fredag 1 augusti 2014

Det tar sig efter omplanteringen...

Innan jag ordnade öppen trädgård i slutet av juni passade jag på att fixa till lite för ett snyggare intryck. 
Något som inte var tänkt att göras innan öppen trädgård var att gräva upp en hel rabatt, dela plantorna och förbättra underlaget innan omplantering. Smartare hade det varit om jag lämnat det till efter visningen, men så här blev det nu..

HÄR finns ett inlägg från omplanteringen så att ni kan se vad jag pratar om!

Dagen då jag hade min trädgårdsdag såg rabatten rätt liten och tråkig ut. En del av plantorna reagerade på att jag delade dem, speciellt då det var så varmt. Alla daggkåpor hann torka och låg brundaskiga och tråkiga längs marken. Den lilla plantan av kaukasisk förjätmigej, Brunnera 'Jack Frost' som jag fick av en bekant var liten och tanig...Det var dock något som behövde göras, förr eller senare.
Daggkåpan hade invaderat all jord med sina rötter så att inget riktigt orkade växa där. En del växter syntes knappt under deras blad. Dessutom är den en hejare på att fröså sig och kommer upp överrallt i närheten. Daggkåpan hör ändå till en av favoriterna och jag vill gärna ha dem kvar. Älskar de limegröna blommorna och bladen är så vackra när de samlar upp vattendropparna! När jag binder buketter med växter från trädgården hör daggkåpan till en av de växter som ofta smyger med.

Som ni ser på följande bild så har det börjat grönska! 
Bilderna är tagen exakt en månad efter att jag höll öppen trädgård.

Skuggrabatten 28.7.2014

Julrosen som stått i entrérabatten mot söder fick ny plats här i den lite skuggigare rabatten som solen når först runt 4-tiden på eftermiddagen och under kvällen vandrar lite skugga när solen passerar de höga träden som finns på andra sidan gatan. 

Man ser redan att den kvicknat till efter flytten!
Den har skaffat sig fler blad, dessutom har den gått i blom och har nya knoppar påväg! Nu är ju inte juli-augusti rätt tid för blomning hos julrosen, men vad gör man?? Vill den blomma så kan jag väl inte hindra den..


Lime-vit Julros, Helleborus, 28.7.2014. 
Skuggrabatten 28.6.2014
Titta bara på bilden ovan hur liten 'Jack Frost' var vid planteringen. På bilden under har den vuxit till sig och är nu hur vacker och ståtlig som helst!


Daggkåporna klippte jag ner och glädjs över att de överlevt den ruffa behanlingen och är nu som små kuddar med nya blad! Även Lappstånds, Ligularia 'Hietala', har vuxit och fått stora gröna blad.

Det vita Löjtnantshärtat som planterades här förra hösten mådde inget vidare i den dåliga jorden och var även den väldigt liten. 
Nu är den inte så liten mer! Och nya blommor har den börjat producera!


Trädgårdslycka!

För tillfället blommar även nästan alla dagliljor och mina gräddvita flockliljor 'Navona' blommar i entrérabatten!
Mer från min trädgård snart... så välkommen tillbaka!

Dessutom har jag ännu inte visat alla trädgårdar som jag besökt under sommaren!Kitty

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen