Sidor

onsdag 18 september 2019

Blommor på odlingslotten

Så var vi plötsligt halvvägs in i september.
Lördagen bjöd på en underbart solig dag och jag hann vara två varv ut till odlingslotten, totalt 5 timmar. Njöt av varje sekund!

Jag skördade en del, men satte mest tid på att rensa och fixa. Nu när vi fått lite regn så är det inte bara mina grödor som växt. Det fanns en hel del ogräs också. Runtom hela odlingslotten var det som ett buskage av brännässlor och kvickrot.

Idag tänkte jag visa lite vilken glädje blommor och färg gör när man samplanterar i sina odlingar.

Eftersom allt har sin tid, blommar olika tidigt osv, så tänker jag blanda bilder från 27.7.19 och 14.9.19, så det är nästan två månader mellan bilderna.

Vallmo och blåklint blir en fantastisk kombination. Vart efter vallmon blommat ut så står de dekorativa med sina frökapslar.

Jag hade massor av självsådd vallmo på odlingslotten, men stor del har jag rensat bort. Där de fick fortsätta att växa tätt inpå varandra blev de betydligt klenare, men bara man gallrar ordentligt och ger dem utrymme så blir de fina och kraftiga.

Låter du vallmokapslarna vara kvar kommer du alltid att ha självsådd vallmo!




Vallmon blommar som sagt mitt i sommaren, men enstaka blommor fortsätter och jag har ännu någon lite här och där på odlingslotten som blommar. Men vallmon har tre olika stadier som är väldigt fina. Det första stadiet är när de är i knopp och just ska spricka upp. Det andra stadiet är när blomningen är som rikligast. Det tredje stadiet är deras underbara frökapslar.

De två bilderna nedan är fotograferade från samma plats. Den första bilden från 27.7 och den andra fotograferad i lördags 14.9.



Vill man inte att vallmon ska sprida sig, så bör man klippa bort kapslarna innan de öppnar sig.

Hur ser man det då?
Jo, man kan se att vissa kapslar ser ut som om de skulle ha ett öppet galler under hatten på kapseln. När dessa kapslar lutar så häller det ut massor av frön. Vill man samla dem kan man ta en papperspåse/kaffefilter och bara skaka ur fröna. Gissar att en kapsel kan räcka till en bädd på minst två meter med vallmo.


Lökbädden,
som senare blev hela odlingslottens blickfång fullspäckad av blommor i alla de färger!

Jag satte ut tre olika sorters sättlök här. Först kommer gullök, sedan bananscharlottenlök och längst bort rödlök. Jag grupperade löken så att på en del ställen kom ett tomt utrymme mellan grupperna och ibland slingrade bara på mitten så att jag fick tomma ytor på ytterkanterna. Dessa tomrum fylldes dock väldigt snabbt med mina vintersådda ringblommor och lejongap. När jag rensade bädden i yttre bakhörnet (där det var massa blommor föregående säsong) så hittade jag lite självsådda ringblommor, och vita blåklint mm som jag flyttade hit.

Måste nog säga att detta varit en av de finaste bäddarna under hela säsongen, tack vare lökens tidiga grönska. Medans blommorna växte till sig så såg det aldrig tomt eller glest ut här när det var så mycket lökblast.


Bananscharlottenlöken har alltid ett par lökar som går upp i blom.
Banancharlotten är en mild och god lök som blir rätt stor och oval i formen. Några av lökarna får långa stjälkar med en jättefin vit och runt lökblomma (likt allium-lökar i blomrabatten).


Gillar kontrasten mellan de runda ringblommorna och den spetsiga lökblasten.

Ringblomma 'Lemon zest' och gullök 'Stuttgarter'

Men när löken sedan är skördeklar så viker sig blasten, och det är inte det snyggaste.
Ringblommorna är en sort som är låg och kompakt, vilket hjälpte löken att hållas mera upprätt. Där löken inte hade något stöd ligger den ganska fult.

Dags att börja skörda!
Jag skördade inte allt på en gång, utan i sektioner, sort för sort. Bar hem ett stort gäng lökar 3-4 gånger innan allt var skördat. Några enstaka lökar står här ännu idag, de som blommar och de som sitter fast tillsammans med de som blommar. Bananscharlottenlök ger ofta två fina lökar från varje sättlök, och ifall en gått upp i blom och jag bruter loss den andra, så tappar den fästet och vinkar.



Första sektionens lökskörd av en 500g påse sättlök. Började med den mittersta delen av bädden med banancharlotten lök 27.7.2019.

Tomutrymmet som bildades efter skörden gav mer plats för blommorna som under sensommaren växt till sig och nästan täckt in hela bädden. Här samsas många färger, men jag blir så glad av dem varje gång jag kommer till odlingslotten.


Mix av lejongap 14.9.2019
Jag har nu i två år njutit av lejongap, håller fortfarande på med samma fröpåse, en mix från Nelson garden. Nu tar jag egna frön och märker dem enligt färg.


Finns ju lite andra ringblommor ochså här. Höga och låga, enkel- och dubbelblommiga, vita, gula och orange. Skönheten här nedan hittade jag i ytterkanten av en gång. En självsådd fin ringblomma som har en mörk undersida på kronbladen.



I en liten pallkrage såddes en aprikos-orange ringblomma tillsammans med dotterns 4H-solrosor.




De såddes ganska sent, så det blev inga baddare precis, men vi njuter av dem ändå.
Älskar solrosor!
Ska ha ännu fler nästa år. Helst en hel bädd!


Alla blommorna på odlingslotten är självsådda eller vintersådda i plastback.

Ibland driver jag upp  inomhus, men iår är de uppdrivna hemma i köksträdgården.

Såhär har det sett ut, från kallsådd i mars till strax efter utplantering i juni.





Imorgon tänkte jag åka och plocka hem en blombukett från lotten!
Ha en skön fortsättning på veckan!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar