lördag 13 oktober 2018

Köksträdgården 9:e oktober


Hösten tillför en speciell känsla i trädgården och naturen med alla starka färger som uppstår. En del av odlingslådorna i köksträdgården står med vissnade och sönderfrusna växtrester, men inte alla...

Det nyplanterade vita vinbäret på stam håller ännu i en del av sina gula blad, Men rabarbern i samma låda är betydligt fulare. I porten, som leder in till köksträdgården, har klematisen blommat klart men är ännu grön.
(Och ja, växthuset står fortfarande halvfärdigt)


Vit sidenklematis, Clematis vitalba 'Paul Farges' ('Summer Snow')

Kålväxterna är det ingen panik med, de tål en hel del.
Speciellt grönkål och svartkål kan skördas fastän de är frusna. När man skördar blad nerifrån på stammen så fortsätter den uppåt och producerar fler och fler blad. Den fina spetskålen 'Kalibos' har jag inte skördat av alls ännu, så den ska bli intressant att provsmaka. Det är första året jag odlar den.


Inte en blomma, inte ett enda bär, hade jag på mina tre blåbärsbuskar iår. Växt har dom gjort och ser uta tt må gott. Får hålla tummarna till nästa år.En odlingslåda morötter är slutskördade och snart är även den andra det. En rad morötter kvar, sen är det finito. Det mesta har vi ätit upp vart efter jag skördat, men ett par påsar sopprötter har jag frusit ner.Persilja
En otroligt tacksam kryddväxt. Den är inte den snabbaste på våren, men den blir stor och fin när den fått växa till sig. När man skördar så fortsätter det att komma mer nerifrån och dessutom klarar den ganska låga temperaturer. Det syns ingenting på denna att vi redan haft flera frostnätter. Persiljan är tvåårig och kommer igen följande år. Den innehåller många goda näringsämnen, bl.a. järn, kalium, kalcium, betakaroten, vitamin A B C E och antioxidanter mm..


Astern tycks vara riktigt köldtålig!
Den har hur fräscha knoppar som helst ännu.


Trevlig helg på er!
Själv ska jag kurera bort en kraftig förkylning som hittade mig i början av veckan. Hade feber när jag kom hem från jobbet på fredagen och haft stegring idag. En sväng orkade jag ut i trädgården, men mest har jag vilat under filten.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

HWIT BLOGG sa...

Underbara bilder och krya på dig nu!
Höstkram från Titti

gardenpot sa...

vilken fin odlingsplats du har, ser jättemysigt ut

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen