tisdag 18 mars 2014

Vasa City Storm - Rewell center

Nu ska jag äntligen dela med mig fullstora bilder från mitt tidigare projekt!

HÄRHÄR och HÄR finns länkar på det jag skrivit om evenemanget Vasa City Storm innan helgen drog igång.

Mitt tema är cityodling och inredning. 
Att tänka "outside of the box" och kanske använda föremål för plantering som man inte tänkt på. 
Mixing the old with the new och färgerna ser ni att är ganska basfärger i svart-grått-vitt med färgglada stänk av rosa-gult-grönt.


Ville ju inte avslöja för mycket innan helgen, ifall någon av er som läser här skulle besöka Vasa...
Men, här står jag nu på min nyinredda "balkong". (Fotot taget på torsdag när vi blev klara)

Scenen i Shoppingscentret "Rewell center" i Vasa inredd som en balkong/altan
Det är inte det lättaste att fånga helhetsintrycket på bild, en del saker som man ser när man står där smälter på något vis ihop på bilden... 
(På fredag kom fler utställare, så då var det inte lika luftigt runt scenen längre...)


En del av grejerna var lånade från Clas Ohlson som t.ex den underbara pallen (som även finns i zink intill planteringsbordet) och lamporna som hänger ner på båda sidorna (fler bilder på dem längre fram), polyrottingstolarna, betonglyktorna, gröna kannan, radion mm.. 


Ett Ikea-tyg som Åsa piffade upp till ett färgglatt somrigt gardin
Upphängningen är gjord av mattband i tre färger, det plockar upp färgerna ur mönstret. Med hjälp av textilpennor är det ifyllt färg på tyget som egentligen är svart-vitt med endast lite gröna stänk. Lika gjordes på en av de mindre påsarna med "Bellisar", bild på slutet...

Planteringsbordet och kryddor skymtar bakom Hortensian
Låt mig upprepa ett ord: Konservburkar!
Hur snygga är inte vanliga plåtburkar??!! Skräp för många, guld för mig! Jag använde dem naturella, men de kan göras om på flera olika sätt, ex. måla, kläs med tyg / tapet / tidgningspapper, eller bara göra en rand med washi-tejp, knyta ett snöre...
På planteringsbordet finns en större burk som jag satte en stor Rosmarin i, den är med tryck ("Pizzasauce") vilket jag tycker gör den ännu snyggare!Ett bra tips med konservburkar om de används där regnet slipper på, är att göra några små hål i bottnet på burken så att plantorna inte drunknar. Är det starkt solsken kan de bli ganska varma och plantorna torkar snabbt, så då behöver man vara noga med att hålla koll på bevattningen. 


Gillar denna bild!
Den vackra gamla dörren som jag lånade från skolan, Två svarta ställningar av metall fick bli ben till den gamla sneda träskivan som vi använde som planteringsbord, Kryddorna, Åsas fina vimplar, Hortensior i plåtburkar och vattenkannor, den fina pallen, belysningen i hörnet... ja, här kan listan bli lång...


De tio lamporna är utspridda på tio meter sladd (+10m sladd ifall man har långt till kontakten, smart!) och min vägg var bara 2,3m hög... fick trolla lite, hänga flerdubbelt och snurra dem med lite järntråd... Men jag är ganska nöjd med det rustika resultatet.

Vasa city storm, lördag. Butiker från centrum hade utställning och försäljning på Rewell centers torg.

DIY: Enkla vimplar
Material: Tandpetare och washi-tejp
Tillvägagång: Vik tejpen runt änden av tandpetaren så långt som du vill ha längden på flaggan. Klipp av och klipp sedan bort kilar från hörnen ifall du vill ha den som trialnglar istället för vanliga rektangulära flaggor.

Frittillaria, Kungsängslilja
Frittillaria, en helt fantastisk lökväxt! 
(i höstas satte jag för första gången ner lökar i egen trädgård)
Snygga som bordsdekoration i konservburkar, och enkelt!


Åsa Broo (Sågs tidigare i tv-programmet "Strömsö" med sina idéfulla handarbeten och pyssel) tipsade under lördagen om inredning, textilier, handarbeten, belysning och annat "pyssel och piff".

Jag fick inte kruktulpanerna jag beställde... så jag satte tulpaner i kruka själv!
Owe Salmela (Min handledare från Yrkesakademin och florist/trädgårdsexpert på "Strömsö") gav tips och idéer på hur man kan odla på balkong/terassen, okonventionella material, växtval och mycket mer!


Varför inte plantera blommor eller göra ett litet grönsaksland i en shoppingbag? 
Har du en balkong där inte vatten får rinna fritt så kan en vattentät påse vara ganska fiffigt, men kom ihåg dränering i bottnet! Bara att ta tag i remmarna och lyfta in den i bilen om man åker iväg till stugan eller nånstans...
Står påsarna fritt utan tak kan några små hål i bottnet vara bra, så att inte regnet dränker dem! Dessutom blir de så fasligt tunga om man behöver flytta på dem!


Vertikalodling direkt i jordsäcken
Här har vi tillverkat en variant av "Vertikalodling".
Det vi använt oss av är en jordsäck som placerats mellan två paneler av armeringsjärn. Vi har spännt fast sidorna för att de ska hållas ihop. Nedre delen kan stickas i marken eller så direkt på ytan man har där de ska placeras. Vi hade en del av en träpall under för att skydda scengolvet.

Den slarviga ritningen jag lämnade efter mig på skolan till "mina byggare"
Jag stod på lördagen vid ett bord intill scenen och representerade våran skola och trädgårdsutbildning tillsammans med Owe. Åsa var på riktigt pysselhumör och platsade samtidigt perfekt in som statist på balkongen! (trevligt sällskap)Hon virkade en matta, eller varför inte använda det som duk eller sittunderlag. 
Hon satte även guldkant på torvkrukorna. Smart märkning när man sår sina frön om man inte vill ha namnskyltar, t.ex. olika färger för olika frön...Oj oj.. det blev mååånga bilder dethär!!
Hoppas intresset höll ända till slutet! 

Det var synd att jag inte hann filma en av de tre tillfällena när de pratade på scenen, det var riktigt intressant.

HÄR kan ni kika in på bloggen "Isas Trädgård" om ni vill ha mer inspiration på okonventionell odling...


Kitty

8 kommentarer:

Karolina sa...

ÅÅÅÅÅ så härligt!
Vilken inspiration! Tack för alla dessa bilder!!!

Liljas Corner sa...

Puh, vilket långt inlägg! ;) Men va bra det blev på scenen din! Riktigt rumsligt. Jag hann ju aldrig se ordentligt på den irl...
Den vertikala odlingen blev ju jättebra. Och vimplar sku jag måsta få sydda till min trädgård, dom är ju så mysiga! Och så gillar jag jättemycket Åsas idé med torvkrukorna.

Anna Vattenkanna sa...

Toppenfint Kitty! Det är svårt att få till den där inbodda och mysiga känslan på en utställning tycker jag men du lyckades. Fina och smarta odlingstips för trånga utrymmen dessutom och de små torvkrukorna blev ju bara för gulliga. Grattis till alltsammans!

Kram

heddan sa...

Super fint :) synd att ja inte kunde närvara... men fick lite tips å ideer.. :)

heddan sa...

Super fint :) synd att ja inte kunde närvara... men fick lite tips å ideer.. :)

Åsa sa...

Finfina bilder! Kul att jobba med dig :)

Anonym sa...

Fin sida!
Har ett litet tips till odlingen i clas ohlsson-kassar o.likn, men även till stora krukor.
Man kan ta tomma plastdunkar av tex mjölkförpackningar och lägga i botten. Man slipper ha så mycket jord och det blir inte heller så tungt att bära.

Drömgården sa...

Jo, det är jättebra att ha något i bottnet när man använder större behållare. I dessa hade vi ganska mycket lecagrus och en bit fiberduk för att hålla myllan separat. :)

/Kitty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen