Bondbönan har ett kraftigt växtsätt och blir ganska hög, runt 1 m, beroende på hur bra de trivs. Den har vackra svartvita blommor och får sedan långa baljor. Baljorna blir snabbt stora, men låt dig inte luras. Känn på baljorna innan skörd, det tar en tid för själva bönan att svälla upp och blir stor.
I övrigt en lättodlad och dekorativ växt med riktigt goda bönor.
Som andra bönor ska även dessa förvällas innan förtäring. En del tycker att skalet på bönan ska avlägsnas innan den äts, men själv tycker jag det är rätt så onödigt. Bönorna kan torkas och förvaras torrt i skåpet eller förvällas å frysas in.
Man kan även låta ett par av de första mogna baljorna sitta kvar på plantan och skörda dem senare som utsädesböna, alltså ta egna frön som torkas och sätts tillbaka i jorden kommande år.
Öppna först baljorna och plocka ut alla bönor. Baljorna har en tjockt och mjukt innandömde som skyddar bönan från skador.
Förväll bönorna i saltat vatten 1-2 minuter.
Häll av det heta vattnet, spola dem med lite kallt vatten ifall de ska frysas in.
Jag testade att snabbsteka dem efter förvällning. Blev riktigt smarrigt.
Smörstekta bondbönor
2 nävar bönor
1 liten lök
ett par stjälkar persilja
ett par stjälkar snittselleri
en stor klick smör
salt
svartpeppar
- Förväll bönorna och häll av dem i ett durkslag.
- sätt smöret i en het panna och tillsätt alla ingredienser. Stek på ca 1 minut och krydda med salt och peppar.
- Redo att servera.
- Passar bra som tillbehör till det mesta eller varför inte ovanpå kokt pasta.
Här kommer en film!
Imorgon är det fredag igen. Veckorna bara rusar förbi!
Trevligt veckoslut!
Trevligt veckoslut!
/ Kitty
1 kommentar:
Tack för detta!! :)
Skicka en kommentar