Tidigare i december gästbloggade jag i en annorlunda julkalender hos Anette med bloggen "Rost och rädisor". Hon har en julbordskalender med ny lucka för varje dag. I lucka 19 hittade man mig och mitt bidrag till julbordet, eller bjudningen innan/efter jul. Det där enkla som man kan slänga ihop och ställa på bordet ifall man får gäster eller har en bjudning.
Jag ville gärna dela med mig av receptet här på bloggen också, så här kommer det, tillsammans med inlägget från lucka 19 i julbordskalendern.
Strax i utkanten av Jakobstad (Finland odlingszon 4) har jag i många år odlat olika ätbara växter och grönsaker till min familj. För tre år sedan ville jag slå på stort för att vi ska äta mera av det som vi odlat själva. Jag hyrde en odlingslott (ogräsåker) på 200 kvm som jag började bygga upp från ingenting. Har inte hela lotten odlingsklar ännu, men förhoppningsvis blir den klar under nästa säsong.
För mig har det varit viktigt att visa våra barn att maten inte växer på butikshyllan, utan den kommer från ett frö, som vi hjälper att växa i fin jord (som vi själva bygger upp från biologiskt material) och som mognar till fin mat via vår skötsel, kärlek och inga bestrutningsmedel!
Att kunna plocka med sig ett gäng grödor och gå in och tillreda en måltid för familjen som är ren och närproducerad. Mina barn är redan 10 och 15 år, men de äter betydligt störra variation av grönsaker när vi odlar dem själva och har lärt sig uppskatta dem när de sett arbetet bakom, från frö till skörd, och även själva varit involverade. Det är något jag vill föra vidare.
Därför vill jag nu bjuda på ett recept som kan göras vilken årstid som helst, av både färska och frysta grönsaker.
Nu i jultiderna händer det sig att man har hem gäster titt som tätt. Varför inte göra något riktigt enkelt och snabb av något man själv odlat. En salt pirog som kan ätas som den är, till kaffet/glöggen eller tillsammans med sallad som en måltid. Enkel och snabb att göra, enkel att äta!
Jag gör ofta salta pajer som jag bjuder på när jag får hem gäster, eller tar med ifall jag åker hem till någon. Receptet är vegetariskt, men innehåller anemaliska produkter som enkelt kan bytas ut till veganska. Kikärterna som jag har med som extra protein, ger även en fylligare känsla i pirogen, men kan bra bytas ut mot exempelvis bondbönor eller morotstärningar.
Spenat-fetaostknyten
Jag ville gärna dela med mig av receptet här på bloggen också, så här kommer det, tillsammans med inlägget från lucka 19 i julbordskalendern.
Strax i utkanten av Jakobstad (Finland odlingszon 4) har jag i många år odlat olika ätbara växter och grönsaker till min familj. För tre år sedan ville jag slå på stort för att vi ska äta mera av det som vi odlat själva. Jag hyrde en odlingslott (ogräsåker) på 200 kvm som jag började bygga upp från ingenting. Har inte hela lotten odlingsklar ännu, men förhoppningsvis blir den klar under nästa säsong.
För mig har det varit viktigt att visa våra barn att maten inte växer på butikshyllan, utan den kommer från ett frö, som vi hjälper att växa i fin jord (som vi själva bygger upp från biologiskt material) och som mognar till fin mat via vår skötsel, kärlek och inga bestrutningsmedel!
Att kunna plocka med sig ett gäng grödor och gå in och tillreda en måltid för familjen som är ren och närproducerad. Mina barn är redan 10 och 15 år, men de äter betydligt störra variation av grönsaker när vi odlar dem själva och har lärt sig uppskatta dem när de sett arbetet bakom, från frö till skörd, och även själva varit involverade. Det är något jag vill föra vidare.
Därför vill jag nu bjuda på ett recept som kan göras vilken årstid som helst, av både färska och frysta grönsaker.
Nu i jultiderna händer det sig att man har hem gäster titt som tätt. Varför inte göra något riktigt enkelt och snabb av något man själv odlat. En salt pirog som kan ätas som den är, till kaffet/glöggen eller tillsammans med sallad som en måltid. Enkel och snabb att göra, enkel att äta!
Jag gör ofta salta pajer som jag bjuder på när jag får hem gäster, eller tar med ifall jag åker hem till någon. Receptet är vegetariskt, men innehåller anemaliska produkter som enkelt kan bytas ut till veganska. Kikärterna som jag har med som extra protein, ger även en fylligare känsla i pirogen, men kan bra bytas ut mot exempelvis bondbönor eller morotstärningar.
Spenat-fetaostknyten
Recept:
10 smördegsplattor (1kg)
120 g spenat
50 g grönkål
1 charlottenlök (ca 70g)
1 pkt kokta kikärter (230g)
1 pkt fetaost (200g)
2 tsk grönsaksbuljong
svartpeppar
rosépeppar
Grovhacka spenaten och grönkålen och sätt ner dem i en stekpanna med olja, peppar, en finhackad lök och grovhackade kikärter. Tillsätt grönsaksbuljongen (jag använder pulver, fond går också) och vänd runt dem på medelhög värme tills de mjuknat lite.
Ta pannan av värmen och smula ner fetaosten o grova bitar. smaka av. Jag hade en ganska salt fetaost och tillsatte därför inget salt. Det ska gärna smaka av rosépepparn.
Halvera alla smördegsplattorna och klicka ut blandningen i mitten. Vik de små plattorna dubbelt och tryck till kanterna så att de inte öppnas.
Pensla med ägg och strö på lite sesamfrön.
Ställ in i ugnen på 200 grader varmluft ca 15 minuter.
Jag serverade mina knyten med en ljummen tomat-kikärtssallad.
Halverade körsbärstomater, hade tagit undan en näve av kikärterna som skulle till pirogerna, lite grovt fördelad spenat, salt, svartpeppar och en skvätt citron. Släng det runt en stund i en stekpanna tills det är lite ljummet och servera direkt.
Du kan lika bra plocka pirogerna i en korg och ställa på bordet så får gästerna äta dem med händerna.
Hoppas ni vågar testa receptet.
God jul på er!
/ Kitty
Oj så gott! Det receptet sparar jag...
SvaraRaderaÖnskar dig en fin lördag!
Vårkram från Titti
A wonderful article with a lot of important information. evisa Turkey is a better substitute for a Turkish physical visa. mostly travel and business people prefer it. The Reason behind it is very simple: it takes very less to approve it .
SvaraRaderaReally no matter if someone doesn't be aware of after that its up to other users that they will help, so here it takes place 스포츠토토사이트.
SvaraRadera
SvaraRaderaHello guys, Great blog.. Great post! Very nice article, very nice and very useful for people.. “Time spent in India makes an extraordinary impression on someone. It acts as a barrier that seems unrealistic to the rest of the world." Foreign citizens can come to India and see this country's beauty. There are 22 official languages in India, but the most widely spoken language is Hindi. You can get an India tourist visa and travel in India.
Wow! I have read your article and it's so good I will share it with family and friends. I just informed the travelers who want the Turkey visa for UAE citizens that it is easy to get through the online process. Travelers who wish to travel to Turkey can apply for it.
SvaraRaderaI have read your article which is so amazing and easy to read & understand. I hope your audience enjoys it. Passengers who are willing to wish Turkey and want a Turkish Visit Visa can visit the website for applying online.
SvaraRaderaYour generosity in sharing these valuable insights is highly valued. I look forward to participating in the event and learning more about this captivating topic. Your willingness to contribute to our collective knowledge is truly commendable, leaving us curious about the unfolding narrative. One Visa for Seamless Travel in Gulf.
SvaraRaderayour blog, words weave an oasis of eloquence, flowing like a river of wisdom, molding landscapes of profound insight. Each sentence is a brushstroke, creating a unique masterpiece. It goes beyond content; a symphony of ideas unfurls.
SvaraRaderaBravo on your blog! The way you marry insightful perspectives with eloquent narratives is truly impressive. It's like embarking on an intricately planned expedition through a vast sea of knowledge, constructed to be inclusive and accessible to all readers. Your ability to unravel complex concepts is genuinely outstanding. Many thanks for sharing this enlightening piece that strikes a chord with your audience.
SvaraRaderaIt's always clear to me that you're an expert whenever I read your posts. You approach the topics you discuss with such passion, and your readers benefit immensely from the knowledge you share. Thank you for being a source of reliable information and making even the most complex subjects easily understandable for everyone.
SvaraRaderaYour blog post is a captivating voyage through intellect and creativity. The finesse with which you navigate complex subjects is truly commendable, turning each paragraph into a work of art. Your insights resonate deeply, provoking thought and inspiring curiosity. It's a literary delight that leaves readers eagerly anticipating more of your unique perspective and storytelling prowess. Well done
SvaraRaderaI'm impressed by the depth of practical advice in this article! It navigates the topic seamlessly, providing actionable insights that even beginners can grasp. The author's ability to simplify complex concepts is remarkable, making it accessible to all. It's obvious they've dedicated considerable time and effort to creating this masterpiece, and it shows. I'll be bookmarking this for future use and recommending it to my peers. Well done to the writer for producing such valuable content!
SvaraRaderaExploring the depths of this blog post, I found myself immersed in a sea of profound insights, each wave carrying me further into the realm of introspection. The author's words resonated with a clarity that illuminated the corridors of my own consciousness, sparking a symphony of thoughts and emotions within. It's as though they've distilled the essence of human experience into these paragraphs, inviting readers to embark on a journey of self-discovery. This isn't simply prose; it's a voyage into the depths of the human psyche.
SvaraRadera