måndag 27 mars 2017

Trädgårdsyran

Lördagen i Korsholm... Vilken fantastisk dag det blev!
Det ordnades "Trädgårdsyran" för första gången, med Korsholms vuxeninstitut vid spakarna.

Vi hade fri tillgång till kaffe/te, frukt, morotsbitar och choklad under dagen, plus att det ingick en stor och maffig lunchcroassaint fylld med räkor. Vi minglade, gick på alla föreläsningar och njöt av det trevliga sällskapet. Nya bekantskaper och nya utmaningar.

Blev en film igen, surprise surprise!
Den hittar ni längst ner i inlägget sedan.

(Ljuset i auditoriet var inte alls till fotografens fördel, så ni får ursäkta kvaliteten)

Först ut att inleda föreläsningarna var den fantastiska skribenten/trädgårdsgurun Lena Israelsson från Sverige. Hon har skrivit en rad med fantastiska böcker, och den senaste är verkligen en måste ha-bok som heter "Odla året om"!
Hon bjöd på en fantastisk föreläsning, fylld av vackra bilder, matnyttig fakta och personlighet. Det fanns garanterat INGEN som gick ut från den salen utan att bli inspirerad!Lenas specialité är trädgårdslimpan!
Man gör lager på lager av biologiskt material, ex. små kvistar, skräpjord, gräsklipp, lövräffs och stallgödsel så att man får en lång limpa. Den täcks avslutningsvis med jord och får sedan stå. Materialet kommer att brinna/brytas ner och resultatet blir en riktigt fin jord, gjord på trädgårdsavfall!


Leif Blomqvist var också där för att berätta om frukt och bär, speciellt nya sorter, men även gamla godingar. Vi fick många tips som man kommer ha nytta av i sina odlingar. Att odla egna frukter och bär ligger mig varmt om hjärtat, så det var intressant att lyssna.


En person som jag länge velat besöka är Michael Luther. Han har 400 sorter av rosor i sin trädgård! Nu har jag fått sitta på hans föreläsning iallafall och fått ta del av hans breda kunskap om rosor, samtidigt som han visat en hel del bilder från uppbyggnaden av sina rosrabatter. Det var riktigt intressant och så hade han en sån behaglig föreläsningsröst.Vi fick även ta del av Kjell Wickmans presentation om "växtnyheter 2017" på Wickmans plantskola.
Det var många nya intressanta namn som dök upp, vissa har de hunnit testa ett par år själva och vissa är nya oprövade sorter.


Sandra Neuman, med bloggen Lagombackan, föreläste om deras trädgårdsförvandling och om livet med småbarn på gården.
Sandra har på några år förvandlat sin (gräs-)trädgård till en inspirerande park med terasshäng, hönsgård och stor produktiv köksträdgård! De flyttade in 2010 och sedan dess har de hunnit förvandla hela trädgården och fått 2 barn.


Sist ut var Nina Gustafsson som berättade om sin trädgårdsblogg Min Eden.
Nina har både skrivandet och talets förmåga. Hon bjöd på den mest tekniska presentation jag någonsin sett! Så snyggt! Lika som innehållet. Snyggt, filosofiskt, humoristiskt och intressant.Blev lite gruppfotografering på slutet tillsammans med Lena Israelsson. Vilken härlig människa!
Jag hade inget stativ med denna gång, men Matias Jungar från Strömsö råkade gå förbi och ställde upp som fotograf. :)

Sandra Konttinen, Nina Överholm, Sandra Neuman, Nina Gustafsson, Lena Israelsson och (jag) Kristine Vesterlund
Jag hoppas att Korsholms Arbis vill ordna evenemanget varje år!
Vi hade jätteroligt, föreläsningarna var intressant och alltid lär man känna nya människor.
Tack för oss! Vi kommer igen!

Här kommer filmen:

Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

♥Min Eden♥ sa...

Men vilket roligt filmklipp du har lagat!! Va sköjj, och vilken NAJSIG finnish på videon *stoorflabb*. :D

Drömgården sa...

Tack Nina :D
/Kitty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen