söndag 8 maj 2016

Frossa i örter!!!


I år finns det verkligen möjligheten att frossa i de färska kryddorna!

Sunds trädgård i Jakobstad finns ca 130 olika sorter från egen odling!
Vissa kryddor kan det finnas upp till 17 olika sorter av!
(Alla sorter finns inte samtidigt under hela säsongen) 


Köper man kryddväxter redan nu så är det nog bra att vänja dem lite med uteluften först och lyfta in dem till natten. Har man växthus så kan man bra sätta ut dem dit. Helst rätt skyddat läge under vänjningstiden, så att de inte blåser sönder, eftersom de är vana att stå inne där inte vinden slipper på.

Maj månad kan vara lite lömsk, så man får känna efter lite med vädret. Vissa dagar kanske de får stå i garaget ifall det är kallt eller blåsigt. Men snart är det grönt ljus, för nu ligger sommaren framför oss.


Jag älskar kryddväxter!
Har märkt att det blir bara mer och mer för varje år.
Först hade jag lite gräslök och perilja på änden av en odlingsbänk, sedan blev det en liten odlingslåda med olika sorters kryddväxter. När vi hösten 2012 byggde upp den nya köksträdgården blev två av lådorna örtagård. Förra sommaren hade jag dessutom planterat olika örter i två stora krukor på terassen.
Har på känn att det kommer bli ännu mera örter iår!


Kryddorna växte sig riktigt stora och fina under sommaren. Nära och behändigt att springa ut på terassen och skörda under matlagning. Krukorna fick stå kvar på terassen under vintern. Tittade till dem igår och visst fanns där livstecken på de fleråriga sorterna.

Exempel på fleråriga kryddväxter:
Gräslök, Kinesisk gräslök, Ramslök, Läkemalva, Rysk dragon, Fransk dragon, Myskmadra, Isop, Citronmeliss, Mynta, Oregano, Timjan, läkevänderot och Rödådrad syra.
Vissa lavendelsorter övervintrar också, samt Anisisop.

Örter vill ha en genomsläpplig, sandblandad och kvävefattig jord med bra näringsbalans.
Man kan också köpa f'ärdig Örtmylla på påse. Den har den rätta balansen för att kryddväxterna ska trivas. Basilika däremot är lite mera känslig och vill gärna ha lite högre mullhalt.


Det är helt omöjligt för mig att passera mina kryddväxter i köksträdgården utan att dra fingrarna genom dem och insupa den härliga doften.
Speciellt Isop, lavendel, oregano, mynta, dragon och timjan.

Det försämrar smaken på många kryddväxter när man släpper dem i blom, dock inte Thaibasilika som dessutom är vacker som blommande. Att toppa plantorna ett par gånger ger buskigare plantor och fördröjer plantan att gå i blom.

Kryddväxter finns i en mängd olika höjder, färger, mönster, dofter och bladformer.
Detta ger oss oändligt med kombinationsmöjligheter för att skapa vackra och intressanta planteringar som dessutom både doftar och smakar gott!Ett presenttips, eller tips till egen trädgård:
Gör olika krukor, korgar eller planteringar där du kombinerar kryddväxter enligt användningsområde.
Exempelvis en kruka för grytor och soppor med Persilja, Timjan, Snittselleri, Fransk dragon, Salvia och Lagerblad. (Korgen på bilden nedan som jag planterat består av dessa)


Ett annat bra tips är att tänka på vilka sorter som frösår sig och vilka som sprids med rötter eller utlöpare.
Mynta är ett bra exempel som både sprider sig med underjordiska rötter och utlöpare som kryper iväg ovan jorden. De kan med fördel planteras ned i större plastkrukor/hinkar utan botten för att enklare hållas på sin plats. En annan egenskap med myntan är att de olika sorterna kan korsa sig om de växer för nära inpå varandra.
Annars är mynta en av mina favoritörter. Kommer antagligen att planteras en hel del nya denna vår, eftersom det finns 14 olika myntasorter i Sunds utbud! (Har redan köpt tre...)

Sunds trädgård är nejdens mångsidigaste trädgårdshandel!
Inne i trädgårdscentret hittas allt från inneväxter, binderier, inredning, trädgårdstillbehör, redskap, säsongsväxter och förstås flera växthus fyllda med säsongs odlade grönsaker, kryddor och blommor.
I plantbutiken hittas trädgårdens alla tänkbara växter, allt som behövs gällande jord, gödsel och trädgårdstillbehör, men även stort urval betongstenar från flera olika leverantörer.
Ute på planen står högar med lösvikt av grus, makadam, singel, kullersten, bark och matjord mm.

Det som inte syns direkt för en besökare i butiken är alla tjänster Sunds erbjuder,
exempelvis trädgårdsplanering/-rådgivning, anläggnings och skötseltjänster och företagstjänster för inomhus växtskötsel/-planering mm.

Här hålls ofta kurser och temadagar.
Nästa stora händelse är helt klart trädgårdsdagarna som ordnas 20-21.5!
Då står butiken fylld och massor av utställningar och inspirationsgrupper är uppställda.
Dessutom brukar de alltid ha jättefina erbjudanden!

Besöka dem gör man på adressen Svedenvägen 66, Jakobstad.

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

2 kommentarer:

lavendia sa...

130 olika sorter!!! Det var förstås där du fick tag i citronkoriander.
Jag är också väldigt förtjust i örter. Nu har ju nästan alla litet örter, men förr var det inte många som förstod något av att ha en liten örtagård.
Mina favoriter är basilika fast den är litet svår.Nummer två eller är den nummer ett är citronverbena. Mynta med olika "smaker", anisisop gillar jag också. Men många av de andra också. / Britt

Magdalena Lndr sa...

Vilket informativt inlägg! Superduper :) Är i färd med lite kryddväxtplanteringar nu, så detta kom lägligt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen