I Finland är det många som har pepparkaksbakning som tradition
på självständighetsdagen 6.12.
Jag är en av dem. Vi gör alltid pepparkakor den dagen. Det är inte alltid vi bakar dem, ibland bara dekorerar vi köpta pepparkakor. Iår bakade vi både pepparkakor och ett litet pepparkakshus som sonen ritade mallar till och bakade ut. Det är lite Alex och pappas grej att göra pepparkakshuset.
Själv tycker jag att dekoreringen är betydligt roligare än själva bakningen!
Dessutom håller det barnen nöjda sålänge det finns pepparkakor och glasyr. Det är något som passar hela familjen. Och just den där familjetiden är så viktig!
Vår självständighetsdag bestod av både lunch och middag tillsammans, pepparkaksbakning/dekorering och sedan soffhäng med en julfilm på netflix.
Glacyren gör jag på äggvita, citronsaft, ättika och florsocker.
Den vita har mera citronsaft och den blå har lite karamellfärg och pepparmynta droppar som smaksättning.
Vi gjorde ett helt gäng små hjärtan med hål i. En del dekorerade dottern som ska ätas upp (redan uppätna!) och en del dekorerade jag som vi ska hänga i granen.
Grabbarna tog hand om planering, desig, konstruktionen och dekorering av pepparkakshuset.
Blev bara ett litet torp iår.
Det är precision när sonen dekorerar!
Florsockret/snön skulle dala ner sådär perfekt!
Nej se det snöar, nej se det snöar...
Det var väl roligt hurraa!
Pepparkakshuset fick arrendera tomt uppe på köksvitrinen framför barnens julkalender.
Gör ni pepparkakshus hemma?
Har ni några speciella traditioner när det kommer till pepparkaksbakning?
Har ni några speciella traditioner när det kommer till pepparkaksbakning?
/ Kitty
Jag gör pepparkakshus med ny egen design varje år, i år blev det ett tält i granskogen.
SvaraRadera