söndag 25 augusti 2019

Skörderecept: Kikärt- & rödbetsbiffar
Kände för att göra kikärtsbiffar och ugnsrostade rödbetor. Men när jag kom in med mina rödbetor så hade jag ändrat mig. Jag ville ha biffar gjorda på både rödbetor och kikärter!
Testade mig fram lite med mängder och kom till ätt rätt så bra resultat, tycker jag iallafall. Hela familjen åt biffarna med god aptit, så jag antar att det var lyckat.

Vill ni ha receptet??Kikärt- & rödbetsbiffar

ca 15-20 biffar, 6 portioner

Ingredienser:
1 burk kikärter (ca 240g utan spad)
4-5 rödbetor (ca 500g)
1 lök
0,6 dl maizena
2 ägg
1-2 vitlöksklyfta
2 tsk torkad timjan
en lös näve basilikablad
1 tsk het chilisås (eller färsk chili)
1 tsk citronsaft
1,5 tsk salt
1-2 tsk grönsaksbuljong
peppar

(Vill man göra veganska biffar går det säkert att använda kikärtsspadet istället för ägg, men har inte testat själv, eventuellt kan man öka mängden maizena om det blir för vattnigt)

Gör så här:
1. Häll av kikärterna och sätt dem i matberedaren.
2. Tillsätt allt utom rödbetorna och mixa till en smet. Du väljer själv hur grovt du vill ha det.3. Byt ut kniven till en skiva som river fint och riv ner rödbetorna i kikärtssmeten.


4. Hetta upp en panna och stek biffarna ett par minuter på båda sidorna.
Smeten är ganska lös, men man kan forma till dem efter att man släppt ner dem i pannan.
5. Man kan ställa in biffarna ett par minuter i ugnen ifall man tycker att det behövs.Servera med exempelvis potatis, sallad och ört-chilikryddad creme fraiche toppad med pumpafrön.


Hälsosamma och goda biffar!
Sen är det ju roligt att ha mat på tallriken där största delen kommer från egen gård!
Av detta hade jag själv odlat rödbetorna, löken, vitlöken och potatisen.


Rödbeta
Rödbetan är bra för immunförsvaret och innehåller mycket kostfibrer som främjar de goda tarmbakterierna. Det höjer blodsockret långsamt och ger en bra balans som håller mättnadskänslan längre. 
Flera studier har visat att rödbetsjuice kan sänka blodtrycket.
En av hemligheterna är att rödbetan innehåller nitrat och betain. Ett sänkt blodtryck minskar risken för hjärt-, kärlsjukdomar och stroke.
Andra nyttigheter i rödbetor är B-vitaminet folat, som är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av nya röda blodkroppar. Brist på folat, eller folsyra som det heter i form av kosttillskott, ger blodbrist och är särskilt viktigt för gravida för att förhindra vissa fosterskdor.

Rödbetor innehåller även betacyanin som ger den röda färgen.
Betacyanin tycks förhindra tumörtillväxt, parasiter, infektion och har en positiv inverkan på blodets reningsfunktion. Rödbetan har visat sig stärka immunförsvaret i lever och immuncellerna. Kisel är en annan ingrediens i rödbeta som har betydelse för hud, hår, naglar, ligament och skelettets hälsa.

Kikärter
 Oavsett om kikärtor mixas till en hummus eller äts som de är så har de massor av positiva effekter på hälsan.
Kikärtor innehåller massor av näringsämnen, bland annat antioxidanten mangan som är viktig för ett friskt skelett och folsyra som bidrar till ett normalt nervsystem och är nödvändig för cellernas ämnesomsättning. Genom att äta kikärtor får du också i dig mycket fytonutrienter, som hjälper till att skydda våra celler från skador av gifter, kemikalier och stress.
Kikärtor är också en bra källa till protein, och är därför extra bra för dig som vill minska ner på  eller helt utesluta animalier ur din kost. 100 gram kikärtor innehåller 7,2 gram protein, vilket motsvarar ungefär tio procent av den totala proteinmängden som Livsmedelsverket rekommenderar per dag. Protein är också den viktigaste byggstenen i kroppen, och hjälper dig att behålla ett friskt skelett och bygga upp nya muskler och annan vävnad.
Kikärtor innehåller också mycket fibrer, som forskare på senaste tiden har förstått är extra viktigt. De goda bakterierna i tarmfloran behöver nämligen fibrer för att överleva, och hela 80 procent av ditt immunsystem finns i tarmarna. Fibrer hjälper också tarmarna att röra på sig, vilket förhindrar förstoppning, och bidrar till ett stabilt blodsocker. Genom att hålla blodsockret stabilt förhindrar du att energinivåerna och humöret dippar under dagen. Det kan också hjälpa dig att gå ner i vikt eftersom fibrer, tillsammans med protein, mättar mer på mindre mängd mat.
Det finns också forskning som visar att kikärtor, tillsammans med bönor, skyddar hjärtat och hjälper till att hålla kolesterolet i schack, något som förmodligen beror på det höga fiber- och antioxidantinnehållet.

En snabb och lättlagad biff som passar fint för lunchlåda till jobbet!
Hoppas ni ska gilla!

Släng inte spadet!
Mer på bloggen snart om vad du kan göra med det!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

HWIT BLOGG sa...

Låter väldigt gott! Det receptet ska jag testa :)
Ha en fortsatt härlig sensommarvecka...
Kram från Titti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen