Sidor

onsdag 31 maj 2017

Trädgården vaknar...

Efter lite värme och två dagar regn vaknade trädgården till liv med en smäll! Den halvdöda gräsmattan visar tecken på grönska, och efter en dos gödsel ska väl den också få mera fart.

Paraplyalmen slår ut sina första blad och eftger det brukar man få se en blomning...


Kornellen börjar med lite blomknoppar innan de brokiga bladen väcklas ut...


Päronträdet visar tendens att ge fin blomning iår...


Itoh-buskpionen har massor av röda stjälkar som börjar titta upp...

Itoh buskpion, Paeonia itoh 'Cora Louise'
Satte lite mer vita pärlhyacinter i höstas eftersom jag miste dem alla vintern innan. Nu får jag njuta av dem iår igen...


Våren.
Känslorna.
Lycka.
Trädgårdsnörd.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

måndag 29 maj 2017

Hur ett jobb leder till ett annat...

Något jag kan ha riktigt svårt med i trädgården, det är att hålla mig till det jag håller på med.

En dag gick jag ut för att plantera uppdrivna plantor i köksträdgården och så grönsaksfrön. Plockade fram allt jag behövde och tog ut både frölådorna och småplantorna..
En stund senare står jag vid en annan odlingslåda och klipper bort grenarna av hallon och björnbär som bar frukt förra året. Märker att jag inte alls gjorde det jag tänkte och går tillbaka, (obs, hallonbuskarna blev inte klara).
Börjar planera hur jag ska sätta plantorna, fyller upp med jord och ska gå och hämta något.
Då kommer jag ihåg, "jag gjorde ju jord förra året i plåttunnan av stallgödsel, hög, torrt gräs-/lövräffs och lite jord ur de gamla blomkrukorna". Jag går till tunnan för att inspektera hur den ser ut nu. Börjar ta av jorden och fyller upp i en av odlingslådorna. Fyller upp i en annan odlingslåda och i en tredje låda... Tar en gammal jordpåse och börjar skyffla i av jorden, så att jag ska ha till ett senare tillfälle. Det kan ju vara bra att tömma tunnan så att jag får göra en ny sats iår.
Tittar på klockan, oj vad tiden rinner iväg! Bäst att plantera ner grönsaksplantorna så att jag säkert hinner, nu då jag ändå plockat ut plantorna.
(obs, tömde inte klart jorden ur tunnan).
Jag planterar ner mina grönsakspluggar och fixar fram en fiberduk att skydda dem med. Sen plockar jag in mina frön igen, eftersom jag inte ens hann börja på i den andra odlingslådan...

Samma sak hände i lördags igen...
Jag gick ut i regnvädret för att klippa ner mina perenner på bakgården. Slutare med att jag stod med spaden och grävde upp strandirisen för att dela dem och ränsa bort kvickroten som hade sökt sig in där... Plötsligt körde en bil upp på gården. Men oj, vad är klockan tänkte jag??!! De första kompisarna började anlända till sonens kalas... Jag stod dyblöt och smutsig i regnkläder på bakgården med spaden i högsta hugg!
Jahapp, bara att plocka bort och gå in då.
Hann nästan klippa klart allt på bakgården, obs, nästan...


Lider ni av samma sak?
Det är så mycket som behöver göras nu. Vart man än tittar så ser man jobb! Så mycket man vill och så lite man hinner! Man blir klyven, förvirrad och har svårt att hålla sig till saken. Allt man gör är ju sådant som ändå ska göras, så det är ju inte bortkastad tid, men visst vore det roligt om man slutförde det man gick ut för att göra.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

söndag 28 maj 2017

En helg på odlingslotten

Vet att det är många som är nyfiken på hur det går på odlingslotten.

Här kan ni läsa om starten:

Som jag nämnde i gårdagens inlägg så fick jag till fyra timmar på lotten igår. ÄNTLIGEN! Har längtat efter ett tillfälle då jag kan jobba på utan tidsplikter. Hann inte bygga upp några nya bäddar, även om planen var att få till både "morotsbädden" och "potatisbädden", men jag fick ett nytt tillfälle idag efter jobbet, så nu är en potatisbädd redo för sättpotatis. Den jag gjort nu är för liten, så jag ska göra en till, men först måste dynghögen bort... Mellan potatisraderna ska jag så gröngödslingsväxter som honungsfacelia och tagetes. Det finns olika sorters tagetes med olika dofter, färger och storlekar. Dessa har en doft som hjälper att förvilla ohyrans luktsinne när man samplanterar med deras favoritväxter (ex. angripare för lök, morot och kålväxter).


Det jag fick gjort igår var att plantera en låda med vinterportlak, som borde ha gjorts redan förra veckan (stackars plantor). Det är mina vintersådda plantor (sådda 25.2) som bara har en liten ask med ca 2-3 cm jord som fortfarande stått i plastbackarna. Planterade ut rader 5 x 7 och en del täta plantor fick gå ner i jorden med 2-3 plantor i grupp, bara för att inte förstöra rötterna. Ändå lämnade över hälften av plantorna i plastasken eftersom det inte rymdes mer... Tror inte jag överdriver om jag säger att det säkert hade hamnat 100-150 frö i den lilla asken!


En påse gul sättlök blev satta i bädden på hörnet, runt kanterna planterade jag små plantor av liten tagetes (smakar citron och kan användas som både krydda och te) och ringblommor. Hoppas att blommornas doft ska täcka över lökdoften för att minska skadeangrepp.


Den långsmalabädden på lotten bakre kant (mellan löken och potatisen) blev bara blommor, halvhöga och höga sådana. Även dessa är de som jag kallsådde i plastback i slutet av februari. Tänker att det blir fint med lite blommande höjder i olika rosa och lila nyanser. Perfekt när jag vill plocka och göra buketter.


I bädden närmast pallkragarna har jag gräslök, salladslök, persilja, blåklint, aster och stockros.

Nu är också den mindre pallkragen redo. Där sådde jag in morotsfrö, en färgmix med både orange, gula och lila morötter. Lite mer yta blev också täckt med kartong och halm idag. Finns en hel del yta att täcka ännu, men jag är pågång! Många olika grödor ska ännu få plats, så mera odlingsbädda och pallkragar ska ut. Mycket skönare att jobba idag då solen kom fram, igår var det mycket blötare väder, och kallare.

Man får täcka över allt man planterar med fiberduk. Fåglarna här plockar bort sättlökar och förstör de små plantorna annars. Det blir bättre senare, men de är lite småtokiga på våren.



När man står i bakre änden av lotten så känns det som att man gjort framsteg. Alla bäddar och lådor är nu sådda i eller planterade i, förrutom den nya för potatis som gjordes ikväll. Men tar man några steg bakåt och blickar över hela lotten.... ja... den är ganska stor och här finns maaaassssor av jobb ännu! Men, ett steg i taget, hinner jag inte få hela gjort denna säsong så är det ju bara att fortsätta nästa år!


Nu igen var det bara mobilen som hängt med på lotten, så tyvärr kan jag inte visa bättre bilder än såhär....

Imorgon börjar en ny vecka, massor av jobb, möten och annat program. Förhoppningsvis ska jag hitta ett nytt tillfälle att få några timmar till på lotten. Något annat jag borde göra är att förbereda mig inför Strömsö's trädgårdsevent den 8.6....

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

När perennerna skriker efter hjälp!

I trädgården har det inte hänt mycket ännu i vår. Visst växer det, men inget arbete har blivit gjort...
Inga perenner har klippts ner och nu växer de upp genom det gamla vissnade bladverket. Blir ju inte direkt enklare att vänta med att klippa dem, men det har inte funnits någon tid för det...




Gräsen är något som verkligen löns att klippa i tid!
Det tar massor av tid att få klippt bort allt det gamla bruna då gräset hunnit växa sig såhär långt! Dessutom går det snabbt och blir mycket snyggare när man bara kan kapa det kort. istället för att välja ur strå för strå.


För några dagar sen när jag var ute i trädgården så slet jag bort fjolårsgräset från randgräset, så det har fått växa upp ostört. Gillar randgräset med de grön-vit randiga breda grässtråna och de lila skiftningarna. Men begränsa den, annars tar det lätt över och sprider sig in i allt som finns i närheten. Jag har en bottenlös hink nergrävd runt alla mina gräs.


Idag fick jag äntligen tid till trädgården.

Spenderade tre timmar i regnet och fick det mesta upputsat på bakgården och i entrérabatten. Blöt och genomfrusen kröp jag ner i soffan under en filt på eftermiddagen. Till kvällen åkte jag ut till odlingslotten och spenderade fyra timmar där! Frusen igen blev det soffa, filten och film på kvällen.
En produktiv lördag!
Nöjd.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

fredag 26 maj 2017

Blommig fredag: "Oväntat"

Fredag igen och denna vecka är temat "Oväntat".

Har varit lite intensivt senaste tiden, och trädgården har inte fått så mycket uppmärksamhet som jag hade hoppats ge den. När jag gick runt i trädgården igår för att titta vad som ska göras upptäckte jag något oväntat, Forsythian har börjat blomma!

Forsythia 'Maluch' har klasar med gula knoppar, redo att slå ut...



Jag har två buskar, 'Maluch' är den mindre busken som är nere i trädgården och 'Nothern gold' uppe i skogskanten.


Mina buskar är planterade våren 2015, så de har fått en tuff start med två riktigt svåra vintrar. De har ändå klarat det bra måste jag säga.

'Maluch' är zon 3 i Finland och 'Nothern gold' är zon 3-4.
Jag bor i 4:an. Det är också den som har en härdighetszon högre som brukar blomma först. Den har ganska glest med blommor ännu, men jag har all förhoppning om att den kommer att vara helt fylld av knallgula blommor inom ett par år.

Det är inte många buskar som blommar på bar kvist, men Forsythia är en av dem.
Så fort blommen slått ut så brukar man se att de gröna bladknopparna också börjar utvecklas.



Vill du se mera oväntat så kika in på bloggen Bland rosor och bladlöss.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

torsdag 25 maj 2017

Backsippan

Det är något speciellt med våren... 
En speciell känsla att gå ut i trädgården och utforska den grönskande processen...
Alla upptäckter man gör medans man går runt i trädgården med kameran i handen...
De första perennerna som blommar...
Aaahh... säget bara JAG ÄLSKAR VÅREN!

Backsippa, Pulsatilla vulgaris
I blomrabatten har scillan spridit sig runtom och inuti plantan... Vet inte riktigt hur den hittat dit, egentligen har jag den bara runt ett äppelträd en bit bort... Idag hittade jag enstaka scilla i hela denna rabatt!

Scilla


Har ni någongång tittat riktigt riktigt nära på backsippan? 
Det är en fantastisk växt. Vilka detaljer!
De första ludna knopparna, den intensiva gula mitten som utslagen och alla håriga växtdelar osv...
Såååå vacker!

Backsippa, Pulsatilla vulgaris


Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

måndag 22 maj 2017

Första skörden av jordärtkocka



I helgen passade jag på att gräva upp mina jordärtskockor. Jag fick några knölar av min kollega Majvor förra våren. De blev höga och ståtliga plantor, men de hann inte börja blomma. De är väldigt lik solrosor till utseendet, men under jorden sker något helt annat. Under jorden skickar den ut rötter som bildar nya knölar. Det kan komma många knölar från varje planta. Jag hade lite varierat resultat, under vissa fanns 1-2 stycken och under några fanns betydligt fler. Allt från pyttesmå kockor till ganska stora och fina kockor.

Jag sorterade ut en del som togs in för kommande måltider och resten planterades tillbaka ner i jorden.

Jordärtskocka är en utsökt rotsak som kan användas på många olika sätt.
Soppa är kanske det enklaste, jättegott! Men man kan även sätta dem i ugnen, göra ett rotsaksmos eller koka och kyla för att göra en typ av potatissallad, men av kockor.
Något man behöver tänka på är att allas magar inte tål den så bra.
De flesta får lite oönskade gaser efter intaget. Ett knep är att förvälla dem innan och hälla bort vattnet, sedan tillreda dem så som man tänkt. Momentet gör att en del av ämnena som ger gaser i magen åker iväg med kokvattnet.


Tanken var ju att de inte skulle sättas i samma låda detta år, utan flyttas till lådan där rabarbern finns. Men det kom jag inte alls ihåg nu när de planterades, utan blev påmind då jag tittade tillbaka på inlägget från förra året då jag satte ner mina nya knölar...


När jag skulle skörda dem passade jag på att klippa bort de torra fjolårsstjälkarna från sparrisen.
Och vad hittade jag??!!
Jo, en sparris! Vilken lycka!
När jag tittade till den för ett tag sedan såg jag inget liv i plantan (som även den planterades förra våren). Tänkte att den kanske inte klarade av den grymma vintern, när de legat tjock is i odlingslådorna.


Sparris, Asparagus officinalis
En helt underbar och perfekt sparris!
År så himla sugen på att kapa den, men måste hålla mig. Man ska inte skörda de två första åren, utan låta plantan växa till sig först. Nu vill jag ha fler plantor!

Mer sparris till folket!

Kanske jag måste gräva upp några jordärtskockor så att jag får plats med mer sparris, vill ju ha dem på ett och samma ställe. Sparris vill inte gärna flytta runt så mycket.

Här kan ni kika in på fjolårsinlägget Jordärtskock-plantor så får ni se hur fina plantor jag satte ner då knölarna hade legat i lite jord innan jag satte dem i odlingslådorna.

I mitten på bilden nedan ser ni de solrosliknande stjälkarna från jordärtskockan. Bilden är tagen 3.7.16 och de dubblades i höjd ännu efter detta. Hittade ingen bra bild tyvärr..

Jordärtskocka mm i köksträdgården 3.7.2016
Sitter och tittar ut genom fönstret där solen lyser i trädgården. Skulle så gärna gå ut... Men denna förkylningen håller mig snällt inne... så surt!

Alla ni gröna själar får vara ute och stojja i trädgården för min del också!

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Att få skördar de första bladen!

Idag var jag en stund ute i köksträdgården på förmiddagen. Har dragit på mig en otrevlig förkylning, så energin var verkligen låg. Vi hade underbart väder idag, så jag kunde inte motstå att gå ut en sväng. I mina odlingslådor grönskar vintersådda grönsaker och i fredags plockade jag mina första blad av både spenat och senapssallad.

Fröna har ju inte 100% grobarhet, så några gluggar fanns det i raderna. Idag fyllde jag de gluggarna med nya frön.


Moroten grodde först i början av maj. De två bilderna här under är tagna 6.5 och 20.5. Morot tar ganska lång tid innan den ger skörd, men att vinterså gör att det blir lite tidigare, det sprider även ut skörden, eftersom jag sår nya morötter nu i maj också. Hade tänkt så idag, men orkan fanns inte.

Sommarmorot 'Sugarsnax 54' 6.5.17

Sommarmorot 'Sugersnax 54' 20.5.17
Bredvid sommarmoroten hittar man den vackra lila-spräckliga senapssalladen 'Osaka purple'. Den var rätt tidig att komma upp. Den är lite pepprig i eftersmaken, men jättegod! Fin att blanda med i salladen också.

Senapssallad 'Osaka purple' 6.5.17

Sommarmorot 'Sugersnax 54', Senapssallad 'Osaka purple' och machésallad 20.5.17

I en annan odlingslåda finns en dubbelrad med runda rädisor, tre rader dill, en rad tatsoi, en dubbelrad med en högre dillsort och en dubbelrad med avlånga rädisor.

Rädisor, dill och tatsoi 6.5.17

Rädisor 6.5.17

Rädisor 20.5.17
Här har rädisan växt ganska mycket på ca 2 veckor. De går redan att börja skörda, men ännu har jag inte plockat någon.


Dillen 'Bouquet' har jag i tre rader till vänster. Mellan de raderna gjorde jag två nya rader idag med ganska tätt sådda frön, betydligt tätare än det som kommit upp nu. Min önskan är att det ska komma upp som en ordentlig dillbuske som ska ge mig massor av goda blad att skörda.
Rädisor, dill och tatsoi 20.5.17
Tatsoi som växer i raden mitt i lådan har tagit sig snabbt och blivit frodig och grön. En mycket saftig och god bladkål (släkt med pak choi) som är frosttålig och passar även att odla till hösten för en senare skörd.

Tatsoi 20.5.17
Spenat är den grönsak som gror först. 17.4 grodde den iår, men kölden har gjort att den växt rätt långsamt. Den har klarat av alla köldnätter bra. Jag har bara haft mitt lock av växthusplast på lådan, inget annat skydd.

Spenat 'Nores', 'Reddy' och 'Medania' 6.5.17

Spenat 'Nores' 6.5.17

Spenat 'Nores' 20.5.17
Här syns det nu tydligt att det är ett par frön som inte grott. Men många är det inte. Satte till 4 frön av 'Nores', 3 av 'Reddy' och 2 av 'Medania'. Jag vill ju få så mycket skörd som möjligt, därför sår jag in även om det bara handlar om ett par frön. Jag har sått plantorna närmare varandra än rekommenderat, men jag kommer att börja skörda bladen rätt snabbt så att det gallras ur.

Spenat 'Nores', 'Reddy' och 'Medania' 20.5.17
Det var så gott att nypa av de spröda spenatbladen!
Satte dem på mackan tillsammans med blad av senapssalladen 'Osaka purple' och bara njöt.

Spenat 'Reddy' 21.5.17

I samma låda finns en rad med palsternacka mellan spenaten. Den tar ganska lång tid på sig och är därför bra att så i tid. Kan även sås redan på hösten.

Palsternacka 6.5.17
Där var lite bilder med ca två veckors mellanrum för att jämföra tillväxten i min köksträdgård. Det är intressant med vintersådd! Är också positivt överraskad över hur bra kallsådden i plastback lyckades.

Önskar er en bra start på den nya veckan!
Själv har jag feber nu, så det blir en lugn start för mig...

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar