måndag 12 augusti 2013

Månadens favoritväxt - Augusti 2013

Så var det åter dags att utse min favorit i trädgården för augusti... Och det får vara endast EN!
 
Blev lite svårt, skulle gärna valt 3-4!
 
Först tänkte jag på min vita sidenklematis, Paul Farges (Sommer snow) som inskaffades i höstas och har nu växt upp till knappt 1m och blommar... Men njää.. Kanske Dagliljorna som blommar? Hela 2 sorter av 14 blommar iår! Why?? De som blommade så fint förra året! Sen tänkte jag vidare till köksträdgården... ÄLSKAR mina brytbönor som jag har både i grönt och lila. Blommorna är så vackra och de har växt mycket mer än 2m som det stod på fröpåsen! Någon av de kanadensiska Rosorna var följande tanke... Eller kanske min rödbladiga smällspirea 'Coppertina' som är så vacker intill den vitbrokiga kornellen 'Elegantissima'??
 
Till slut bestämde jag mig för den här:
 
Echinacea purpurea 'Magnus'
Echinacea purpurea
Röd Rudbeckia

 

 
På Echinacea hittar man ALLTID humlor eller fjärilar!
Tyvärr får jag konstatera, efter att ha jagat fjärilar i en vecka, att jag bara upptäckt en enda fjäril i dem (kan ju ha varit någon när jag inte varit närvarande), jag är va att det ska sitta fjärilar på nästan varje blomma! Så brukar det vara! Var är fjärilarna iår? Har totalt sett 5 fjärilar i min trädgård denna vecka!
Får väl glädjar över humlorna i alla fall, de finns det gott om! Speciellt på Veronikor, Röda Rudbeckian, höstastern och rosenstaven!

Nässelfjäril på Röda Rudbeckian 'Mgnus'
Bilderna hittills är tagna i helgen, men de kommande är tagna idag, när morgonsolen streamade genom skogsglänten.
 

 
 
Bild uppifrån. Älskar verkligen denna perenn! Varje blomma är unik i sig och kan ha små "missbildningar", som jag tycker att gör dem vackra. Tror att gruppen ska utökas nästa år, eller så blir det en till grupp i rabatten... Skulle se lite mäktigare ut.
 
Har brett ut gräsklipp ovanpå jorden för att det ska hållas lite mera fuktighet här. Solen gassar på hela dagen och ytan blir torr som puder. Samtidigt ger det lite näring och hjälper mot fröogräsen.
 

 
Det första man ser när man kommer gåendes efter grusgången! Redan innan trappan ner till min "Mutter-rabatt" så skymtar den bakom äppelträdet och buskarna! Och här får den lite hjälp av solen som lyser upp deras vackra blommor!

 
Har även 'Alba' som är ganska lik 'Magnus', men vit.
Vet inte riktigt om det beror på Hostorna som konkurerar med sina stora rötter och vill lägga ut sina blad över de stackars plantorna... Men i år har jag bara en som blommar och de resterande pantorna är bara blad.

 
Men iår är det nog 'Magnus' som tar priset i min trädgård!
Kanske 'Alba' blommar bättre nästa år när jag flyttat på Hostorna så att de får mera andrum?
 
 
 
 
 
Kitty
 
 
 

4 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Hihi, det ser ut som om solhattarna blir månadens favorit hos många och det är inte konstigt eftersom de är så fina på alla sätt. Så vackert det är hos dig på morgonen.

Kram

samson sa...

förstår att du väljer solhattarna för de är verkligen fina
ha det så bra
maggan

carinaon sa...

Det är många som har Solhattar som sina favoriter nu i augusti. Just ditt inlägg lyckades övertyga mig att jag måste skaffa mig något exemplar av denna vackra blomma.
Kram Carina

Anita sa...

Underbara bilder på en underbar blomma. Samma hos mig, har inte heller sett så många fjärilar i år men många humlor finns det. Vi får hoppas att nästa år blir ett bra fjärilsår igen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen