fredag 17 maj 2019

Boktips: Flera fingrar gröna


Hej på er alla ivriga odlare!
Idag vill jag tipsa om en bok som säkert många av er hört om redan, nämligen
"Flera fingrar gröna".

Boken är en uppföljare av den gröna "alla fingrar gröna" Skriven av Theres Lundén och Johannes Wätterbäck (Farbror Grön). Tillsammans har de gett ut dessa två fantastika böcker och driver även bloggen/websidan farbrorgron.se


 Båda böckerna innehåller odlingstips från sådd till skörd för 36 olika grödor. Här får du läsa om olika alternativ för uppdrivning för olika tider på säsongen, omskolning, avhärdning, utplantering, gödsel, skörd, problem, ohyra, lagring och mattips mm.

Väldigt praktiskt när man vill slå upp en specifik grönsak för att få råd hur man lyckas med just den specifika sorten.

Pärmen är läderartad och passar bra att ha med som handbok i trädgården, och är okej även om den råkar få sig en liten stänk eller om det faller nåt smuts på den.
Böckerna täcker alltså tillsammans 72 olika grödor!Boken skiljer sig från andra trädgårds- och odlingsböcker när det kommer till bilderna. Boken innehåller inte forografier av grönsakerna, utan vackra illustrationer i akvarell av Tatiana Shirbidova. Illustrationerna är helt fantasiska och verklighetstrogna verk baserade på bilder tagna av Theres och Johannes.
Det är ganska vanligt att man kan bli lite osäker när man ska börja på med odlingen. Det är många frågor och tankar som dyker upp och en del kan bli lite rädda, men det behöver man inte vara. Många gånger så är det bästa att man vågar testa och vågar misslyckas för att lära sig.

Vad vill jag odla?
Hur ska jag göra?
Vilken jord vill just de grödorna ha?
Hur börjar man?
Förkultivera, kallsådd eller direktsådd?
Hurudan odlingsplats vill de ha?
När kan man plantera ut?
När ska de skördas?
Vilken gödsel ska man använda?

Allt detta och så mycket mer hittar man svaren på här!

I slutet av boken finns dessutom bra förklaringar på olika begrepp, material, ohyror, sjukdomar, såtider, gödsel och allt möjligt som är bra att veta.


Det finns många grödor som kan vintersås, höstsås eller sås tidigt på våren. Det beror på att en del klarar av att ligga i frusen jord och vänta på varmare tider, såkallade kallvädersväxter. Spenat hör till en av dom, och är även en av de 36 nya grödorna som finns med i boken.Det här är boken som följer med ut när man vill ta det lite lugnt i köksträdgården, lära sig mer och framför allt inspireras att testa nya sorter!Förra våren skrev jag om den första boken "Alla fingrar gröna" då jag hade lånat den av en kollega. Men den boken är returnerad, för härefter har jag en egen!

Tack Johannes och Theres för de fina böckerna ni har jobbat fram! Båda böckerna ger möjligheten att lyckas även för de oerfarna odlarna, samtidigt som erfarna odlare kan lära sig något nytt, hitta nya knep och inspireras att pröva på något nytt!

Hur många av er har läst någon av böckerna?

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

3 kommentarer:

Rämmengården sa...

Åh de böckerna verkar fina 😊 tack för tips och ha en riktigt trevlig helg kram Nina

HWIT BLOGG sa...

Åhh toppen! Bra boktips så de måste jag köpa!
Kram från ön och Titti

♥Min Eden♥ sa...

Dessa är högt på önskelistan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen