torsdag 9 mars 2017

Bokashi föreläsning på Sunds

Igårkväll närvarade jag på en intressant och inspirerande föreläsning om
Bokashi EM.

Det var ingen vanlig föreläsning. Marina Gotthardt-Ivars hade kommit upp till Österbotten för att berätta mera om användningen och tankarna bakom EM. Stor del av kvällen gick ut på att åhörarna fick ställa sina frågor och hon gav svar, berättade och visade. En väldigt avslappnad och öppen föreläsning med andra ord.
(Ni kan träffa henne igen under Sunds trädgårdsdagar 19-20 maj)

Marina Gotthardt-Ivars
EM BOKASHI
Gör levande jord av ditt köksavfall

Miljövänlig näråtervinning året runt i ditt kök.
Naturligt, enkelt, inga växthus gaser och naturens egna mikrober.

EM är en förkortning av effective microorganisms.

Uppfanns av Professor Teuro Higa i Japan på 1980-talet.
Microbiolog och lantbrukare Higa är grundare för bolaget som nu drivs av hans son. EM kom till efter att han började forska i hur man skulle kunna ta vara på sitt avfall istället för att kasta bort det, eftersom Japan fylldes av sopor.

Denna mycket speciella blandning av 80 olika microber tillsammans arbetar mycket bättre i naturen än de gör var för sig ensamma.


När man komposterar med bokashi kan man ta tillvara allt biologiskt matavfall, även kött och fisk (rått eller tillrett). Microberna vill ha ett lufttätt klimat, därför ska man vädra sitt avfallskärl så lite som möjligt. Samla ditt matavfall i en mindre behållare under dagen och häll över det i komposteringshinken till kvällen. Avfallet varvas med EM strö (ca 1msk/liter avfall) som sätter igång fermenteringsprosessen. Tryck till avfallet för att få bort luftfickor som gör att microberna inte kommer åt allt avfall.

Beroende på hur många man är i familjen och vad man äter så fylls en hink på ca 2 veckor. För en del kan det ta några dagar och för någon annan en månad, men det har inte så stor betydelse.

När man fått hinken full ska den stå orörd i rumstemperatur 2 veckor innan man tar ut den och gräver ner. Trampa ner lite så att det får bra jordkontakt. Man kan ha en skilld låda var man gräver ner komposten eller gräva ner i odlingen, men inte för nära grödornas rötter. En riktlinje är att gräva ner den minst 20 cm ifrån eller ha åtminstone 20 cm jord ovanpå ifall man ska så frön på platsen. Då hinner materialet brytas ner till jord innan rötterna når dit. Nerbrytningen tar ca 2-3 veckor.

Från att ha köksavfall till att ha egen jord tar alltså bara 6 veckor!
2 veckor att fylla kärlet,
2 veckor orört i rumstemp och
2 veckor nergrävt i organiskt material.

Avfallet blir inte till jord i komposteringshinken, utan fermenteras och ser i princip likadana ut när de grävs ner.
De luktar inte som sopor annars gör, eftersom microberna fått arbeta i syrefritt utrymme och fermentera avfallet. Lukten kan jämföras med vinäger, eftersom det är en surningsprocess och ph sjunker till ca 3,5.

Mjölksyrebakterier hindrar lukt och mögel.
Det går flera diskussioner runt citrusskal och ifall det är bra att sätta dem i avfallet. Frukter som inte är ekologiska kan ha hårt besprutade skal, en del sätter med dem och en del inte. Det är ingen garanti att EM lyckas bryta ner bekämpningsmedlen.

Vätskan som uppstår, lakvatten, ifall man har mera vått material kan tappas ut genom kranen och användas som gödselvatten. Späd ut lakvattent enligt 1 dl/10L. Det är väldigt surt, så börja med svag dosering för att inte chocka växterna! Kan även användas inomhus. Ifall växten får för stark dos kan den få gula kanter på bladen. Svag dos oftare är bättre.


Det finns även produkter i flytande form.
EM, en grundbakterie sammanställt av 80 goda bakterier/microber.
A+, en sockermelass som är den stabilaste kulturen.

Dessa kan man t.ex. använda om man vill vattna upp en större odlingsyta eller åker.

Vill man göra eget bokashiströ så behöver man:
10 dagar, lufttätt kärl, rumstemperatur, vatten, ex. vetekli (eller någon typ av spån/husk) och givetvis microberna. Här blandar man av produkterna på bilden nedan.


Visste ni att man även kan fermentera nässelvattan?
Nässelvatten stinker rätt starkt av gödsel (skit), men efter fermentering luftar det av örter!

Man kan även fermentera stallgödsel för att få en ren och frisk balans/microkultur i den.

EM används även till djur, i hönshus, biodlingar och vattenrening.


Om man inte har en "jordstation" under vintern så kan avfallet stå kvar i hinken. Helst ska de förvaras i minst 6+ grader, eftersom microberna vill ha 6-25 grader för att må bra. Om avfallet fryser så går de i vila, men vaknar när det tinar upp.

Jordstationen kan användas för att ta tillvara brukad jord från krukor, gräsklipp, löv osv. Tillsammans bryts de ner och blir till en levande och näringsrik jord som kan tillföras i hela trädgården. Blanda upp med befintlig jord 1/3 bokashi och 2/3 jord.

Microberna äter kolhydraterna i avfallet som bildas till kol, som blir kvar i marken. Binder kväve och fosfor, bryter ner och koncentrerar näringsämnena från soporna. Det tar tillvara det goda och producerar aminosyror. Det förbättrar fotosyntesen och ger starka plantor. Starka plantor överlever dessutom skadeangrepp bättre.

Nu har jag bara skrapat lite på ytan, men jag hoppas att ni lärde er något nytt om bokashi och att jag kunde inspirera fler att kompostera sitt avfall. Genom att kompostera minskar vi antalet plastpåsar i soptunnorna, får egen jord (ekonomiskt) och minskar dessutom utsläpp av växthusgaser som uppstår vid förbränningen.

Finns det företag, restauranger/storkök, dagisar eller skolor som vill göra ett projekt för att ta hand om mera avfall, lätta på naturen och göra nytta av jorden så ta kontakt!
Det har redan spridit sig till flera restauranger som samarbetar med producenter och dagisar/skolor som gjort egna odlingar som används i hushållsläran.

Här finns en fin hemsida med bl.a filmklipp om bokashi användning.
Här hittas Marinas fb-sida.

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

3 kommentarer:

♥Min Eden♥ sa...

Oj, va bra och utförligt du har skrivit. Jätte bra inlägg!!

Drömgården sa...

Tack Nina! Jag blev så inspirerad! ;)
/Kitty

Anneli - FixaDinBlogspot sa...

Vi komposterar redan vårt matavfall, men det här lät som en bättre variant! Jag måste nog prova känner jag... 😃 Tack för tipset!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen