onsdag 25 januari 2017

Sortering/gruppering av frön

Rastlös!!!!!!

Att gå hemma är inget jag är van vid. Att dessutom gå hemma och inte kunna uträtta nåt eller ens kunna köra bil, det är jag absolut inte van vid. Att plocka lite med vänster hand och sedan typ sitta i soffan och vila... Hur kan det vara så svårt att bara ta sig tid att ligga stilla och göra ingenting?!

Tankarna flyger runt och årets odlingsprojekt går inte att sudda ut.
Plötsligt sitter man där vid köksbordet med alla fröpåsar utspridda, både nya och gamla.


Eftersom jag har stort utrymme på odlingslotten så blir det en del blommor iår också. Då har jag ett eget "skafferi" när jag vill plocka till buketter och arrangemang, utan att plundra rabatterna i trädgården.

Fick ju massor av Vallmo frökapslar av Nina i höstas, så de ska jag vinterså snart, men även lite annat. Vissa blir vintersådda i plastbackar, vissa förkultiverade inomhus och vissa sår jag direkt på friland till våren.



Har ännu tänkt skaffa en röd småblommig Tagetes 'Tangerine Gem' som är ätlig. Den är kraftig och smakar citrus. Ca 25cm hög och tuvbildande. Blir fint att ha mellan plantorna.

Nu är fröna sorterade i lådor. De tar upp mindre rum nu och kan dessutom staplas på varandra. (Har en låda till som jag ska sätta resterande frön i som nu står i öppna askar.)


Jag har grupperat dem enligt sort, men även hur jag ska så dem.

1. Försådd
2. Vintersådd/tidig vårsådd
3. Direktsådd friland vår/försommar
4. Blommor

Vissa kommer förstås att så i omgångar och passar in i flera grupper. Men står i gruppen enligt första såtiden.


  •  Lök kommer jag att förkultivera, men en del salladslök kommer även att sås direkt på friland till våren.
  • All paprika, chili och tomater ska drivas upp inomhus.
  • Bönorna drivs upp bara nån vecka innan de ska utplanteras. Bönor vill ha ca 12 gradig jord, så ingen vits att stressa med dem. Ärterna direktsår jag antagligen.
  • Kålrabbi, fänkål och zucchini ska drivas upp till småplantor inne. En del av kålrabbi direktsår jag för att sprida ut skörden.



  • Hade riktigt otur med Mangold förra året, så den tänkte jag driva upp till småplantor innan jag planterar dem, men jag gör det eventuellt ute. Svartkål, Grönkål och Salladskrasse driver upp till småplantor just innan utplantering.
  • En del av salladssorterna kommer jag att vinterså på friland och i plastbackar. Några drivs upp till småplantor i ett senare skede för snabbare tillväxt vid utplantering.
  • Machésalladen ska jag vinterså på friland och driva några för tidig utplantering.
  • Vinterportulak ska vintersås, men även sås en gång till i juli för sen höstskörd. Trädgårdsportulak drivs upp till småplantor för tidig utplantering.



  • Malabarspenat som är en klängväxt ska drivas upp inne. Vanlig spenat (har 3 sorter iår) vintersår jag på friland, sår en gång till på våren och ännu en gång till i juli. Nyzeeländsk spenat tar tid på sig att gro, så den ska jag driva upp och plantera ut.
  • Har ett flertal sorter av sommarmorot, de flesta av dem kan vintersås direkt på friland, men exempelvis 'Red Samurai' går i stock och vill därför sås på friland först på våren.
  • Palsternackan och rotpersiljan kommer jag att så på friland i vinter och troligen även på hösten. Betorna sår jag på våren.
  • Rädisan ska jag så på vintern direkt i odlingslådorna och en ny sats på tidig vår. De hinner även ge skör om man sår en gång till i juli-aug.



  • Dill kommer jag att så massor av! Den ska jag så både på vintern och våren. Citronkoriander och persilja ska jag så i små krukor innan utplantering så att de inte är så trögstartade.


Genomgången av fröna gjordes innan jag fick min fröleverans från Runåbergs, de sorterna kan ni läsa om HÄR i inlägget jag skrev i samband med att beställningen skickades in.
Det är olika salladssorter som jag kommer att både vinterså direkt på friland, men även vinterså i plastbackar, och senare vår på friland, samt några fördrivna plantor.


Nu är det ordning och reda i frölådorna!
Är nöjda med mina nya lådor. (inte för att göra smygreklam) Hittade dessa 5 liters lådor med lock på Clas Ohlson får typ 2€/st. När de inte är fulla så kan man ha fröpåsarna på stående (lättare att hitta rätt), men behöver man få in fler påsar så ryms de även liggande. Har inte gjord etiketter till dem, eftersom jag ser igenom lådan vilka frögrupper jag har där, men etiketter gör det "klarare" ifall minnet sviker.

Nu vet jag också vad jag saknar i fröväg och vilka grönsaker jag ska köpa som pluggar från trädgårdshandeln. Det är ganska hälsosamt att ha all denna tid att fördriva på bara tankar och planering... Många pusselbitar faller på sin plats och när jag tänker ett par gånger i huvudet först så är det mindre sudd på pappret sen. Sen då jag klarar av att hålla i en penna igen...

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

Trädgård i Torslanda sa...

Med så många sorter och påsar måste man ju ha någon slags ordning. Ser prydligt ut. Kul med så många olika sorter av varje grönsak. Jag har lite för få, man fastnar i sina favoriter.
Lycka till med frösådden när det blir dags.
//Helene

Anonym sa...

Hej! Har tänkt så från egna frön för första gången i mitt liv, men eftersom jag är nybörjare så vet jag inte hur och när. Kunde du inte göra ett inlägg för nybörjare, vad man bör tänka på, vilken tidpunkt man ska så sommarblommor osv? Tack för inspirerande sida! :) mvh Mia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen