fredag 4 juli 2014

Öppna trädgårdar 29.6.14 del 1

I söndags, den 29.6.14 höll ca 500 trädgårdar runt om i Finland öppet för allmänheten.
Själv besökte jag tre av dem här i nejden. Jag kommer nu i tre separata inlägg visa min synvinkel från de trädgårdarna.

Vi börjar med trädgården i Kållby, där Lotta och Jyrki Määttä gjort ett fantastiskt jobb och skapat många intressanta platser, rum och stigar!
Troligen en nyanläggning. Öppet och stiligt! Här har hon använt mest träd och barrväxter som hon planterat utspritt över barkområdet för att ge dem utrymme att växa.
Här hittar man bland annat Hänggran, Europeisk skruvlärk och Ullungrönn m.fl.


De olika rabatterna skapar runda trevliga gångar som gör en nyfiken på vad som gömmer sig bakom nästa hörn.

Det var rätt mycket folk i farten, så det var inte lätt att få bilder utan att fånga andra besökare. Men det är väl så det ska vara en sån här dag? Dessutom lyckades vädergudarna välja rätt dag att plocka fram sommarvärmen!I växthuset hittades allt från trevliga föremål till vackra pelargoner och frodiga grönsaksplantorHär kommer vindruvor i år!!  :) 

Här bakom den täta gröna häcken (Tror det var glansoxbär som häck om jag inte misstar mig) fanns en väldigt ovanlig terass. Ena vägen till sittplatsen ledde genom ortar och den andra vägen via en gång med häcken på ena sidan och stora härliga pioner på den andra.Alva passade på att provsitta medans jag fotograferade...
Som staket runt terassen hade de använt armeringsnät (och ni vet hur jag gillar armering!!). 

Vi går vidare till bakgården som kantar mot en öppen åker. Här fortsätter liknande runda rabatter med kanter uppbyggda av samma stenar som rabatterna i övriga trädgården.
Tillbaka på framsidan...Lotta är även en hejare när det kommer till handarbete!

En avsågad stubbe på silverpilen har fått ett överdrag och fungerar numera som pall.


Även skottkärran och redskapen hade fått färggranna mönstrade överdrag. Det här fascinerade Alva!Det är alltid så intressant att få titta in i privata trädgårdar! Skulle jag inte haft både maken och dottern med mig skulle jag nog ha tagit mycket mer tid på mig att utforska trädgårdarna närmare och kanske fokuserat på att få lite bättre fotografier... 

Men det var en verkligt trevlig överraskning för mig att maken följde med! Han är ju inte lika trädgårdsintresserad som mig, men även han tyckte det var intressant att titta in hur andra har det i sina trädgårdar och som han uttryckte sig: "Hur mycket arbete var och en ställer till för sig själv"...
Det var en trevlig familjedag och under bilfärden mellan de olika "byarna" fick vi även titta oss runt i våran vackra miljö som vi har här! Sådant som vi allt för ofta tar förgivet!

Nu har ni fått se den första trädgården. Jag besökte även två till... plus en bonusträdgård som höll öppet under loppisrace på Källbacken i Nykarleby samma dag!


Kitty

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen