onsdag 1 mars 2017

Omskolad chili

För ett tag sedan hade vårat "trädgårskaffe-gäng" en  träff hos Anna i Jeppo. Det var lika trevligt som vanligt och diskussionerna flödade ohämmat i timmar!

Vi böt frön och pratade odling över kaffekopparna medan vi fikade och skrattade.
Anna hade rivit upp fler chiliplantor än hon behövde så de flesta av oss gick hem med varsin planta.


Sorten heter 'Jamaican Bell'

Min kruka hade två plantor, så igår skolade jag om dem så att de får växa upp i egna behållare. Bättre att göra det sålänge rötterna inte trasslat ihop sig.


Jag krukade om dem i plantjord (odlings substrat för yrkesodlare) och toppade med vermiculite på ytan.
Vermiculiten skyddar plantorna, håller fuktigheten bättre och minskar risken för sjukdomar i jorden. Mörk jord suger ljuset, men vermiculite reflekterar ljuset, så det blir till växtens fördel av flera orsaker.


Den ena plantan var betydligt starkare, men nu har den mindre chiliplantan större chans att växa igen sig när rötterna inte behöver konkurera med varandra.
Jag sänkte ner dem en bit i jorden för att få stabilare plantor. Chili och paprika som jag sådde 21:a februari har inte grott ännu. De får stanna inne i värmen en tid ännu innan de flyttas ut till förrådet. I förrådet är min växtbelysning äntligen upphängd och temperaturen är inställd på 15 grader. Under tiden lampan lyser kommer temperaturen antagligen stiga en aning, men till natten då timern slår av sänks det till 15 grader igen.

Mer om belysningen nästa gång!

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

Cecilia S sa...

Jag väntar också på mina chiliplantor att gro. Tomaterna och löken har tittat upp, men de andra vill ha mer tid på sig.
Cilla♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen