Sidor

fredag 1 februari 2019

Trädgården i januari


Så var vi på den första dagen i februari.
Januari har bjudit på både sol, ordentliga minusgrader, ljus och mycket snö.

Tänkte bjuda på några bilder från min trädgård som jag tog i söndags.
Blandar upp dem med lite bilder från den 14:e augusti och den 13:e september, bara för att ni ska se hur det såg ut i höstas, innan vintern kom.



Äppelträdet 'Rödkanel' växte på bra förra säsongen.
En del grenar beskar jag på hösten och resten tar jag i april. Borde skaffa mig en ny teleskopsekatör, eftersom den jag har börjar vara nära sitt bäst före datum.

Det var verkligen synd at det var så mycket ohyra och getingar då vi hade så äppelrikt år. En stor del av skörden gick på komposten...

13 september 2018 vs. 27 januari 2019
Entrérabatten ligger begravd under snömassorna.
Om bara ett par månader så får man se denna snö smälta bort och vårlökarna börjar växa fram. Det ser jag så fram emot.

Det ska bli intressant att se hur mycket lökar som kommer upp. Hade rikligt med mörka tulpaner förra våren, och nu har jag fyllt på med samma sort, och lite till, bl.a. mer allium. Tulpaner har en tendens att bara orka 1-2 år här hos oss, så man vet inte riktigt vad man har att vänta sig. 



På höstbilden har "mutter-rabatten" börjat ta höst. Här sitter vi rätt mycket på sommaren, det är en skön plats. Efter en varm eller tung/stressig dag, då kommer man hem, slänger in väskan och sätter sig sedan på bänken med något kallt att dricka. Det är livet.


Paraplyalmens krona har hållit kvar snön.
I bakgrunden till vänster kan man se Manschurisk valnöt med sina stabila grenar. Jag beskar den riktigt ordentligt igen i höstas. Kan inte släppa upp den för stor här, så jag får hålla lite koll på den. Den hör absolut till en av mina favoritträd här i trädgården. Den är även det träd som får mest frågor varje gång jag har besök i min trädgård.
Det höga gräset Tuvrör, Calamagrostis 'Karl Foerster, står fortfarande stadigt och är så snyggt i snön.



Köksträdgården.
Här kommer jag snart börja odla.
Nu när jag har det lilla växthuset så tänkte jag göra en del av kallsådderna där. Inte direkt i jorden, utan bredsådda tråg, krukor och pluggbrätten. Här kommer massor med ljus, men relativt skyddat från snö och direkt vatten.
Eller, nja... Det är ju inte helt sant... Sidorna på taket gapar öppet och en dörr saknas. Jag har färdigt utsågat materialet till dörren och växthusplasten är inhandlad. Jag har materialet till triangeln på en av sidorna, men inte till den andra...

Måste säga att den lilla träkonstruktion gör hela köksträdgården lite intressantare nu när det är vinter. Den skapar höjd, som inte är helt begravd av snön.




Nedan är bilder från mitten av augusti...
En av favoritperioderna. Då finns massor att skörda och blomningen börjar växla från sommarblomning till höstblomning. I porten till köksträdgården blommar den småblommiga sidenklematisen 'Paul Farges'.

Köksträdgården 14.8.2018


Fantastiskt ljus som lyst in genom skogen mot bakgården...




Samma ljus fann jag även på framsidan av huset.

Det är något jag saknat. Ljuset. Nu märker man att det börjar svänga och vi har allt längre ljusa timmar på dygnet.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

4 kommentarer:

  1. Så många ljuvliga bilder och så mycket snö. Här snöar det och töar varannan dag.Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  2. Tack för inspirerande läsning! Jag funderar på en Paul Farges till sommaren. Tänkte ha den på terrassen i stor kruka (isolerad) . Har du någon erfarenhet av hur den klarar övervintring i kruka? Hur mycket skulle du säga att den växer på en säsong? /Marika

    SvaraRadera
  3. Hej Marika.
    Så roligt att du gillade inlägget.
    Det beror nog väldigt mycket på var du bor. Jag bor i zon 4 i Finland och vissa vårar kommer denna endast nerifrån med nya rankor och vissa år så orkar den komma från gammal kvist. Ska man odla i kruka behöver den vara väldigt rymlig, helst 100L, men kanske minst runt 60L, som sagt, det beror väldigt på i vilken zon du bor och vilken typ av kruka du har. Termokrukor är bra eftersom de isolerar mot kyla och på sommaren isolerar de mot värmen från solen så att inte rötterna bränns lika lätt. All krukodling som står ute på friland kan vara lite av en gambling, eftersom vi aldrig riktigt vet hurudan vinter vi kommer få.
    Du ska självklart testa! Bra jord och bra kruka kan man komma långt på! Gödsla på våren och eventuellt nån gång till i början av sommaren (beroende på vad du använder för gödsel) och höstgödsel skulle jag rekommendera i augusti.
    Hoppas detta hjälpte!
    /Kitty

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svar! Kanske vågar jag göra ett försök... Lätt att drömma i alla fall när snön vräker ner... /Marika

      Radera

Vad roligt att just du ville lämna ett meddelande! Alltid uppskattat! :)