måndag 1 april 2019

Lila grönsaker för hälsan


Olika grönsaker, frukter och bär är inte bara fina och dekorativa med sin intensiva lila/vinröda färg, nej, de kan även ha stor inverkan på din hälsa!

Alla har vi ju lärt oss att man ska ha så många olika färger på tallriken som möjligt, då får man i sig största variationen av alla goda egenskaper och näringsämnen som våra grödor har att bjuda på. Dessutom är det väldigt snyggt och inbjudande, för vi äter ju med ögonen också.

Detta är något jag även försöker tänka på i mitt odlande.
Alla morötter behöver inte vara orange, kålen finns också i flera färger än grönt osv. 


Genom att välja rätt grönsaker kan vi påverka näringsbalansen i vår kost.
Färgstarka livsmedel innehåller oftast massor av näringsämnen och antioxidanter.

Just lila mat är rik på antocyaniner, en typ av antioxidativa flavonoider som motverkar negativ cellnedbrytning och som skyddar mot både inre och yttre ålderstecken. De hjälper bland annat till att skydda kroppen mot cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens. Men även huden gynnas, eftersom kroppen lättare gör sig av med avfallsprodukter och blodcirkulationen ökar.

Vi ska gå lite in på några bra och goda livsmedel du kan odla själv, plocka i skogen eller köpa i butiken.


Morot

Moroten är väldigt enkel att odla. Du kan så den tidigt (även på vintern), den tål att stå i marken ännu när det fryser på, kan frysas, har goda lagringsförmågor, kan ätas både tillredd och rå, kan även fungera som substitut för sötsaker på en fredag kväll.
Du kan äta alla delar på moroten!
Jag brukar skölja blasten och göra pesto på den, supergott som spread på bröd, att toppa på kycklingen/ugnsgrönsaker, eller annat som man använder pesto till. Resten sätter jag i en plastpåse till senare. Blasten står sig minst en vecka i kylen.

Nyttiga egenskaper vid konsumtion av morot:
Morötter är fulla av vitaminer och viktiga näringsämnen. Moroten är främst rik på A-vitamin som är väldigt effektivt mot fria radikaler samt hjälper till att skydda huden. Äter du moroten med skalet på får du i dig maximalt med A-vitamin, därför är det bra att borsta morötterna istället för att skala dem. Moroten ger dig mest näringsämnen när den äts rå. Du kan stoppa den genom en juicer, riva i sallad eller äta i slantar/stavar, den är nämligen bra för tänderna också.

Vill du äta den tillredd är det bästa sättet att ångkoka den försiktigt.

I morötter finns falcarinol, ett ämne som tros ha anticancerogena egenskaper. Forskning visar att morötter kan förebygga både lungcancer, tarmcancer och bröstcancer. Dessutom finns antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin i morötter. Ämnen som skyddar kroppens celler och därmed motverkar cancer. Betakaroten, alfakaroten och lutein är dessutom bra för hjärtat och sänker förhöjt kolestorol. Kan även rekommendera till personer med diabetes, eftersom de hjälper att kontrollera sockernivån.

Lila morötter kan hjälpa dig att lindra trycket och smärtan ifall du lider av åderbråck.
Det är återigen antocyaninet som hjälper med sina anti-inflammatoriska egenskaper. Lila morötter aktiverar ett gäng proteiner som kan läka skadade blodkärlsväggar, vilket vilket förbättrar den generella kardiovaskulära hälsan och förbättrar även blodflödet.

Morot innehåller få kalorier, är mättande och fiberrik.
De flesta fibrer i lila morötter är lösliga. Lösliga fibrer absorberar vatten i magtrakten och formar en gel-liknande substans. Under sin färd genom tarmarna tar de upp gifter och minskar kolesterolnivåerna i blodet.


Rödkål

Rödkål innehåller massor av nyttiga och kalorifattiga ämnen, dessutom är den rik på kostfibrer. Fibrerna i rödkålen ger tuggmotstånd och håller en längre mättnadskänsla.

Kostfibrer är även bra för hälsan. Studier visar att risken för både hjärt-kärlsjukdomar och flera olika cancerformer minskar om man äter fiberrik rödkål. Effekten förstärks av alla antioxidanter som ger rödkål dess fina färg. Ju starkare färg kålhuvudet har, destu mer antioxidanter innehåller den. Dessa är de nära besläktade med alla nyttigheter som finns i blåbär och svarta vinbär, som stärker kroppens immunförsvar.
Rödkål kan förbättra din hjärnfunktion, lindra träningsvärk och stärka din hälsa.

Lila kålrabbi

Kålrabbi

Kålrabbi finns i både grönt och lila, men även olika arter som blir lite olika i storlek.
De är väldigt dekorativa och relativt snabbväxande. Eftersom de hör till kålsläktet (nära släkting till broccoli och grönkål) så bör man hålla koll på dem för att de inte ska angripas av skadeinsäkter. Jag brukar driva upp dem ljust och svalt för att få starka plantor. Sedan planterar jag ut dem så djupt att hjärtbladen lämnar ovan jord. Fiberduk är bra i början, men den åker av när plantorna kommit igång ordentligt. Godast är de om de skördas knytnävsstora. Jättegod att äta den rå, skivad som snax. Passar även att riva till råkost eller använda som sopprotsak.

Kålrabbi är ett lågt energiinnehåll. Det är därför en utmärkt grönsak att äta om du vill gå ner i vikt. Egentligen är alla grönsaker bra när man vill förlora vikt eftersom de innehåller fibrer.
Fibrer är även bra för tarmfunktionen. Kålrabbi innehåller även flera vitaminer och mineraler. De viktigaste vitaminerna är vitamin A, B1, B2, B3 och C. 100 gram kålrabbi står för 100% av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C. När det gäller mineraler är kålrabbi rik på kalium, fosfor, kalcium, järn och magnesium. Det finns uppenbarligen fytonäringsämnen; särskilt äppelsyra och citronsyra.
Dessutom finns isotiocyanater, sulforafan och indol-3-karbinol i kålrabbi. Dessa ämnen är kända för dem som en förebyggande för prostata- och koloncancer.

Kålrabbi blad innehåller samma näringsämnen men i högre densitet. I jämförelse med 
knölen innehåller bladen dubbelt så mycket C-vitamin, 10 gånger mer järn och 100 gånger mer vitamin A. 

Överst: Lila kålrabbi, underst: rödbeta.

Rödbeta

Rödbetan är bra för ditt immunförsvar.
Rödbetan innehåller gott om kostfibrer som tar sig igenom kroppen oföränderliga men fungerar som mat åt tarmbakterierna. Dessutom ser fibermängden till att höja blodsockret långsammare vilket skapar en mer balanserad energinivå och vi håller oss mätta samtidigt som sötsuget minskar. 


Flera studier har visat att rödbetsjuice kan sänka blodtrycket.
En av hemligheterna är att rödbetan innehåller nitrat och betain. Ett sänkt blodtryck minskar risken för hjärt-, kärlsjukdomar och stroke.
Andra nyttigheter i rödbetor är B-vitaminet folat, som är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av nya röda blodkroppar. Brist på folat, eller folsyra som det heter i form av kosttillskott, ger blodbrist och är särskilt viktigt för gravida för att förhindra vissa fosterskdor.


Rödbetor innehåller även betacyanin som ger den röda färgen.
Betacyanin tycks förhindra tumörtillväxt, parasiter, infektion och har en positiv inverkan på blodets reningsfunktion. Rödbetan har visat sig stärka immunförsvaret i lever och immuncellerna. Kisel är en annan ingrediens i rödbeta som har betydelse för hud, hår, naglar, ligament och skelettets hälsa.


Aubergine

 Aubergine har en förmåga att öka må bra-hormonet serotonin.

Lila blomkål
Blomkål

Nu börjar man hitta störra variation på sorter och färger av blomkål i fröhyllorna. De finns i en rad olika färger, även lila.

Visste ni att blomkål är en C-vitamin bomb?!
100g Blomkål ger nästan hela dagsbehovet av C-vitamin. Alltså mer än apelsin!

De näringsämnen som finns i lila blomkål liknar dem som finns i vanligt vit blomkål. Lila blomkål ger dig dock ett par andra näringsmässiga fördelar.
Den lila färgen beror på närvaron av en subtyp av flavonoidföreningar som kallas antocyaniner, vilket kan bidra till att reglera din blodlipid, sockernivåer och kroppsvikt samt bidra till att minska din cancerrisk. Dessutom innehåller lila blomkål en förening som heter glukoraphanin, som också finns i vanlig grön broccoli. I din kropp kan glukorapanin omvandlas till föreningar med cancerläkemedel.

Att äta antocyaninrika livsmedel kan hjälpa dig att kontrollera din vikt, minska dina risker för att utveckla typ 2-diabetes och hjärtsjukdom, förhindra ögonsjukdomar och förbättra din hjärnfunktion, 


BÄR
Varför ska vi äta mycket bär?
Jo, det ska jag berätta!

De jag räknar upp hör inte alla under kategorin "Lila grönsaker och bär", men vissa av dem gör det, andra fick följa med på köpet. Färgrika är de alla och har goda egenskaper.

Sockerfri pumpapaj med frusnabär (recept)
Blåbär, körsbär, hallon, vindruvor...

Vårat superbär: blåbäret. En stor näve ger lika mycket antioxidanter som fem portioner frukt och grönsaker. Enligt en studie vid University of Michigan kan den som äter riktligt med blåbär dessutom förvänta sig mindre bukfett och ett naturligt skydd mot hjärt-kärlsjukdom. Det finns många anledningar att äta mer blåbär. Bland annat är de fullpackade med antioxidanter som bland annat skyddar kroppens celler och bidrar till att hålla oss ungdomliga och friska. Dessutom innehåller blåbär resveratrol, som är ett anti-cancerogent ämne. Antioxidanterna i blåbär kan också möjligen skydda ögat från vissa åldersförändringar

Hallon är rika på vitamin C, folat, järm och kalium.
Dessutom har de höga halter av olösliga fibrer (kommer från de små fröna som sitter på hallonet) liksom anmärkningsvärda halter av den lösliga fibern pektin, som hjälper till att kontrollera kolesterolet. Hallon är också rika på antioxidanter som bland annat sägs kunna motverka cancer

Precis som lila morötter och blåbär innehåller rädisor och röda vindruvor mineraler och antioxidanter som är bra för att skydda mot spridning av cancerceller.

 Körsbär kan verka diabetesförebyggande genom att sänka blodsockernivåerna.
Bären innehåller också antocyaniner, ett rött pigment som har visat sig kunna reducera smärta och inflammationer. Antocyanin är också en kraftfull antioxidant. Vidare innehåller körsbär höga halter av melatonin, ett ämne som visat sig ha en viktig funktion i immunsystemet. Det höga innehållet av A-vitamin skyddar också mot cancer.



Jordgubbar, Björnbär, Lingon & Tranbär

Jordgubbar är rika på flera näringsämnen, däribland C-vitamin.
De innehåller också höga nivåer av fytonutrienter och antioxidanter, som bekämpar fria radikaler. Dessutom är jordgubbar en utmärkt källa till vitamin K och mangan, liksom folsyra, kalium, riboflavin, vitamin B5, vitamin B6, koppar, magnesium och omega-3-fettsyror.

Björnbär är en fettsnål källa till E-vitamin, som hjälper till att bekämpa infektioner.
De innehåller salicylat, som tros ska kunna minska risken för hjärtsjukdomar. Dessutom innehåller bären vitamin C, fenolsyror och folat. Björnbären ska helst avnjutas färska, men även om man kokar dem bibehåller de E-vitaminhalten.

Lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra.
Det är anledningen till att lingon ofta blandas med känsligare frukter och bär för att öka hållbarhetstiden. Lingon är rika på kostfibrer, vitamin A, vitamin C och magnesium. De har också högt innehåll av flavonoider och lignaner, som båda sägs kunna motverka cancer.

Tranbär är fullpackade med cancerhämmande flavonoider som antocyaner, proantocyaner och flavonoler.
Bären sägs också ha förebyggande effekt på urinvägsinfektion, men där finns delade åsikter, själv har jag vid flera tillfällen haft nytta av det om jag kännt att något varit pågång. Tanninerna i tranbären tros också kunna motverka gastrointestinala sjukdomar som gastrit och magsår, liksom magcancer.


Där hade vi ett låååångt inlägg med lite tips på bra mat för kropp och knopp. Dessutom kan du odla alla själv i din egen trädgård!

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

Sofia sa...

Tack för infon!! 🙏😃

kronblom sa...

Intressant! Glöm inte av aronia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen