söndag 30 december 2012

Så här fortsatte året 2012 - del 2

Dags att fortsätta återblicken av året 2012...

Juli:


I juli var det fullt ös med min stenannläggning runt blomrabatten och makens bygge av en lada.
Fick njuta av den rikblommiga, doftande, dubbelblommiga kameliaschersminen 'Minnesota Snowflake' som hängde in sina grenar mellan terassräcket.
Min fina Dahlia som blommade i zinkbaljan ända tills frosten kom sent på hösen!
Incarvillea som finns längst ner till höger är en lite ovanligare perenn som har ett lite exotiskt utseende på sina fina blommor. I trädgården fanns förstås massor av annat som även blommade i juli, men ni får kolla runt HÄR om ni vill få lite glimtar från den första "semesterveckan"...
Skörd, oj vad vi åt smultron!!!
Sena kvällar började bli allt mörkare och rosorna fick lite sällskap av en stenliknande lampa med solpanel.
Det som inte finns med här är sena kvällar av bus med familjen på stranden, en familjeutflykt till nöjesparken "Wasalandia", öppna trädgårdar i Fagernäs, Jakobsdagar med program hela veckan och fler öppna trädgårdar vid bl.a. hos bloggerskan "Min Eden". Och förstås våra turer ut med mina föräldrars båt!

Augusti:


Första veckan i augusti så avslutade jag min sommarpraktik på skolan, hade gjort mina fyra första veckor i juni. Kändes aningen konstigt att plocka ut de små plantorna av julstjärnor på bevattningsborden i växthuset... Men de ska ju drivas upp så att de blommar innan julbasaren och det tar sin tid! Skördade även mycket grönsaker till skolans butik Solrosen och fick smaka på frilandsodlade små meloner!
Det var även nu som vi ÄNTLIGEN kom igång med vårat stora projekt på bakgården! Planeringen var i full gång och vi gjorde en mjukstart och började med att bygga mina odlingslådor. Titta in HÄR och HÄR...
Nu blommar mina stora fina liljor 'Navona' i entrérabatten och runt om i trädgården blommar dagliljorna, längst ner i hörnet ser ni 'Ed Murrey' som är djup vinröd med sina sammetslika kronblad.
De kanadensiska rosorna fortsatte sin vackra blomning, på bild 'Prairie Joy' och Alva släktas sin mor och går runt i trädgården och känner på blommorna och sticker i näsan och doftar...
Och blåbärstider!!!
Partylite konferensen i Jyväskylä...
Skolstarten...
Sen var det dagen med öppna trädgårdar runt om i Finland. Jag hann tyvärr bara besöka två här i nejden, vill ni också se så kan ni kika in HÄR.
Barnen älskar när de får åka ut med båt i skärgården!
Som ni märker så ar det mycket pågång och så många bilder fick jag inte rum med i mitt lilla kollage...

September:


September, Partylite höstsäsongen river igång. Hade en mysig lansering av nya katalogen på skolan här nära.
Maken kom hem med grävmaskinen och började gräva upp bakgården (tre småbilderna från mitten och neråt visar en del av transformationen...) innan månadens slut hann vi faktiskt få det mesta klart och förberedde oss på att så in gräset, men sen kom regnperioden och kölden så vi väntar till våren... 
Köpte hem hallon- och björnbärsplantor som planterades i en av odlingslådorna.
En ny rabatt kom till i anknytning med remsan av buskar och fruktträd som gräsar av gräsmattan och gruset.
Äppel, äppel, äppel...
Echinaecea, Hemerocallis, hösthortensia och höstsilveraxen var några av äxterna som paraderade!

Oktober:


Äppelskörd! Dessa tre äppelsorter gav frukt i år. Tyvärr väldigt lite, så jag fick plocka några påsar hos en vän här i byn. Tack Maria!
Höstfärgerna lyser i trädgården och Höstsilveraxen hann blomma innan frosten kom!
Maken hjälpte mig att göra porten till den nya köksträdgården som jag ville ha tillverkad av trästolpar och armeringsmatta! Fick funkia och klematis planterade intill porten.
Sen kom snön! Massor! 24cm på en gång!!

November:


Började november med att ta tåget ner till Tammerfors där jag övernattade på deras äldsta hotell "Tammer". Det var otroligt vackert och full med vacker arkitektur och historia! Orsaken med resan var att jag månaden innan blev enhetsledare och har nu en egen grupp med Partylite konsulter. Vi hade en kort skolning och på kvällen tog en buss oss till nöjesparken Särkänniemi, rättare sagt restaurang Näsinneula som finns där på området! HÄR får du höra mer och se maten från vår 4-rätters gourmet middag!
Hela november var det rätt fullt upp med skolarbeten och Partylite visningar.
Snön försvann för ett ögonblick och jag hann sätta ner nästan alla resterande blomlökar och plantera några perenner och örter som stod i krukor och rasslade. Maken fixade till sådant som lämnat halvfärdigt i trädgården innan snön kom och gjorde i ordning grunden där Alvas sandlåda skulle stå så att vi fick bort den från gräsmattan. Kändes lite annorlunda att dona på i trädgården vintertid...
Farsdagen firades först med frukost och sedan firades våra pappor med en middag.
Makens pepparkaks uthus dekorerades med barnen (mitt stora pepparkakshus jag pratade hann vi tyvärr aldrig baka...)
Denna månad bara flög förbi....

December:


Hade tillverkat en egen julkalender åt barnen! Den blev succé! Har redan en idé hur den ska se ut nästa år...
Flera planteringar arrangerades. Amaryllis är min favoritblomma juletid, speciellt den vita! Använder även Amaryllis i planteringar, är tillsammans med vit Kalandiva. Den andra planteringen är med vit multiflora hyacinter, vit mini kalankoe och vit fittonia (åderblad). Jag vet.. galen i vita blommor! (foton)Mina röda tro-hopp-kärlek blev omklädda till vita! HÄR och HÄR ska ni titta!
Julpyssel, julpysseljulpyssel och mera julpyssel! Ändå hann jag inte med allt jag tänkt...
Vi kan ju inte glömma julen! HÄR kan ni kika in till våran Julafton.
Igår hade vi glöggkväll med två av våra vänner. Man tar sig allt för lite tid till att träffas, alla har fullt upp hela tiden, men det ska jag försöka bättra mig på! Kanske ett nyårslöfte?
Imorgon är det dags att fira in nyåret. Det gör vi i sällskapet med min gamla klasskompis (som jag känt sedan vi var 7år gamla) och hennes familj. Deras son är 3mån äldre än vår son och deras dotter är 1år äldre än vår dotter. Perfekta lekkompisar och de trivs så bra tillsammans!

Oj oj... Det blev massor av länkar att titta in på här!
Hoppas ni tyckte om min version av tillbakablick på det gångna året?!

Ha ett underbart avslut på året 2012
och Gott nytt år 2013!


- Kitty -

1 kommentar:

Lilla Blanka sa...

Gott Nytt År fina Kitty!

Vad härliga bilder du visar!
Kram
Mia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen