torsdag 15 mars 2018

Sorgmyggor


Torvflugor, såkallade vattenflugor, brukar man se nån enstaka av varje år bland försådderna.
Jag ställer alltid ut några gula limfällor, där de i sin tur sedan fastnar, eftersom de tror att det är nektar.

När jag var ut i förrådet och fick syn på en fluga så satte jag direkt ut en limfälla.
Följande dag hade jag 5 flugor som satt fast.

Det finns två bra egenskaper med limfällorna.
1. Man får fast ohyran som flyger runt.
2. Man får ohyran identifierad när den hålls stilla.


Tidigare har jag haft små flugor som har ganska kort kropp, men nu upptäckte jag att dessa är betydligt längre! Jag fotograferade dem och skickade till min kollega som har koll på ohyra.
Jepp, det var bekräftat... Sorgmyggor!

Man kan se att kroppen är lång, ungefär lika lång som vingarna.
Vattenflugan har mindre och kortare kropp. Deras larver är bara några millimeter långa och lever av svamp och dött biologiskt material. De utgör ingen fara för växterna. Men det finns massor av arter, så någon direkt art kan jag inte säga. Vet bara att dessa är de jag INTE ville ha i mina odlingar!



Nu har mina plantor nyss kommit ut och limfällan kom upp inom några dagar.
Dessa myggor är förhoppningsvis första generationen, alltså sådana som varit puppor och nu kläckts till myggor. Om jag inte fångar in dessa så kommer de lägga ägg i min jord. När äggen sedan blir till larver så kommer de små rackarna att livnära sig på plantans rötter!
Förödande konsekvenser kan de bli! 


Jag ökade på med en limfälla för varje bricka.

Bra tips är:
- Att låta jorden i krukorna torka upp ordentligt mellan bevattningarna. båda flugarterna lägger gärna sina ägg i fuktig jord.
- Man kan sätta ut skålar (helst med gult botten) med vatten ättika och diskmedel. Flugorna sätter sig på vattnet, men druknar eftersom det inte finns någon ytspänning pga diskmedlet.

Fångar jag in alla myggor, så kan jag komma undan med blotta förskräckelsen... Annars blir det att ta in lite biologiska hjälparbetare.

Ickeparasitära nematoder av släktena Steinernema och Heterorhabditis, kan användas mot båda sorters flugorna.

Blir det besvärligt så finns det ett alternativ till...
Att slänga bort alla plantorna som finns där! All chili och paprika som jag sått!
Det vill jag verkligen inte göra!

Det är en månad sedan mina chilifrön sattes i jorden. Ifall jag ska börja om så kommer inte mina plantor hinna ge mig någon skörd. Dessutom har jag sått hela fröpåsen av någon sort, så den skulle jag mista helt då.


Ibland blir man verkligen lite ledsen...
Att det ska finnas så mycket motgångar att stöta på under vägen...

Fortsättning följer...

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag fick larver i alla mina krukor, växterna mådde riktigt dåligt av det, men efter att låtit dom torka upp ordentligt, tagit bort all jord och planterat om i ny jord, så blev jag kvitt problemet, nån enstaka fluga ser jag ibland, men jag litar helt på min lilla spindel som bor i min jolokia purple ska sköta om dom:D annars ett bra tips jag fick var att strö ut ett lager sand på ytan av planteringen, då kommer dom inte åt den fuktiga jorden som dom trivs i. Testade dock aldrig detta eftersom jag blev kvitt mitt problem.

Unknown sa...

Den flugan jag har kryper in i näsan, bits och gör kliande sår, även krypa in i öronen och jag är biten på flera ställen på kroppen
Dessa flugor är inte större än ett knapphålshuvud jättesvår att döda. Vill väldigt gärna veta vad detta är för fluga. Tackar på förhand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen