söndag 6 oktober 2019

Odla vitlök

Vitlök, Allium sativum

Vitlöken säljs som sättlökar på hösten.
De har en lång utvecklingstid och sätts därför helst på hösten (det finns sorter som ska sättas på våren och vissa sorter går både på hösten och våren). De rotar sig på hösten och inväntar sedan att jorden ska tina upp på våren så att de kan fortsätta växa. Det finns många olika sorter/grupper av vitlök, men kommer inte gå närmare in på dem nu. I mitt inlägg som skrevs förra året har jag skrivit lite om dem, (men det finns flera olika sätt hur de delar in, exempelvis engelska har flera indelningar än vi använder).

Det jag kommer göra nu är att visa vilka sorter jag kommer odla under inkommande säsong och ge lite tips angående plantering, jord, växtplats osv.


Germidour

Underbart vacker vitlök med mild men ändå fyllig smak.
Det perfekta valet för ugnsbakning eller på grillen.


Messidor

Pålitlig sort som alltid ger jämna och stora skördar.
Mycket fin, mustig smak som gör den användbar i alla sammanhang.



Förra säsongen odlade jag två andra sorter och resultatet blev riktigt lyckat!
Iår satte jag två helt nya sorter som jag inte testat tidigare, eftersom jag var lite sent ute och sortimentet hade hunnit minska i trädgårdshandeln.

Det första du ska tänka på är att ha en välgödslad och dränerande jord.
Vitlöken vill ha en näringsrik, lucker och mullrik jord, därför är det bra att gödsla upp och jordförbättra innan klyftorna grävs ner. Välj en solig växtplats och tillför gärna kalk, eftersom vitlöken trivs i en pH-halt runt 7,5.
Jag gräver ner en hink bokashi och svänger ner lite sönderklippt blast mm. Att tillföra biologiskt material hjälper dig att få en lucker, mustig och fin jord med massor av levande microorganismer och maskar som gör jobbet åt dig.

Lökar som står blött har en tendens att börja ruttna, därför bör du tänka på att ha en bra och genomsläpplig jord och gärna odla i lådor eller upphöjda bäddar.


Utplantering
Jag börjar med att skala av de yttersta lagren på löken och bryter sedan loss klyftorna.
Kolla att de har fin spänst och inte är mjuka eller mögliga.

Jag placerar ut klyftorna med roten neråt och den spetsiga toppen uppåt. Först är de bara lätt tryckta ovanpå jordytan, för att jag ska se hur mycket utrymme de behöver. Sedan vill jag gärna minnas vilken sort som växer i vilken rad. Jag dokumenterar med kameran och senare ska jag även skriva skyltar att sätta ut.


Som ni såg på de första bilderna så kommer vissa lökar ensamma i förpackningen och vissa kommer två och två. Detta beror oftast på indelningen med lökstorlekar. Den som kommer ensam (i mitt fall "Messidor") är en större lök 60/80 och de som kom två i förpackningen ("Germodour") har mindre storlek 55/60.

Så när jag plockade ut dem så blev första raden sorten "Messidor" med 9 klytor och sedan blev det nästan 3 fulla rader av "Germidour" som totalt hade 22 klyftor.



Baksidan av etiketten har en tydlig och bra beskrivning som visar plantavstånd, planteringsdjup och hur löken uppför sig under växtperioden. Vitlöken kan skördas redan på sommaren om man vill, men risken är att den ännu inte klytat sig. Jag brukar ofta ta en liten bit av blasten under sommaren när jag vill få in lite vitlökssmak i maten.



Nästa steg blir att gräva ner klyftorna.
Det gör man enkelt genom att trycka ner den ordentligt eller genom att göra ett hål med fingret och ställa ner klyftan. Detta lite beroende på hur mjuk jord man har.

Jag märker ut området där mina klyftor är nergrävda med pinnar i varje hörn. I denna odlingslåda ska jag till våren sätta bönor. Jag har lämnat utrymme för det, men ifall vitlöken ännu inte kommit upp när jag sår/planterar så vet jag hur nära de är så att jag inte stör dem.


Man kan med fördel täcka jordytan med löv. Det jämnar ut temperaturen lite och kan även hålla grävande katter borta, samtidigt som det fungerar som täckodling.

Underhåll
Vitlök är relativt lättodlad och kräver nästan inget arbete under växtsäsongen. Om våren är torr kan man vattna den ca 1 gång/vecka (beroende på vädret). Håll bort ogräs och tilläggsgödsla en gång i maj ungefär.

Skörd
När man ser att blasten börjar vissna, runt juli-augusti beroende på var man bor, är löken klar att skördas. Låt lökarna torka utomhus, helst under tak. Sen kan löken förvars torrt och luftigt, eventuellt i en fläta (vissa sorter har för hårda stjälkar för flätning).
En vitlök som skördas för sent i augusti har i regel kortare lagringstid. När klyftorna släpper försämras hållbarheten.

Vitlöken innehåller rikligt med vitaminer, mineraler och eteriska oljor.
100 g vitlök innehåller ca: 158,4 kcal och 15 mg C-vitamin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Har ni odlat vitlök?
Vilka är era favoriter?
Har ni någon sort ni aldrig misslyckats med?
Ifall ni kommenterar och svarar på dessa frågor så får ni gärna skriva var ni bor och vilken odlingszon ni har.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Som ni säkert upptäckt, så har jag inte hunnit uppdatera bloggen så ofta som jag brukar. Har nog material till massor av inlägg, men inte tiden till att fullfölja dem. Men var inte oroliga, de kommer nog! I vinter kommer jag antagligen att skriva om hur min odlingssäsong varit och lite om trädgården mm. så fortsätt kika in bara!

Är rätt flitig på Instagram, så där kan ni följa mig på @dromgarden_kitty om ni vill se vad jag sysslar med då jag inte hinner skriva på bloggen!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

7 kommentarer:

Janna sa...

Jag gillar Aleksadra,jag odlar alltid massor olika sorter, vitlök är ju livet liksom, dock hade jag jättedåligt utsäde i fjol och fick en ytterst dålig skörd, i år kommer utsädet att vara bättre. Och jag kommer att sätta ner både aleksandra, dukat, topadrome, unikat och messidrome, dessutom hittade jag en fin sida på nätet och kom över siberian, estnisk röd och elefantvitlök. Hoppas på en lyckad vitlöksskörd nästa År��

♥Min Eden♥ sa...

Tack för vitlöken, det befinner sig i god jord, du vet var... ;D

HWIT BLOGG sa...

Bra tips! Här ska odlas vitlök!!
Kram från Titti och ett grått Öland

Mia sa...

Hej!
Tack för bra beskrivning, nu ska jag också testa att odla vitlök! :-) Måste bara fråga då jag ser att du har "stålnät" runt din bädd, täcker du in den på vintern på nåt sätt, eller får den vara som den är? Hälsn. Maria

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Rost och rädisor sa...

Jag tycker alla sorter är goda, så det gäller nog bara att hitta den som trivs bäst där man bor. Har en fransk favoritsort som jag tappat namnet på efter alla år. Blir fantastisk i pallkrage.
Allt gott
/Anette

Drömgården sa...

Hej Mia och tack för din kommentar!
Nätet du ser är ett ca 2 meter högt armeringsnät som går på två sidor av min odlingslåda. Det fungerar som klätterstöd för mina bönor/luktärter eller vad jag nu bestämmer mig för att odla där för säsongen. Ovanpå mina vitlökar har jag bara ett galler för att inga katter eller liknande ska gräva upp min bädd.En del täcker med halm, men det har inte jag haft.

Vill du se mer av armeringsnätet så är det att kika in på tidigare inläg från köksträdgården, hittas under flera etiketter i höger spalten :)

. Kitty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen