tisdag 7 november 2017

Ny trappa!!!

Det är verkligen hemskt hur våran trappa upp till entrén har sett ut!

För ett par år sedan murknade en del av stommen och brädorna lossnade. Jag hade tänkt att en ny trappa ska byggas, men det hade inte maken i sina tankar. Nej, han fixade till support i stommen och spikade fast de gamla brädorna!

Nu är vi på samma plats igen!

Stommen är slut!
Brädorna svajar när man stiger på dem!
Man ser tydligt hur snett allt är!Nu river vi skiten och bygger en ny!

Blev uppringd av maken när jag satt och åt lunch på jobbet en lördag. Han kom på att nu när vi fått tillökning i DeWalt-familjen så vill han bygga något. En ny trappa ska vi få!

Hans plan var att bygga en ny trappa, en likadan som vi haft...

Jag berättade att jag ville ha en trappa med vinkel mot bakgården och att sidorna ska täckas in.
Det ville inte han.
Men jag upprepade mig att nu vill jag att vi gör en sådan när vi äntligen bygger en ny trappa.
När jag kom hem hittade jag ritningar på bordet där han suttit och funderat hur han skall göra konstruktionen för att få rätt avstånd, något att skuva i osv...
Yes! Visst fick jag min vilja igenom!

Stommen var mycket smidigare att såga upp när man har verktyg, bra verktyg!
Vi köpte nyligen en bordssåg med tillhörande bord/ställning som är utdragbar och kan hålla långa brädor. Då får man ställa in önskad vinkel, sen låter det vvrrrrnnn och sen är det klart OCH SNYGGT.Trappan blev ordentligt tung!
Det är en hel del metrar med material i där. Som tur behövde vi inte bära ut den själv, utan mannen hoppade upp i maskin och körde ut den på gafflarna.


Här har vi då trappan.
(Typiskt att det regnade då jag skulle fotografera...)
Nästa år får vi behandla den med pigmenterad olja så att den blir samma färg som resten av trappan och terassen. Dessutom blev vi utan olja sist vi behandlade, så vi har lite att fylla i på terassen också.


Vår trappa har svävat!
Man kunde tydligt se trappans betongpelare och sedan var det som en krans med panel runtom. Vi har haft hela grannskapets katter som springer hit under! Förrut hade de en utväg på andra sidan, en liten glugg där terassen slutade mot husets sockel, det stängde jag av med sten för ett par år sedan, men de fortsätter gå hit under ändå.
Vet inte vad de gör där och jag känner inga lukter, men det stör mig... mycket!

Nu har vi tagit bort panelen på trappan och ersatt med samma brädor som användes till trappstegen. Vi har byggt nästan ända ner (fyra brädor) och sedan fyllt gluggen med sten, detta för att inte trämaterialet ska suga upp fukt från marken.


Trappans vinkel ger oss möjlighet att gena på sidan när man ska till bakgården och barnen kan sitta på trappan och dricka saft utan att stoppa upp hela trappan så att ingen slipper varken upp eller ner.


Likadant har vi gjort på andra sidan av trappan. Vi har klätt in sidorna för att hindra grannskapets katter att ha sitt stråk där under.
På kortsidan av trappan kan vi behöva slippa in någon gång, så den är mera som en panel som blivit lyft på plats och bara fäst med två skruvar. Det ger oss easy access den dag vi behöver krypa dit under.


Äntligen har jag den trappa jag ville att vi skulle bygga redan för ett par år sedan, men då blev den befintliga bara reparerad. En trappa som ger mig möjlighet att ställa fram lite krukor, lyktor och stilleben utan att vara rädd för att någon ska snubbla på dem.


#Nöjd   #Händigman

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

2 kommentarer:

Leena sa...

Hej, vad fin den nya trappan blev. Har själv funderat på att ha en trappa som vänder sig åt två håll. Och fint stilleben. Blev lite ispirerad nu att pynta till det lite själv också innan vintern kommer. För idag skiner solen!

♥Min Eden♥ sa...

Va snyggt det blev!! Duktiga ni!!
/Nina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen