherry cola'
En ny alunrot för mig i år är denna rödbladiga med blommor i nästan samma färg som bladen. 'Cherry Cola' heter den så fint. Ett trevligt tillskott som sedan kommer att planteras ner i blomrabatten när den gjort sitt i krukplanteringen!



Namnet på denna vackra lila varelse är Cineraria! 
Även dessa fick sin plats i en gammal hink. Sällskapet är inget mindre än tre små vita dahlior. 
Tittade på de stora också, men de små var ju bara för söta. En annan fördel med de små var att plantering fick automatisk höjdskillnader och jag skippade kantväxten.
De ser lite stela och tråkiga ut som nyplanterade, men det dröjer inte länge innan de växt och buskat till sig.



Imorgon är det söndag och jobbdag. Det är sista helgen för säsongen som vi håller söndagsöppet. Efter midsommar ändras öppethållningstiderna under högsommaren.

Ha en fortsatt underbar helg allesammans!


Kitty