söndag 22 februari 2015

Planerar hall-renovering!! woop woop!!

Äntligen är tiden inne för hallen att få sig ett ansiktslyft!
Jag har i flera år velat göra om hallen, men vi har prioriterat andra rum och andra projekt före.
Detta är verkligen en av rummen i huset som jag skäms för!
Nu har vi sorterat bort alla kläder som barnen växt ur och alla sockor och vantar som saknar par. Men det är ändå mycket kläder och skor som bör få plats där. Vi har inget klädskåp i hallen och hjälpköket ska vi inte ens prata om! 
Hjälpköket är ännu värre än hallen! Opraktiskt och smalt, dessutom måste vi gå rakt igenom för att komma till badrummet. Planlösningen gör det nästan omöjligt att snyggt ordna upphängning för alla arbetskläder och extrakläder. Därför kan vi inte heller förvara så mycket kläder där, även om det var planerat att vi skulle använda hjälpköksdörren som grovingång... men det är en helt annan berättelse!

Nu har jag i alla fall börjat planera om hallen!
Allt ska kastas ut!

Jag ska börja med att visa den nakna sanningen om hallen med de rost-orange färgade tapeterna och en liten ful lampa! Rummet som jag kämpar för att hålla i ordning, men som ändå alltid ser råddigt ut ! Där det saknas förvaring för skorna och golvet som ständigt är smutsigt och blött!

Jag varnar känsliga läsare för fasansfulla bilder som kan skada din sömn!
Här är inget stage:at eller editerat, bara rå sanning!Kanske inte den snyggaste inredningsdetaljen, men en av världens bästa uppfinningar, sko- och vant-torken! Den är i dagligt bruk och med två barn i huset skulle jag inte klara mig utan den!
På den här sidan är det rätt så smalt och ett batteri på väggen, därför ryms ingen ordentlig skohylla här, utan att någon skulle sparka tårna i den! När vi flyttade in för 11 år sedan spikade vi ihop en tillfällig skohylla av överlopps-golvlister. Den står fortfarande kvar...


Golvytan är inte så stor i denna 2,6m2 stora hall. Skoförvaringen är usel rättare sagt obefintlig. Så fort barnen och deras kompisar kommer in är hela golvet blött och smutsigt! 
Vi hade gärna haft hjälpköket som grovingång, speciellt för maken, så att han skulle kunna gå in där med sina leriga skor och hänga av sina smutsiga arbetskläder. Men ytterdörren där är en balkongdörr och kan inte låsas upp från utsidan! Suck, let´s not even go there! Man ser tydligt att det är precis intill hans skor där det är som mest smuts!

Det är en liten hall, så jag fick t.o.m gå ut på trappan för att få fotograferat från ytterdörren in mot hallen och vardagsrummet som skymtar i bakgrunden. Och som ni ser så är resten av huset i en helt annan färgskala..


Väggen där all förvaring måste ske är bara 128cm bred. När vi flyttade in köpte vi till det låga möblemanget med 6 lådor, eftersom vi sedan tidigare hade ett annat i samma serie.
Några av lådorna har gått sönder, så när vi rensade bort kläder så kastade mannen ut de söndriga och bara tre hela lådor lämnade kvar! Ska hoppas att det inte dröjer så länge innan vi börjar renovera, för jag har på känn att han inte tänkt bygga lådorna, och själv har jag mycket annat jag behöver göra! Inte snyggt alls!!


Men snart! Snart tömmer vi hallen! 
Min plan är att sätta upp vit panel på väggarna och platsbygga en förvaringsmöbel i MDF som ska vitmålas. I den kommer förvaringskorgar, plats för skor och förstås möjligheten att hänga upp ytterkläderna!

På bilden nedan ser ni på höger sida lite slarviga mått på hallen som jag kladdat ner.Det blir ganska många bitar av måttsågad mdf som ska byggas ihop till våran hallmöbel.
Jag har själv skissat upp först ungefär hur jag vill ha den och sedan börjat räkna ut hur måtten ska gå ihop. Varje bit ska räknas på millimeter för att allt sedan ska passa ihop vid montering. Jag måste fundera vilka bitar som kommer var och räkna bort skivans tjocklek i längder osv... Satsar en extra slant på att få allt färdigt sågat, blir så mycket bättre då. Det är verkligen värt det och på bygghandeln har de bättre redskap får sådant så att det verkligen blir rakt och snyggt. Men jag räknar allt själv!
Har tittat runt lite i butikerna hurudana korgar som finns i utbudet och vilka storlekar de har för att säkert hitta korgar som passar på mina hyllplan. (Ursäktar gratisreklamen, orkade inte sudda alla hängande lappar). Vet inte ännu hurudana korgar det blir, men antagligen i vitt, ljusgrått eller naturlig träfärg.

Funderade på att ha någon typ av hängande lampa med metallram eller helt utan, gärna flera i en grupp. Har inte riktigt hunnit bekanta mig med alternativ ännu, men någon snygg spotlight kunde vara mer praktisk...
Har påbörjat nån typ av budget också, men har inte hunnit kolla in alla priser riktigt. Blev lite dyrare renovering än vi tänkte från början eftersom vi kommer att lägga in golvvärme och ett snyggt kakel istället för den befintliga golvmattan! Blir troligen ett ljusgrått/mellangrått stort kakel av sten eller som liknar sten, kanske 30x60cm, vi får se.. Golvvärmen och nya kaklet kommer att göra stor skillnad både estetiskt och praktiskt!

Nu ska jag fortsätta planera och fundera!
Kommer uppdatering sedan när vi river igång!


Kitty

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Tänkt tipsa lite :) ifall ni s
Tter in golvvärme kan ni ju enkelt ta bort batteriet, förlänga rören och få en snygg handukstorkare för vantar och dylikt högre upp på väggen och så borde ni få ett snyggt skoskåp under kanske! :) typ ikeas hemnes

Ha en bra dag! H. M

Drömgården sa...

Tack för tipset H.M, att ta bort batteriet är något som vi övervägt, men ännu inte bestämt oss. Har kollat in skoskåpet, eftersom vi på har hemnes byrån i den större hallen. :)
/Kitty

Sylvia sa...

Din ritning påminner om vår klädförvaring som vi gjorde när vi renoverade hallen. Jag tänkte skicka dig en länk på vår hall men fick då se att jag har ju inte lagt ut bilderna på bloggen när hallen var färdig. Pinsamt! Vi gjorde om den 2013.. Synd att man inte kan skicka bilder i kommentarslänken. Behövs visserligen inte för du har ju helt klart en bra plan. Det kommer att bli jättebra :)

Johanna sa...

Hih, vad lustigt, jag tycker lampan ser rolig ut och gult är kult. ;) men nog låter det som något otroligt fint som är på kommande! Golvvärme är nog något man skall satsa på, fastän det höjer priset, väldigt behändigt och skönt. :)
Ha det bra!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen