Ute på odlingslotten finns inte bara grönsaker. Nej, där finns även blommor.
Jag brukar inte egentligen så sommarblommor, bara nån enstaka rosenskära, blåklint och ringblomma, men oftast direkt på friland.
Iår ville jag utöka mängden och förkultiverade lite i förrådet plus att jag gjorde kallsådder i plastback.
Det blev ringblommor, borstnejlika, rosenskära, solrosor, blåklint, aster, zinnia och liten tagetes som smakar citron.
Jag brukar inte egentligen så sommarblommor, bara nån enstaka rosenskära, blåklint och ringblomma, men oftast direkt på friland.
Iår ville jag utöka mängden och förkultiverade lite i förrådet plus att jag gjorde kallsådder i plastback.
Det blev ringblommor, borstnejlika, rosenskära, solrosor, blåklint, aster, zinnia och liten tagetes som smakar citron.
Jag sådde egentligen inga blommor på friland på odlingslotten.
Jag behövde ha färdiga plantor att sätta ut för att spara lite tid. Odlingslotten påbörjades från noll. Jag visste att det kommer ta tid innan jag har mina odlingsbäddar klara. En direktsådd av blommor skulle ha blivit så sen.
Runt sättlöken blommar nu både ringblommor och tagetes.
De är båda ätliga, men har även en annan funktion. Deras doft kan också förvilla doftsinnet hos oinbjudna gäster, ohyra. Därför är det bra att plantera sådana växter nära exempelvis kål, lök och morot.
I bädden bredvid samsas gräslöken med stockrosor, persilja, blåklint, aster och salladslök.
Den yttersta raden av asterplantorna är sådda samtidigt, men utplanterade ett par veckor senare än de större plantorna, därav storleksskillnaden. Det är otroligt hur bra plantorna tar sig sedan de kommer bort ur den lilla krukan och ner i jorden.
Här inne mellan gräslök, aster och stockrosor har den lila salladslöken växt på bra!
Jag bredsådde lök, (rekommenderar starkt att så i pluggbretten!) och de låg som långa grässtrån på jordytan när jag plockade isär dem och satte dem i marken. Tänkte att de kommer att vissna efter "rot-behandlingen" de fick. Men nej, nu är de starka och fina! Oj så mycket lök jag kommer att få!
I pallkragarna är jag redan på andra ronden, men mer om mina grönsaker kommer snart i ett eget inlägg.
I slutet av februari testade jag för första gången att vinterså i plastback.
Jag sådde både ettåriga blommor och ett par olika salladssorter.
Blåklint hade jag gamla frön av, så de grodde lite dåligt. Sådde ett varv till ute i plastback i början av april. De fröna grodde hur bra som helst och nu har jag en stor tuva med blå och vita blåklint!
Men jag sådde även andra sorter...
När jag kom till odlingslotten med mitt lilla tråg av tätväxande småplantor 27:e maj så var jag inte så säker på att det skulle lyckas. Jag hade sått aningen för mycket frön på liten yta, så det var riktigt trångt i tråget. Dessutom hade de fått lite varmt och torrt i plastbacken vid ett par tillfällen. Att sedan pilla loss de små rötterna från varandra gjorde att det såg ganska klent ut i bädden efter planteringen.
Men jag var hoppfull, och se nu så det blommar!
Det är en dubbel mörkrosa vallmo som blommar och framför är borstnejlika, men den är som tvååring och blommar antagligen först nästa år.
Här finns redan frökapslar från utblommade vallmo blommor, så det ger mig nya frön att så till nästa säsong. Det är ganska bra att plocka kapslarna sen när de börjat torka, annars kan de fröså sig fritt där man inte vill ha dem.
Vilken glädje att ha tillgång till egna blommor att plocka av till buketter!
Blommor odlade bara för att plockas. I trädgården vill man inte plocka lika mycket, för där vill man ju ha mycket som blommar i rabatterna. En perfekt lösning att odla dem här, perfekt för mig som älskar att göra buketter.
Tror bestämt att jag ska plocka mig en bukett inför helgen när jag åker ut till lotten imorgon!
Kitty
Finns en massa tips om hur man kan gynna mångfald kring knutarna i nya boken Naturvård för torpare. http://naturvardfortorpare.se/
SvaraRaderaÅh så fint! Bra med tips och så inspirerande bilder, toppen!
SvaraRaderaSommarkram från Titti
i nya boken Naturvård för torpare.
SvaraRaderaแคมฟรอก