Sidor

torsdag 29 september 2016

Hortensia & höstfärger

Det var så onödigt med de där 2-3 frostnätterna som vi hade för någon vecka sedan!

Det mesta klarade sig ändå rätt bra, som ex. Höstsilverax 'Brunette' klarade sig som annars är så känslig och viker sig direkt det blir minusgrader.

En som nu är mindre vacker är Syrenhortensian...



Kronbladen på Syrenhortensian tog skada av frosten och är nu helt brunflammiga. Inte så tilltalande.
Det är mest den övre sidan, under klasen är den ganska fin ännu.



En annan som är känslig för kölden är Manchurisk valnöt, Juglans mandshurica.
Den gulnade efter frosten, och nu kan man tydligt se hur den går närmare vintervilan för varje dag. Den har redan tappat en hel del av sina blad.
Växt har den minsann gjort i år!
Den har fått flera nya grenar och de grenar som fanns har växt massor. Har inte mätt, men mellan 30-70 cm gissar jag, det varierar. Börjar äntligen ha en krona på mitt träd, istället för en stam med blad på.. ha hahaa...


Intill valnöten har aroniahäcken börjat få sin fina höstfärg, och krypripsen (Ribes glandulosum) likaså.

Den vita och stora Vädden blommar fortsättningsvis...


... och Röd Rudbeckia 'Magnus' likaså.


Det var lite höst från min trädgård. Höstas det i era trädgårdar också?

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

onsdag 28 september 2016

Alvas nya rum del 1

Barnen växer och nu är det dags för dem att få nya sängar.

När vi ändå ska ha lyftat ut en del av möbler så passar vi på att ytrenovera rummen.
Alex rum har redan blivit fixat en gång, men nu ska hans fondvägg målas över.
Alvas rum är enda sovrummet som är orört, så det blir nymålat på alla väggar! Hennes bokhylla lyfter vi ut för att få plats med nya sängen och nya hyllor sätts upp på väggen.
Hennes rum är hela 7,6 m2...
Det blir en normalstor 90 cm bred säng till båda barnen och nya madrasser.



Här på väggen intill dörren (som leder till husets enda garderob) målade jag för många år sedan, då Alva (7år) var liten... Eller var det då Alex (12år) var liten... Var tänkt att bli en betydligt större målning, men den lämnade halvfärdig... Passade inte att barnen såg på när jag kladda på väggen. Följderna var inte så trevliga..



Rummet är så litet och har dörrarna och fönstret så dåligt placerat. Känns som att det är meningen att göra det svårt när man ska inreda..




Sedan var vi tvungna att vända klädskåpet med dörren mot andra hållet för att få plats med en större säng.
Det är väldigt tight att ens få skåpet att röra på sig när det är så upptryckt mot taket!
Det går inte alltid som på Strömsö...
Väggen fick lite skador.
Sockeln till skåpet gick sönder.
Till sist brakade det till och bakstycket lossnade och det kom flera bitar bort ur sidoskivorna...
Skåpet var som en ballong på mitten...
Dessutom är sidan av skåpet jättefult och fullt av hål sedan det hade varit fastsatt i garderoben.

Får se.. kanske det går att bygga... Eller så köper vi nytt skåp!
Det är ju inget vackert skåp direkt.
Det var tidigare inne i garderoben, men det kändes ju såååå himla bortkastat, så vi lyfte ut det i rummet och lade in massor av hyllor i garderoben istället.



Vi tömde rummet, bar ut bokhyllan och den lilla vägghyllan. Sängen får hon ha i vårat sovrum tills det är klart. Känns som att det är grejer överrallt nu, förrutom i hennes rum.


Igår kväll (när de andra sov) hann jag spackla igen alla hål och skador på väggarna, men måla hann jag inte. Över natten fick spacklet torka och innan frukosten idag så blev väggarna slipade.

Hon har ju kladdat modellera på tapeten, så att den dragit i sig fett från massan, därför kan det hända att jag borde köpa nån fuktspärr eller sealer så att det inte tränger igenom målarfärgen. Enda jag hittade i garaget var en primer, och jag vet inte hur mycket det skulle hjälpa... Det blir dagens problem att lösa... innan jag åker till jobbet.
Tanken var egentligen att första varvet skulle målas på förmiddagen och det andra efter jobbet... men få se hur det blir med det.

Någon som är nyfiken på färgen vi valt?
Nu kommer säkert flera att ha olika åsikter om valet. Och jo, jag har varit med och påverkat, men hon fick sista ordet.
Hennes första reaktion var att varannan vägg skulle vara rosa och lila. Men efter en kort diskussion om hur hon skulle gilla dom färgerna efter fem år, så var hon över på min sida. Jag visade bilder på pinterest och vi funderade på olika möjligheter hur vi kan plocka in färg som går enklare att variera.

Valet blev därför en ljusgrå neutral bas, men med en vägg som är ur samma skala, men ett par nyanser mörkare. Den mörkare grå färgen är samma kulör som användes i vardagsrummet förra vintern. Skalan är en rengrå utan influenser från andra färger (som ex. brun, grön, blå, lila). Grå är en svår färg att få rätt eftersom den kan se olika ut i olika rum/ljus.
Pratar av erfarenhet eftersom vårat kök drar i grågrönt och hallen i blågrå. Kanske jag fortsätter in i hallen när vi endå är pågång, så slipper jag se det blå skenet...


Så långt har vi kommit.
På lördag blir det en tidig start med bil, släpkärra och hela familjen. En tur upp till Haparanda och Ikea står på schemat.

Dokumenterar vartefter, så får ni se resultatet senare.

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

måndag 26 september 2016

Från krukplantering till friland

Dags att jordslå perennerna som stått i krukor.
Förra året hade jag liknande planteringar, några stycken faktiskt, men jag glömde bort dem och under vintern frös de bort.

Såhär såg det ut för ca en månad sedan...





Både astilbe och höstkärlek vill jag spara,
murgrönorna får stå i krukor sålänge de är snygga, sen åker de.

Astilbe chinensis 'Superba', Stor plymastilbe, är en senblommande Astilbe som hör till en av de högre sorterna. Här i krukan har den inte blivit fullt så stor och frodig som när den får växa på friland. Nu har jag grävt ner dem i den långsmala rabatten som delar in dräset och gruset. Här kommer den att synas bra med sina starka rosalila blommor på hösten. Strax intill finns bl.a. Röd rudbeckia 'Magnus' som går i samma toner.



Efter Astilben så var det dags att hitta en plats för höstkärleksörten, Hylotelephium (sedum) 'Munstead dark red'.


I anläggningen som gjordes mitt i gräsmattan för två år sedan fanns en passande plats ut på hörnet. Där fanns färdigt hål i duken efter att jag haft ett gräs där som inte övervintrade. Nu klippte jag bara till ett större hål, luckrade upp jorden och satte till lite ny och porösare jord.



På andra sidan gräset finns också höstkärlek, sorten 'Matrona', så nu upprepas samma växt, men olika sorter.



Klippte även bort alla långa ax från tuvröret, så är det mindre bråte efter vintern. Själva gräset är fortfarande runt en meter högt.

Mera trädgårdsjobb utfördes, men idag koncentrerade jag mig på perennerna som varit planterade i krukor. Har ännu några perenner som borde trollas ner i någon rabatt, och blomlökarna har jag inte ens börjat med.

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

söndag 25 september 2016

höst-/vinterstylar terassen

Känns som att det var en tid sedan jag riktigt gjorde något märkbart i trädgården. Denna söndag var en ledig dag, perfekt med lite trädgårdsjobb.

Jag började på terassen.
Putsade upp växter som hade bruna blad och utblommade blomklasar. Drog bort fula sommarblommor och möblerade om krukorna en aning...
Det såg verkligen bedrövligt ut där!



Är långt ifrån klar, men det är en början iallafall.
Putsade upp mina 'Drottning Ingrid' pelargoner och lyfte upp dem på bordet, (lyftade ner dem då vi hade så blåsigt en längre tid, de höll på att knäckas, sedan lämnade de kvar där nere..). Putsade upp smultronplantorna och lyfte in vallmo-frökapslarna. Plockade bort de små röda prydnadsäpplena från trädet och satte dem tillfälligt i en kopp, ska användas som dekoration senare. I hinken finns endast Silvernjurvinda kvar, resten drog jag upp.

Nyligen när jag var in till Sunds köpte jag en påse växter inför vintern.
Två rosa calluna, en vit calluna, en murgröna och en rosa bärljung.
De fick jag äntligen planterade idag.



Murgrönan är inte planterad ännu, hann inte med den, men den får stå i en plåtbehållare tills jag har tid att fortsätta stylingen...


Bärljung är en vacker och intressant växt som gör sig fint tillsammans med Calluna (och mycket annat). Detta är en plantering som passar inför vintern och fryser fint. De övervintrar inte, utan byts ut till våren när en ny säsong drar igång.



Bärljung finns i flera färger ex ljusrosa, mörkrosa, röda och vita.
(länk till bilder på google)



Pelargonerna och Dahliorna ska snart tas hand om också, så att de inte glöms när kylan kommer. Har ännu inte bestämt mig ifall jag ska sätta pelargonerna i förrådet (glömmer alltid bort att titta till dem under vintern) eller försöka övervintra dem inomhus. Smultronplantorna ska jag jordslå.


Små röda prydnadsäppel.
Smakar inget vidare, inte ens fåglarna gillar dem..
Men de funkar fint att använda som dekoration i planteringar och arrangemang.


Pysslade på med en hel del annat också, men det får ni se nästa gång.
Ha en trevlig avslutning på helgen!

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

torsdag 22 september 2016

Kallt i köksträdgården

Är tacksam över de soliga dagarna vi haft nu i veckan. Underbart att titta ut genom fönstret (nu som bäst då jag skriver) och se hur kvällssolen lyser upp tallarnas stammar, så att de blir nästan brinnande orange. Barnen leker ute och allt är tyst och stilla här inne.

Men värme har vi inte direkt. Nu just är det närmare 10 grader och de senaste nätterna har vi haft över 7 plusgrader. Men vi hade ett par frostnätter, så nu har det verkligen blivit höst och gult i trädgården.

I köksträdgården ser det ändå relativt bra ut.
Luktärterna är över 2,5 meter höga och blommar för fullt!
De sista björnbären håller på att mogna. Tror det är första året som jag kan skörda ALLA björnbär. Förra året hann bara lite mogna och resten frös bort.
Jordärtskockorna är höga och ståtliga. Små knoppar ser man, men jag tror inte att jag kommer få chansen att se dem blomma.
Morötter har jag mycket av ännu, men jag skördar vartefter vi behöver.
Purjolöken som planterades först är stor och fin, men de senare plantorna är nog lite ynkliga, men helt dugliga att äta ändå.
Ärterna blommar ännu och ger lite snacks att plocka när man passerar...
Chili har jag massor av, och stora ser de ut att bli, men de är fortfarande helt gröna.
Något som inte är så snyggt just nu är rabarbern...


När det var kallt plockade jag fram locken till odlingslådorna, där var jag kunde sätta lock på så att säga. Närmast i bild är lådan där jag sått grönsaker i mars och dit jag senare flyttat salladsplantor. Det är så gott som slutskördat här, bara några morötter och lite sallad är kvar (och oregano som frösått sig här).
Är förvånad över hur tålig salladen är. Det syns inte det minsta på dem att de tyckt illa om köldnätterna!

I mitten satte jag fiberduk för att skydda bataviasallden, persiljan och rödbetorna.

Lådan längst bort med lock innehåller mina vackra rosensallad plantor. De har verkligen tagit tid på sig! Nu knyter de sitt huvud iallafall, så när vi ätit upp övrig sallad så kanske den är klar att skörda. Vill ju inte att den ska få för kallt efter att man sått, vattnat, väntat och sett den växa HELA sommaren och hösten.

Närmast i bild under locket är de små plantorna av machésallad och spenat. Det går rätt långsamt där i lådan, men jag är positiv och hoppfull.


I tunnan finns fortfarande några frilandsgurkor och ett par små zucchini fast på plantorna. Bladen på dem är dock helt bortfrusna och fula. Några rankor som varit skyddade nära marken och stenarna har ännu blad och blommor som ser friska och spänstiga ut. All typ av gurkplantor är väldigt känsliga för köld, de gillar inte vinddrag heller, men frilandsgurkan klarar lite mer än slanggurkan. Om våren hör de till de lite senare som sätts ut, för annars är risken stor att de tackar för sig.



Nu börjar det bli dags att planera vintern i köksträdgården!

Vilka grönsaker ska jag så i vinter?
Hur många lådor ska jag använda till vintersådd?
Vilken månad ska jag så i iår?

Samtidigt som vintern planeras så måste även våren planeras.
Växelbruk ska tas i beaktan!
Jag har ju bara 4 odlingslådor med lock, och i den ena finns ännu en del rabarber kvar. Jag måste fundera vilka grönsaker jag haft i vilka lådor, för att få ommöblerat till nästa år så att inte dylika grödor odlas på samma plats. Speciellt viktigt är det med kålväxter, lök, morot och rädisor. Man vill inte ha några övervintrade kryp som förstör odlingen. De kommer nog ändå tillräckligt!

Sallad och baljväxter har ingen betydelse, de kan odlas hur som helst. Baljväxter producerar själv kväve som den tillför jorden, så den är bra att byta plats på för jordens skull.

Bäst är när växelbruket görs i fyra delar, så att det bara odlas lök eller kål på platsen vart fjärde år.

Det är ju enkelt att se på skissen från denna sommar och förra sommaren för att se var jag haft exempelvis kålväxterna de senaste två åren.
Det som försvårar lite är att jag sått in mera och planterat in grödor efter hand i sommar, så då stämmer det inte riktigt mera. Dessa gånger är det bra att man är flitig med att fotografera, så får jag kolla bildgalleriet samtidigt som jag planerar ifall minnet sviker.

Nog om det för denna gång.
När planen är klar kommer den nog upp här. Lär nog ta en tid, för vi har lite annat pågång här hemma nu. Vill ju testa något nytt i odlingen nästa år dessutom, så blir att kolla runt bland fröfirmorna först.

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

onsdag 21 september 2016

Perennerna blommar ett varv till!

I nya rabatten på norrhörnet växer det på så att det knakar. En del växter har fått höstfärg, men de flesta av Hostorna börjar ha gula och ganska fula blad. Hostan gillar inte kölden och vi hade några frostnätter här nyligen.

Men... Några av perennerna kör ett nytt varv!

Klockvippan, Heucherella, har fått flera spiror med knoppar som börjat öppna sina rosa små blommor. Denna är i övrigt en ganska tidig vårblommande perenn.


De har ett fantastiskt bladverk!




Sedan har vi Astilbe 'Ellie', som jag klippte ner fröställningarna på för en tid sedan. Nu har den ena plantan två nya blom på G. Gillar denna sort. Den har så vackra kontraster. Bladen är mörkgröna med lite rodnande skiftningar, stjälkarna är mörkröda, knopparna är gröna och blomman är klar vit!



Roligt att september bjudit på bättre väder och överraskande blomningar!

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar