Sidor

onsdag 6 februari 2019

Recept: Broccolipaj med svarta bönor


Nu har vi kört med veckomeny varje vecka i över 4 månader.
Det har gett betydligt mer variation i våra måltider, sparat tid när man planerat en hel vecka åt gången, underlättat när man ska handla, vi slänger betydligt mindre mat och familjen är nöjd!
Det händer sig väldigt sällan att vi beställer hämtmat nu för tiden.

Något annat som ändrat, är att jag försöker minska köttkonsumtionen i vår familj.
Jag tycker att vi äter allt för mycket kött, speciellt rött kött. Nu har vi alltid en fiskdag, en vegedag, kyckling, en grötdag, ibland en soppdag och resten blir då nån typ av kött.

Jag odlar ju stor del av våra grönsaker själv, så det finns även egenodlat i frysen att använda och i köket står en hel kärra med pumpor. Varför inte äta mera grönsaker då? Sedan tillsätter jag ofta linser, bönor, kikärter eller liknande.

I helgen hade vi en vegetarisk paj med svarta bönor. Tänkte dela med mig av mitt recept. Jag är ju sådan att jag hittar på vartefter jag gör.

Broccolipaj med svarta bönor och fetaost

Botten:

150g smör
0,5 dl havregryn
1,5 dl grahamsmjöl
2-2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kallt vatten
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar

Fyllning:

250 g broccoli (1 medelstor)
100 g paprika (1 mindre)
30 g blekselleri (ca 1 dl grovhackad)
50 g lök ( 1 liten/medelstor)
300 g fetaost
1 pkt svarta bönor (förkokta ca 230g)
Salt
Svartpeppar
Pepparmix
1 tsk Torkad Timjan
 2 msk färsk Timjan (eller bara 2-3 tsk torkad) 

Äggstanning:

4 ägg
2 dl matgrädde
2 dl mjölk
2-3 tsk grönsaksbuljong
50 g riven ost

Gör så här:

Börja med degen, för den mår bra av att sitta i kylen 15-30 minuter innan den trycks ut i formen.
Jag brukar börja med att köra ihop smöret och mjölet i en matberedare med knivar. Sedan tillsätter man kryddor och vatten och kör lite till så att degen går ihop. Arbeta den inte för länge.

Hacka löken och skär broccoli och paprika i önskad storlek. Grovhacka blekselleri (Jag har färdig hackad i frysen).

Häll av de förkokta bönorna och blanda i med grönsakerna.

Ta degen ur kylen och tryck ut den i formen (alternativt kavla ut den försiktigt).

Jag förgräddar inte pajskalet, men man kan klä in den i aluminiumfolie och grädda i ca 8 minuter om man vill.

Häll över grönsakerna i pajskalet och fördela fetaosten över fyllningen. Tryck till dem lite så att de inte står upp för långt och riskerar att brännas.



Strö salt, peppar och timjan ovanpå grönsakerna och blanda om dem lite lätt.

Vispa sönder äggen och tillsätt matgrädde och mjölk. Jag brukar krydda till med grönsaksbuljong. Häll äggstanningen över pajen. Kolla att inte grönsakerna står upp för mycket ur äggstanningen.


Ställ in pajen i den förvärmda ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.
Ta ut pajen och strö över den rivna osten.
Ställ in pajen ytterligare 5-10 minuter, eller tills man kan se att äggstanningen har gått ihop.



Ta ut pajen och låt den vila ca 10-15 minuter innan servering.
Servera med en god och färgrik grönsallad.
Jag tärnade upp kanter från ett skivat bröd och rostade dem snabbt i pannan tillsammans med lite olja, timjan och peppar. Enkla och billiga krutonger som ger lite crunch!



Bon apetit!

Min man är inte så förtjust när jag använder bönor, så han tittade lite snett på pajen då jag skar och alla bönor blev synliga. Han tog en bit, vips så var den uppäten, så han tog en till! Han tyckte den var jättegod!



/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

3 kommentarer:

  1. Ser jäätte gott ut, den ska jag testa!!

    SvaraRadera
  2. Låter jättegott! Tack för receptet!
    Ha en skön helg nu...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  3. Visst är det skönt att slippa matpaniken och allt strukturerat. Så gör vi också. Periodvis lägger jag in ett nytt recept per vecka som testas och betygsätts. Min man har också lärt sig äta bönor. Han har till och med egna favoriter nu!
    Pajen ser jättegod ut!
    /Anette

    SvaraRadera

Vad roligt att just du ville lämna ett meddelande! Alltid uppskattat! :)