tisdag 20 november 2018

Höstsådd av palsternacka

Vilken underbar helg det varit!
Klart väder, men lite kallt och blåsigt.

Jag har äntligen börjat hitta orken igen efter att haft en riktigt jobbit flunssa sen början av oktober. Den här helgen hade jag inga speciella planer. Det betyder att jag fick lite trädgårdstid både på lördag och söndag. Därimellan har jag satsat på bra mat till familjen och kockat ihop både lunch och middag, ibland med barnens hjälp. Känns som att hela familjen är mer positivt inställd till matlagning sedan vi började med veckomenyerna för 5-6 veckor sen.

Det jag satsade på under helgen var köksträdgården.
Jag har rensat bort sönderfrusna växter och svängt ner dem i jorden tillsammans med gödsel och biokol (mer om biokol snart). Sedan har jag jämnat upp ytorna, så att jag kan vinterså när jorden är frusen. Hann inte med så många, eftersom jag fortfarande har grönsaker som står och växer lite här och där, men några av de slutskördade odlingslådorna står nu klara.

En av dem valde jag att ta i bruk på en gång.
Jag hittade en oöppnad påse palsternacka när jag kollade igenom mina frölådor. Perfekt, tänkte jag, och gick ut och sådde 5 löpmeter palsternacka (ca 10 cm mellan fröna, det blir väl ungefär 45 palsternackor om alla gror). Lådan kommer jag täcka med ett lock, så att det inte ligger kvar snö för länge på våren. Och det skyddar även mot grävande katter eller lekande barn.


Palsternacka hör till rotsaker, och är en av de som passar utmärkt att så på hösten. Man kan även göra det på vintern eller våren. Skulle inte rekommendera att så för sent på sommaren, eftersom roten tar lite tid på sig och hinner kanske inte växa sig så stor.

Tänk på att palsternackorna blir långa och behöver minst 30-50 cm jord att växa i. Djupet på din odlingsbädd/-låda kommer avgöra hur bra du lyckas. Satsa på bra och djup jord.

Runt oktober-november är en bra tid att så palsternackorna (beroende på var du bor), just innan det fryser på. Detta kan ju alltså variera från år till år. Man vill inte att fröna ska hinna gro. De ska ligga i vila och sedan aktiveras då värmen och ljuset återvänder till våren. Hinner man inte så innan jorden frusit på så gör det inget. Ni har hela vintern på er att så palsternacka!

Palsternackan är väldigt köldtålig och kan stå ute under hela vintern. Exakt. Du måste inte skörda bort alla på hösten. Självklart kan de varierande vintrarna påverka härdigheten. Ett bra sätt att jämna ut temperaturerna och skydda palsternackor som övervintras i jorden, är exempelvis att täcka med ett lager halm. Ifall jorden inte är allt för hård, så kan man även skörda palsternackor in på vintern, eller försöka spetta lossa dem. Men var lite försiktig så att de inte går sönder.

Märk ut sådderna, så har du enklare att urskilja ogräs och grönsak när de börjar gro (om du inte är säker på deras utseende). Man kanske tror man minns var raderna gick, men sällan gör man det. De gånger jag glömt så brukar jag titta på bilderna jag tagit (tur jag är en sådan som dokumenterar mycket), och så uppskattar jag var de går. Speciellt om du inte sått i hela lådan och vill så till eller plantera ut något innan de börjat komma upp.

Det finns ju mycket annat man kan så nu också. I princip allt man annars så på vintern, men det kan ni kolla in närmare här.


Nu har jag två odlingslådor klara inför våren 2019!
I den närmast är det vitlöken som jag satte för några veckor sedan och den längre bort är med palsternackorna jag sådde nyss. Jag brukar inte så på hösten, för att jag inte vet hurudan vinter vi får. Har vi långa milda perioder så är jag rädd att de ska börja gro och gå förlorade. Därför brukar jag så i februari-mars istället. Då är det fulla vintern ännu här uppe hos oss, oftast. Då är oddsen större för ett lyckat resultat.

Efter onsdagens föreläsning med Sara Bäckmo (inlägg & filmklipp hittar ni här) var jag så peppad att jag bestämde mig för att testa. Och nu i helgen då jag haft tid att vara i trädgården medans det är ljust ute, så har fröna kommit i jorden.


När det kommer till kallsådd (höst, vinter eller tidig vår), så är det sällan man får den informationen på påsen.
Men palsternackan har faktiskt höstsådd med på påsen.
Enligt mig är det lite tidigt att så i augusti, speciellt när det blir vintrar som denna. Risken är att fröna börjar gro. Det som inte står är att palsternackan kan sås vilken månad som helst mellan de uttsatta (september-april). Bara att skyffla bort snön, hälla på en yta med jord och så in fröna som vanligt. Täck över med ett lock eller fiberduk så att sådden får vara ifred. Locket gör också att jorden värms upp snabbare på våren, vilket leder till att fröet gror snabbare.


Vad brukar ni höstså?
Brukar ni alls höstså?
Hur är det med kallsådd? Har ni testat?
Hur har era resultat varit?

Oj detta odlande! Att man kan få en sån kick av det!

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

1 kommentar:

Janna sa...

Jag provade vinterså kål i fjol, det gick väl sådär antar jag, det skulle säkert gått jättebra. Om inte ohyra skulle Ätit opp dom i slutändan. Tror nog jag kör på det igen i år. Jag ska nog även vinterså andra saker, så mycket som möjligt tror jag faktiskt. Allt för att ha lite Mindre att göra på våren. Brukar ju bli lite väl mycket då.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen