torsdag 27 juni 2019

Odlingslotten 24.6

Rödbetor och gulbetor (bak till vänster rotselleri)

De två senaste helgerna har jag äntligen hunnit ta lite tid att fixa på odlingslotten.

Ligger ungefär 3 veckor efter med odlingen iår. Men jag har många uppdrivna plantor och en del frön hinner växa och bli fina grönsaker även om man sår dem nu, eller i slutet av sommaren.

Mitt största jobb på odlingslotten iår har varit att rensa ogräs och förnya marktäckningen i mina gångar. Det går inte att ha öppen jord och fria gångar när man inte hinner vistas på platsen. Det är som en bomb och sedan har ogräset tagit över!

rotseller, höstpurjo och vinterpurjo

Nu växer här purjolök, rödbetor, gulbetor, blekselleri, rotselleri, tre olika sättlökar, potatis (ungefär 1/3 är utplanterade), broccoli, svartkål, grönkål, savoykål, jordärtskocka, gräslök, sparris, sallad, ärter, morötter, jordgubbar, solrosor, ringblommor, vallmo, lejongap, borstnejlika, blåklint.... Typ något sånt.

morotsbädden

Ringblomma

Löken trivs jättebra!
Jag odlar vanlig gullök, bananscharlotten och rödlök iår. Jag har planterat i slingrande grupper för att ha plats med blommor emellan. Det är främst ringblommor, lejongap och vit blåklint som är planterat.


När jag såg att jag inte kommer att hinna med så prioriterade jag att rensa ur mina pallkragar, fylla på med jord, gödsla och sedan täcka med ett tjockt lager löv. Slängde små lastpallar ovanpå som tyngd. Så har mina pallkragar fått se ut tills jag har möjlighet att plantera i dem. Då håller det fuktigheten bättre, maskarna trivs och jag slipper ogräset.


Ärter, sallad, vallmo och solrosor

Det är så underbart att se nytäckta fina gångar av tidningspapper och halm, istället för ogräset som härjade här!


Blev lite bråttom när jag höll på här, så jag prioriterade att få bädden ränsad där kålplantorna skulle ner. Sedan gödslade jag och vände ner lite laddad biokol innan jag satte ut en blandning av olika sorters kålväxter, vattnade och täckte över med gräs. Någon duk för att skydda kålen har jag inte hunnit få ut... Det är att hålla tummarna och hoppas att det inte är förstört!

Svartkål

Lila grönkål

Det var en liten uppdatering från odlingslotten!
De växter jag hann få ut i tid börjar vara riktigt fina redan. Snart får jag börja skörda fin mat till familjen.

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen