måndag 5 november 2018

Pumpa-rookie testar recept

Förra året odlade jag pumpa för första gången, men det blev inte mycket av det. Iår gjorde jag ett nytt försök, med 3 sorter. Men nu borde jag lära mig använda dem också. Jag har aldrig riktigt tillagat pumpa.

Det började jättebra...
Tog in min största pumpa. Den vägde 4,8kg och var stor, rund, orange och fin. Jag var hur stolt som helst! Knackade i den för att försöka höra om den var mogen. Knackade i några av de andra för att jämföra ljudet. Tog beslutet att den är klar! Yes! Fram med den största kniven, skar upp den på halva med kraft (den gav lite motstånd) och konstaterade att väggarna fortfarande var gröna... Suck...

Bara att börja googla... "Recept med halvmogen pumpa??"
Inga riktiga träffar kom. men det rekommenderas att göra inläggningar om de inte är mogna.
Jag hade plockat fram smör, ägg och en massa torrprodukter eftersom jag tänkt göra pumpabröd, pumpakaka osv...

Nämen okej. Vi testar något annat med denna då.

Testade en burk inlagd pumpa.
Lättkokt pumpatärningar som jag hällde en uppkokad ättikslag över.

Fick även bli en mixad soppa.
Pumpa, morot som kokats i vatten med en del kryddor och kokosgrädde som toppades med hackad blekselleri.
Riktigt god!



När mina pumpor fått mogna en tid så testades nya recept.
Jag tog inspiration av mitt recept på morotskaka och gjorde en variant på pumpa. Riktigt gott faktiskt.

Nu har jag även gjort en paj.
Hittade inget recept som motsvarade det jag sökte, så jag tog inspiration från flera recept och så gjorde jag ett eget. Det spröda bottnet går lika bra att använda till en salt paj. Fyllningen blev saftig och god. Dessutom gjorde jag den sockerfri!


Pumpapaj utan socker

Botten:

200g smör
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl havregryn
1 msk indiansocker

Fyllning:

6 dl pumpa
3 ägg
2 dl grädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl vetemjöl
1,5 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt


Gör såhär:

1. Ställ ugnen på 200 grader.
2. Tärna pumpan och koka den ca 5 minuter i lättsaltat vatten. Låt den svalna i en sil medan bottnet görs.
3. Mixa ihop smör och torra ingredienser (Här kan du egentligen blanda av lite olika mjöl du har hemma). Tillsätt sedan vatten.
4. Strö lite mjöl på ett plastfolie och vik in degen. Låt den vila i kylen ca 15-30 minuter.
5. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant på ca 26-30 cm, eller motsvarande ugnsform i valbar form. Jag använde en rektangulär form denna gång. Använder du en 24 cm's form så flir pajen betydligt högre och behöver längre tillagningstid. Eller så minskar du av receptet med 1/4.
6. Förgrädda bottnet ca 4 minuter.


7. Mixa den avsvalnade pumpan och tillsätt sedan ett ägg i taget.
8. Blanda de torra ingrediendserna och tillsätt i smeten.
9. Blanda till sist i grädden och mjölken.


10. Häll smeten försiktigt ovanpå bottnet och ställ försiktigt ner i nedre delen av ugnen.
11. gräddas ca 30 min beroende på ugn och tjocklek på fyllningen.



Ifall man inte håller 100% på sockret så kan man pudra över florsocker när man bjuder på pajen.
Finns en variant florsocker av sukrin. Vanligt socker kan helt bytas mot Sukrin, som har noll kalorier och påverkar inte blodsockret. Man använder dock betydligt mindre mängder eftersom det är mycket sötare än socker.



Jag serverade pajen med grädde, smaksatt med citronsaft, kanel, vanilj och en sked indiansocker, och toppade med lite frusna blåbär.

Jag har använt pumpan i matlagningen också.
På lördag användes den fint strimlad i en grönsaksstuvning som jag blandade ner i kokt tagliatelle. På söndag stektes rustika bitar av morot och pumpa tillsammans med en finhackad vitlöksklyfta, blekseller, persilja, timjan, örtsalt och pepparmix.

Ska bli intressant att testa fler recept och varianter hur pumpan kan användas.

Hur äter ni helst pumpa?

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen