söndag 28 oktober 2018

Sätt vitlöken på hösten


Vitlök - Allium sativum

Varför sätta lök på hösten?

Löken tar lång tid på sig för att göra stora klyftade lökar, men den kan sättas både höst och vår. Planterar man på hösten så sänder även vinterkylan signaler att den ska göra klyftor. Bästa tiden är då jorden är runt +8 grader (oftast runt september-oktober beroende på var man bor). Vitlöken är vinterhärdig och tuff, men gillar att planteras i upphöjda bäddar eller odlingslådor.
Av min erfarenhet så brukar sättlöken vara i bättre skick när man köper den på hösten.

Vitlöken som passar för odling i nordiskt klimat är indelade i fem grupper utifrån deras egenskaper.

Grupp 1: Fransk Vitlök
Troligen den vanligaste som odlas här. Vit till violett i skalet med många klyftor och flätbar blast. Varierad vårtemperatur kan ibland stressa fram topplökar. Planteras höst eller vår.
Sorter:  Germidour (kort lagringstid), Corail, Messidore, Messidrome, Terador, Thermidrome, Sabadrome, Vigor

Grupp 2: Silvervitlök
Sortgruppen med bäst lagringsförmåga, upp till 15 månader vid rätt hantering. Silvrigt skal och ursprung från medelhavsområdet. Sorten har små, men många klyftor och flätbar blast. Planteras höst eller vår.
Sorter: Arno, Christo, Clédor, Falvor, Printador, Rosso di Sulmona

Grupp 3: Kaukasisk vitlök
Östeuropeiskt ursprung med vitt till violett skal. Något färre klyftor, men istället stora och lättskalade. Får ofta ca 70 cm hög stängel med små topplökar på. Planteras höst eller vår.
Sorter: Topset

Grupp 4: Centralasiatisk vitlök
Vitt till rött skal som ibland är randigt. Får ca 100-150 cm höga stänglar med en boll av microlökar eller blomknoppar. Har få med stora och lättskalade klyftor, kraftig blast. Planteras på höste, sen skörd.
Sorter: Antonnik, Hammar, Leningradskij, Russian red

Grupp 5:
Typ 5 saknar samlingsnamn. De har en ca 60 cm hög stängel med topplökar som små ärtor. Violettrandiga, blasten lämpar sig inte för flätning. Går att skörda tidigt. Planteras höst eller vår.
Sorter: Irkutsk, Nazus, Petrovskij, Primor ( planteras helst på våren), Sibirian red, Sprint, Tsezar

(Köper man från Engelska sidor är de indelade i 11 grupper)

(Källa till sortgrupperna: Allt om Trädgård)


Varför certifierad sättlök?

Vitlök köpt i vanlig mataffär kan ibland vara behandlade med olika saker. Bl.a. kan den vara bestrålad och då gror inte klyftorna. Vitlöken i butiken är oftast importerad och kan bära sjukdomar, två av de värsta är löknematoder och vitröta. Får man dem kan du inte odla lök på den ytan på väldigt många år. De är dessutom ofta kallagrade med bruten köldcykel, vilket gör att de riskerar att börja växa redan innan vintern och kan då frysa bort.

Jag rekommenderar certifierad sättlök från en trädgårdshandel eller att spara några egna lökar till utsäde. En certifierad lök är dessutom granskad, behandlad mot sjukdomar och ger bättre resultat. Alla behandlingar är ju inte helt giftfria, men det finns ekologiska sättlökar på marknaden.


Plantering

Enligt sättlöken jag satte så ska klyftan ner 7 cm i jorden. Men en del trycker ner den så att lite av toppen lämnar synligt eller så att den är precis under jordytan. När jorden tinar och fryser om vartannat på vintern kan lökarna tryckas upp. Att täcka över jordytan med löv, halm eller gräsklipp jämnar ut temperaturen i jorden en aning. Ett kompostgaller eller armeringsnät skyddar även mot grävande katter, ifall man brukar ha det problemet.

I bäddar har man ofta ca 15 cm mellan lökarna och 20 cm mellan raderna. I pallkragar/odlingslådor kan man odla dem tätare, ca 10 cm mellan både lökarna och raderna. Man kan lättare styra jorden och näringstillförseln i en pallkrage och därför kan de planteras tätare där.

Tryck ner lökarna med den trubbiga sidan neråt och jämna sedan till jorden.
Löken rotar sig på hösten och vilar på vintern. Därför är det också bra att täcka jorden med något täckmaterial på hösten ifall det blir frost snabbt efter plantering. Löken kommer sköta sig själv och komma upp till våren. Därefter är det att reglera med bevattning beroende på nederbörd och givetvis tilläggsgödsla vid behov (med exempelvis nässelvatten).


Gödsel och jord

Vitlöken vill ha en bra och välgödslad jord.
För att den ska växa sig stor och fin är det bra att tänka på gödslingen innan löken sätts ut. Att svänga ner exempelvis biologiskt material (gräsklipp, löv, skörderester), biokol, bokashi eller stallgödsel innan är en bra start. Finns många bra alternativ hur man får en bra och näringsrik jord. Givetvis kan man även gödsla till under växtsäsongen nästa sommar också, men jag rekommenderar att grundgödsla jorden bra redan på hösten.

Som ni nyligen kanske läste (i mitt förra inlägg) Så har jag en bra jord uppbyggd av mycket organiskt material, stallgödsel och bokashi.
Innan vitlöken sattes i jorden svängde jag ner två bokashi hinkar till. När jag grävde upp gropen kunde jag se lite äggskalsrester här och där (eftersom det tar mycket längre tid att bryta ner), men allt annat var bara fin och lucker jord. Det var även tänkt att jag skulle blanda ner biokol här, men det upptäckta jag att jag glömt sedan vitlöken var nertryckt i jorden.


På bilden ovan är löken inte nertryckt ännu.
Jag visste att lådan var lite för stor för antalet lökar jag hade, så jag valde att plocka ut dem först så att jag får fotografera var raderna går. Då kan jag kolla tillbaka på de bilderna nästa år då jag ska fylla ut lådan med lite annat också. Kanske blir det persilja och snittselleri som kommer i kanten och på mitten. De är gröna och frodiga, dessutom går det åt massor när jag gör örtsalt.

Täcker sedan jordytan med löv, halm eller dylikt och galler, så skyddas lökarna under vintern från att tjälen ska trycka upp dem eller att katterna ska gräva där.

Jag satte sorterna 'Unikat' (2 mindre lökar) och 'Therador' (1 stor lök). Det var spänstiga och fina lökar. Detta är faktiskt första gången jag odlar vitlök hemma, men förväntningarna är höga. Skulle ha odlat förra säsongen, men hann inte få några lökar innan de tog slut i handeln.


Dagen efter att vitlöken sattes, då kom den första snön. Jag har ännu purjolök och kryddväxter oskördat. och de borde jag få in snart eftersom alla inte gillar kylan. Ett par kålsorter står också i lådorna ännu, men de är tåliga och kan skördas under snön.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

5 kommentarer:

Trädgård i Torslanda sa...

Så mycket nyttig information om vitlök. Hoppas du ska få en riktigt fin skörd nästa år. Du har verkligen gett dem de bästa förutsättningar man kan tänka sig.
Ha det fint
Helene

David Wanegårdh sa...

Hej! Trevlig läsning. Var hittade du information om sortuppdelning? Där är dessvärre lite fel och sammanblandningar. Mvh David

Drömgården sa...

David, Jag hade källan länkad under var jag hittade den informationen. Du får gärna skriva vad som var fel.
mvh. Kitty

David Wanegårdh sa...

Hej! Det är framförallt grupp 5 där det blandas hejvilt med Marbled Purple Stripe-sorter och turbanlök/östasiatiska sorter. Turbanlök går tex bra att vårplantera, Marbled Purple Stripe gör det inte. Det gäller även andra grupper förutom grupp 2, silverskinlök, som går utmärkt att vårplantera. De andra grupperna är svårt att få jämförbar skörd med vårplantering.
Mvh

yosabrams0918 sa...

Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make an excellent article… but what can I say… I procrastinate alot and under no circumstances appear to get something done. casino slots

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen