tisdag 13 augusti 2019

Bygger vidare på odlingslotten...

Idag har jag tänkt visa er lite från min odlingslott.
Vi ska titta tillbaka på hur det såg ut förra hösten och hur det har utvecklats under denna säsong.
Mera enskillt om själv grödorna och skörden tänkte jag visa i ett annat inlägg, nu blir det mera vad jag gjort med ytorna, material jag använt osv..

Vi börjar med en liten jämförelse där bilderna är tagna från samma vinkel med exakt 1 år emellan.
Här ser ni att ytan som var full av kartong, lastpallar, pallkragar osv nu är avstädad, rensad, marken är intäckt och halm med nya bäddar uppbyggda. Dessutom är alla gångar upputsade och täckta pånytt.

Bädden i mitten på bilden högst upp är 2018 då där växte potatis och nedre bilden ser man massa ringblommor och lejongap mm. Det var min blom- och lökbädd, men nästan all lök är skördad.
I pallkragen närmast hade jag nyss planterat ut jordgubbar 2018, och nu har de växt till sig och producerar bär.


Som ni ser så har mitt täckmaterial börjat förmultna och ogräs växer i alla gångar och överrallt.
Iår har jag rensat gångarna (med hjälp från min mamma, som har egen odlingslott inne i stan), satt ut nytt tidningspapper och täckt in med rejält lager halm. Kan meddela att det går åt massvis med tidningar innan man har täckt in så här många kvadratmeter!
Jag vill odla så naturligt som möjligt, använder inga material som inte förmultnar och bekämpar aldrig ohyra med gift. Jag använder mest mekanisk bekämpning och vid större angrepp såpavatten eller Spruzit som är ett biologiskt preparat.
Under semestern i början av juni tog jag tag i det som varit mitt mål iår, att komma vidare och förstora odlingsytan på min lott.
Hittills har halva min lott (som är totalt 200 kvm) varit gräs och lagringsplats för olika material. Det är mycket jag vill odla och vissa grödor behöver större bäddor än andra ex. potatis, pumpor och kålväxter m.fl.. För att lyckas med 4 års växelbruk så behöver jag fler av de större bäddarna. Sedan finns det grödor som jag vill odla mer av än jag hittills haft plats för, ex. morot, frilandsgurka, ärter och bönor m.fl.

När jag flyttade lastpallarna där jag lagrat kartong och säckar med löv så var marken ganska bra, så jag kunde enkelt putsa upp och dra lite rötter av kvickrot och nässlor.
Jag hade nämligen satt kartong och halm under innan jag satte ner lastpallarna.Sedan kunde jag täcka in och göra grunden till en ny bädd.
Denna bädd är bredare än de andra bäddarna här, perfekt för pumpor som annars täcker in mina gångar direkt ifall de planteras på för liten yta. Här kan jag plantera ett gäng, som sedan får växa lite över varandra med sina långa utlöpande stjälkar. Bädden blir även bra för potatis som ska kupas, till kål som behöver långt planteringsavstånd, eller varför inte en blomsteräng?
Bädden kommer bli lite bredare ännu innan den är klar.


Ny bädd som gjordes 11.7.19

Markytan har nu blivit intäckt och bädden har blivit bredare.
Bädden ska ännu toppas med en bättre blandning jord och naturmaterial, 8.8.19

Innan jag gjorde den nya breda bädden, så hade jag faktiskt gjort en annan bädd. En C-formad bädd blev det, eftersom jag hade min sandhög i vägen fortfarande.

Börjar med att visa hur jag lämnade det förra hösten efter att ha förstorat lotten med hela 4 pallkragar... Ingen stor förändring, under den säsongen, men allt är ett steg i rätt riktning.


Jag fick börja med att flytta på raden med små lastpallar som stått som barriär mot gräset. Under lastpallarna hade jag tomma jordsäckar för att kväva/hindra rötterna att ta sig in på det färdigt täckta området runt pallkragarna. 

Odlingslotten får ny odlingslimpa i början av juli.
Här är det bottnat med tidningspapper och katong. Sedan har jag fyllt upp med hästgödsel, ensilage, torra löv, min gamla lösviktsjord ur högen och det översta är förbättrat med biolans torvmylla.Den här limpan ska gästas av potatis iår, så det blev ett tjockare lager jord på toppen. Stannade upp lite när bäddarna tog slut efter att bara ca 1/2 av potatisen blivit utplanterad. 


Sättpotatis som legat på jordbädd länge och hunnit bilda små nypotatisar, 4.7.19Smått irriterad på sandhögen som var igenväxt med ogräs, och hela tiden ivägen, så började jag rensa ur den. Jag behövde komma lite längre med limpan, eftersom alla potatisar inte hade rum.

Den här odlingslotten skulle ha varit klar redan med odlingsytor över hela, om inte allt material och andra högar hela tiden stått i vägen.

Det tar så mycket längre tid när man måste ta sig fram bit för bit och flytta på grejer vartefter. Och vart skulle jag ha satt sanden sålänge? Den skulle antagligen ha varit ivägen igen om en tid...


Nå, nu är högen uppanvänd, marken är rensad och täckt med tidningspapper, kartong och halm.

Vi fick skyffla sanden ovanpå halmen (där en ny limpa ska byggas upp) steg för steg för att ta oss fram mot potatisbädden. Till sist var högen slut och marken jämn så att vi kunde täcka in det sista. ÄNTLIGEN!


Nu har jag nått följande hinder, den gamla jordhögen.
Kommer istället att fortsätta framåt på andra sidan (där jag gjorde den breda bädden) eftersom jag redan har gamla jordsäckar och kartong med lastpallar på för att kväva ogräset under (syns 3 bilder högre upp i inlägget). Där kan jag enkelt sedan lyfta bort "tyngderna" och täcka in marken ordentligt för att bygga upp mer bäddar så att jag får använda av jordhögen.Lyckades dra på mig en riktigt svår förkylning som däckade mig på söndag, så nu har det stått stilla igen. När jag tillfrisknat ska jag fortsätta så att jag har bra förutsättningar när våren kommer.

Jag brukar kallså morot och spenat mm här på vårvintern, men har inte höstsått något. Det är nämligen en hel del djur som bökar på här på vintern, mest rådjur å harar, så det känns bortkastat. Höstsådder och sätta vitlök kan jag göra här hemma i köksträdgården istället.

Blev ett långt inlägg dethär, även om jag lämnade bort en del av det jag planerade att ta med... Hoppas ni orkade ända till slutet.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

HWIT BLOGG sa...

Så inspirerande och nu fick jag en hel del tips - toppen! Mitt trädgårdsland ligger lite i träd denna sommar/höst, hann inte med...
Alltid lika kul att kika in till dig!
Kram Titti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen