tisdag 23 april 2013

Förkultivering i papperskruka

För en tid sedan köpte jag en liten "trä-grej" som man kan använda sig av om man vill göra egna såkrukor av tidningspapper. Tidningar kommer dagligen, materialet blir då återvinning av dessa tidningar. Efter att plantorna grott och växt till sig är det dags att plantera ut dem. Då får man plantera ner hela papperskrukan, som i sin tur förmultnar i jorden, rötterna slipper iväg och samtidigt tillför den jorden något gott!
 
Låter som en bra idé!
Detta måste naturligtvis prövas!
 
 
Plockade ut mina krukor på en bricka och fyllde dem med Kekkilä's odlingssubstrat som jag köpte på jobbet (Är och säsongsjobbar några veckor på Blomqvist's Plantskola). Blötte upp jorden och satte mina frön i de märkta krukorna.
 
 
Det blev Brytböna, Kålrabbi, Frilandsgurka, Prydnadspumpa och Grönkål.

 
Förra året när jag var till Stockholm i samband med Nordiska trädgårdsmässan så besökte vi Rosendahls Trädgård. Där köpte jag bl.a. såna här korkar! De passar på vanliga vattenflaskor/limsaflaskor och var väldigt passande när jag skulle vattna min sådd. Enkelt kunde jag föra flaskan över en kruka åt gången och bara klämma till lite på flaskan så att de fick en dusch. På så vis blev inte  tidningskrukorna helt nerblötta! (Men de drar ju nog i sig vatten ändå..)
 
Använder den även när jag går runt och vattnar blommorna här inne. Kan också användas när man vill dusch hela växten...

 
Fröna blev sådda på fredag och redan på söndag hade flera grott!
Det var snabbt!!!

 
Roligt att se livet i krukorna. Grönkålen och frilandsgurkan var först!
 
Tittade just till dem och nu hade allt utom Prydnadspumpan och Brytbönan grott!
:)
 
 
Nu har jag börjat jobba också, som jag nämnde här tidigare. Imorgon har vi öppning och jag ska jobba kväll onsdag, torsdag och fredag. Skönt att få jobba ute, speciellt när de lovat rätt så klart väder!
 
 
Ha en bra vecka!
Kitty
 


4 kommentarer:

Dortesjs sa...

oj ja det var snabt fremme... du er jo dygtig.. super fin den ide

http://fastersnyttehave.blogspot.dk/

Liljas Corner sa...

Grönkålsfrön funderar jag på att köpa. I helgen ska jag försöka få gurkfröna i jord. Mina zinnior och cosmos är i alla fall på g, och tomaterna växer fint. Härligt med allt det spirande gröna!

Liljas Corner sa...

Hur är det förresten med papperskrukorna, torkar jorden snabbt ut?

Drömgården sa...

Jag tycker att fuktigheten hålls rätt bra, eftersom tidningspappret blir blött och håller vatten en tid. Har haft ett miniväxthus över brickan (en kåpa-liknande av plast) så nu har mina plantor stuckit iväg... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen