Igår gjorde jag något som jag aldrig tidigare gjort!
Jag skulle tillreda en soppa av jordärtskocka, som jag handlade hem i fredags!
Jag har aldrig hanterat jordärtskocka tidigare, så lite intressant var det nog...
Här är ingredienserna jag använde
500g oskalade jordärtskockor, 2 medelstora potatisar och 1st gullök.
Snurrade runt på nätet innan för att kolla lite recept... men förstås följde jag inget färdigt recept, utan körde på och gjorde lite som jag ville!
Började med att fylla kastrullen med kallt vatten.
Vart efter jag skalade rotsakerna släppte jag ner dem i vattnet, eftersom "j-kockan" blir snabbt brun.
Gjorde lika när jag tärnade.
Fräste lök i pannan och vände sedan ner rotsakerna som jag silat bort vattnet från.
När de hade fått lite värme slog jag över dem i kastrullen. Fyllde upp med vatten så att de nästan täcktes och hällde i en skvätt vitt vin.
Kryddade med salt, vitpeppar, svartpeppar, görnsaksbuljong och hönsbuljong.
På med locket och så fick de sjuda en stund.
Hällde i grädde och lät det koka tills de var mjuka.
Mixade soppan slät med en stavmixer och smakade av.
Soppan fick stå en stund medan jag fixade tilltugg!
Skivade några ostskivor på ett tunnbröd och lade ett likadant bröd på.
Stekte det på medelvärme i en smörad panna och vände på brödet när det fått lite färg.
Sen var det att vinka upp det på skärbrädan, låta det stå en liten stund så att osten fick ta ihop lite och sedan skar jag upp det i passliga portionsbitar.
Det passade utmärkt till min soppa!
Och hur tror ni soppan smakade??
Delizioso!
(italienska för utsökt)
Det här ska absolut göras pånytt!
Funderar hårt på att försöka odla mina egna jordärtskockor nästa sommar...
Men jag vet inte hur de trivs att växa i odlingslådor.. Någon med erfarenhet? Mina lådor är 30cm höga...
Tidigare på dagen så mumsade jag på lite sushi-leftovers till lunch...
Det blev ett riktigt matigt inlägg dethär!
Idag packade vi en matväska, lassade pulkor, snowracern och snowboardar i snöskotersläden och fräste iväg med familjen till en hög backe här nära.
Mer om det nästa gång!
- Kitty -
3 kommentarer:
Så kul att du hittade till min blogg!
Och så mycket gott du har ätit... jag bara älskar jordärtskockor!
Ha en fin söndagskväll /Liv
Jag älskar jodrärtkockssoppa .
Hur klara era magar det?
Man kan som sagt bli lite bubblig av dem.
Jag har vivorna inne först och planterar ut dem till våren. Fast jag kan även ha dem ute just nu för vi har upp till+9 grader på dagarna.
Helt otroligt.. och inte bra för sedan kommer vintern. Vivor tål lite frost och mår nästan bättre ute än inne.
Allt gott
Annika
Jordärtskockan blir manshög och det ligger lite ogräsvarning över den. Varje knöl som inte tas upp blir ny planta följande år :) Mummi och Vaari hade den som häck runt grönsakslandet. Bra vindskydd. Gott mikroklimat. Lätt att odla. KLART DU SKA ODLA!!!!
Skicka en kommentar