måndag 3 juni 2019

Odlingslotten, hur går det?

Idag regnar det ute och jag känner mig helt ostressad av att sätta mig en stund framför datorn och fundera tillbaka på odlingslotten, där jag spenderade några timmar i solen igår.

Jag har inte haft riktigt tid och ork att ta mig an sysslorna på lotten, så det känns som om jag ligger lite efter. Då jag hittar passande tillfällen åker jag dit (ca 6km hemifrån, så inte så långt borta), mer än så kan man inte göra.

för ca 4 veckor sedan var jag där och sådde de första fröna, rödbetor.
Ett par gånger har de fått vatten, men det är ungefär all kärlek jag hunnit ge dem. Igår när jag kom dit var det som en matta av ogräs, så jag fick rensa för att se var rödbetornas rader fanns.


Ute på kanterna saknas några plantor efter att duken hade lossnat när det gick hårda vindbyar. Duken slet upp en del av plantorna, men jag får helt enkelt lappa i med lite mer frön. Det är ingen stor skada skedd, det sprider bara ut skörden lite mer.


Gulbeta 'Yellow Cylindrical'

Rödbeta 'Forono'

Jag odlar tre olika sorters rödbetor i pallkragen:

En rad av en plattrund sort
Rödbeta 'Egyptische Platronde'

Två rader i mitten av den avlånga
Rödbeta 'Forono'

Och en rad av en avlång gul sort
Gulbeta 'Yellow Cylindrical'

När jag sår frön försöker jag att hålla lite avstånd för att senare slippa gallra. Självklart faller det nåt extra frö här och där ibland, men sedan är det inte heller 100% grobarhet på fröna. Lite måste man alltid gallra, men när man sår glest kan man vänta lite längre och möjligen få en pytteliten beta eller lite blad till salladen på köpet vid gallringen. Gallrar man inte en tät sådd så blir det inte till någon vettig skörd. Grönsakerna/rotsakerna har helt enkelt inte plats att utvecklas och växa när de står för för nära varandra.


I bädden längst ut på kanten satte jag potatis den 19.5.
Det är alltid lite riskabelt här längre norrut, när man inte kan försäkra sig om att frostnätterna är över. Förra året han blasten frysa ner två gånger för mig!

Jag har inte ens haft fiberduk på dem iår, och har ännu inte hunnit göra någon marktäckning på den bara jorden. Ändå ser de riktigt fina ut. En del plantor stod lite mörkt under tiden de låg och förgrodde på jordbädd, så de fick lite långa stjälkar. De brukar nog buska till sig och bli stabila ändå sen de kommer ut på friland, så det har ingen större betydelse. Man kan ju faktiskt klippa av stjälkarna och sätta dem i vatten och rotas. Sen är de bara att plantera ut och vänta på potatisen. Tog sticklingar av de långa stjälkarna förra året, som snabbt fick långt rotsystem, men fick aldrig ner dem i jorden. Det behöver säkert bli en lång och bra höst för att de ska hinna ge skörd, åtminstone norröver.

Har ca 2/3 av potatisen oplanterad ännu, eftersom bäddarna där de ska växa finns inte ännu...



I övrigt finns MASSOR av jobb på lotten nu!
Jag måste rensa alla bäddar och gånger och täcka in gångarna pånytt. Mitt täckmaterial har förmultnat och nu växter det med kanonfart! Alla bäddar där jag sått/planterat ut grödor måste täckas med gräsklipp eller annat täckmaterial, annars är ogräset tillbaka på nolltid och jorden är snustorr. För att jorden ska hålla sin fukt och bli lucker och fin så behövs täckodlingen. Jag ser sådan stor skillnad på de ytor där jag inte haft täckmaterial (beror ofta på att materialet eller tiden tagit slut).



Det syns tydligt var jag haft vallmo och borstnejlikor som blommat förra säsongen... Jag har aningen med småplantor kan jag påstå! Många ryker när jag ränsar ur jorden och förbereder mina bäddar. De som klarar sig får vara kvar. Jag älskar vallmo och de får gärna dyka upp här och var och blomma mellan grönsakerna.


När jag sådde morötter för någon vecka sedan så var tanken att täcka jorden innan sådd, och bara göra fåror där fröna kunde sås in. Så blev det inte och nu har ogräset börja dyka upp i samma tid som moroten börjat gro. Ser inte heller exakt var mina rader går, så nu får jag vänta lite så att jag inte kväver flera meter med morötter.



Nu har jag också fått ut en pallkrage med ärtor.
Finns gått om stöd att använda från naturen efter att de röjt upp området och lämnat kvar rishögar här och där. Intill den inre kanten, mot den andra pallkragen, Tryckte jag ner långa grenar. Jag tänkte nämligen sticka ner långa grenar i den lådkanten också. Tanken är att göra en båge för bönor mellan pallkragarna. Då blir det bönor i ena kragen och sallad i den andra, med en båge av bönor som binder ihop dem båda.

Jag hade blötlaggt märgärten 'Kelvedon Wonder' som såddes. Nina satt och planterade ut uppdrivna plantor av ärter på sin lott. Några plantor blev över som hon kom och gav till mig, det var en sort som vi kallar för NÖT-ärten. Namnet har den fått för att det delats ut frön av en ärtsort i vår trädgårdsförening (NÖT - Norra Österbottens Trädgårdssällskap) då vi hade 70 års jubileum för två år sedan. Sorten får jättestora, saftiga och goda baljor.


Jag har fixat till nästan alla pallkragar nu, så snart har jag bara att plantera ut mina färdigt uppdrivna plantor och så mera frön.
Många av pallkragarna gjordes förra året. Jag fyllde upp kragarna till 2/3 med stallgödsel, ihopräffsade löv och gräsklipp. På toppen blandade jag den torra och dåliga lösviktsjorden tillsammans med en fin ekologisk påsjord.

Nu har jag svängt om jorden och fyllt på med mera material.
Jag har sedan öst på med ett generöst lager löv-gräsräffs och slängt en minilastpalle ovanpå för att det inte ska blåsa bort (har haft ganska hård vind senaste dagarna).
När jag sedan är redo att plantera i mina pallkragar så kan jag bara lyfta av pallen och ta en grop i löven och plantera. I en del av lådorna kommer ganska små plantor, så då kommer jag svänga ner en dela av löven i jorden för att få ett tunnare lager löv.



Igår hade jag även sällskap av Nina under en del av tiden.
Det är roligt att ha en vän som granne på odlingslotten. Ibland när man själv kanske är trött och inte känner sig värst inspirerad att åka ut till lotten och jobba så kan man inspireras av varandra och få mera energi tillsammans. Vi jobbar på våra egna lotter, pratar lite och har fikapaus. Mycket trevligt och givande!

Nina vs. maskrosorna 1-0... idag iallafall.
Många gånger känns det på våren som om man inte riktigt kommer igång som man planterat. Ändå står man där med bäddarna prunkande och massor av skörd senare under säsongen. Ännu är det ju inte för sent, vi har ju bara precis hoppat över linjen till juni månad.

För er som inte är bekant med mina odlingar så har jag även en hel del pallkragar och odlingslådor här hemma i min köksträdgård. Jag har alltså två odlingsplatser att dra igång, så det finns ju nog en del annat redan som växer här hemma.

Har ni bloggar där ni skriver om odling?
Kommentera då gärna så att jag hittar in till era bloggar :)

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är supär efter med mina odlingar i år känns det som, och vädret har ju inte heller varit så man har velat stå ute och rensa ogräs heller denhär senaste veckan, men jag hoppas på att få styrt upp allt inkommande vecka i alla fall:)

Veronica sa...

Ligger med efter, men jag måste säga att jag får skylla mig själv, för det är dumt att komma på att man ska kratta om alla 57 bäddar a 10 meter långa och ca 80 cm breda till en rundel med gångar och Mandelmann inspirerat. Allra helst när man ska öppna gårdsbutik i sommar och ska sälja de grönsaker man inte sått än hahaha
Men kika gärna in på min blogg, gillade sin blogg skarpt
http://nouw.com/detnyalandet

♥Min Eden♥ sa...

Ja visst är det roligt att arbeit ilaag :) Så fantastikst roligt att vi kom igång med våra lotter!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen