tisdag 4 september 2012

Studiebesök del 3

Sundom, Vasa
Nu har jag sammanställt ett inlägg fullt med bilder att beundra. Hoppas ni kommer att trivas.

Nu stiger vi in till paret
Lars-Ole Barkar och Marita Riskus
underbara trädgårdsoas!


Jag börjar med en översikt över trädgården när man står på baksidan. Har försökt få dem i följd så att ni tydligare ska se...


På sista bilden ovan så skymtar lite av den fina fristående terassen, vi kommer in närmare på den snart. Till höger om terassen finns ett intressant område, närmare titt ser ni här nedan.


Paret har gått igenom flera olika "växt-perioder". Klematis är en av de växter som de samlat på. På denna plats fanns ca 20 sorter, men om jag inte minns helt galet, så tror jag att det fanns ca 70 olika sorter utspridda lite här och där i hela trädgården!
Och helt otroligt vackra och rikblommande var de!!

De växte på stöd av armering, störar, upp efter pergola, klättrandes i träd och över stenar!


Den till höger som klättrar sig upp i äppelträdet heter Klematis 'Haggley Hybrid'.
Blommorna var stora, vackra och ljusrosa. Fick tipset om att den lär vara en bra "nybörjar klematis", för den som inte har på klart hur klematisen vill ha det.


Här kommer nu lite bilder på terassen och dammen intill. Där lär även ska finnas fisk, men de ville inte visa sig. Dammen var indelad i två sektioner. Först en liten damm där vattnet rann ner via en kruka, sen fortsatte vattnet ner till den större dammen.


När man stod på andra sidan, alltså med ryggen mot skogen, så skymtar här lite av terass spaljén


Mer Klematis...


När man passerat terassen så kommer man till en cirkel, med låga växter (minns tyvärr inte vilka) som leder gången åt 3-4 olika håll. En av vägarna upp mot skogen (till höger om bänken) går under denna fina pergola, med liknande spaljé som på terassen. Tyvärr hade jag inte det bästa fotot på den, så ni ser inte riktigt att den går i en vinkel. 
Jag har alltid velat ha en pergola av något slag i trädgården, och denna modell skulle jag verkligen kunna tänka mig!!


Väljer man vägen till vänster om bänken så stöter man på en plats där det fanns aningen mer än en Fuschia! Just Fuschia är en av de växter som paret också brunnit för!
Pilarna visar exempel på var man kan hitta dem på denna bild. De var hängande, i krukor och uppstammade som träd. Några hade helt enorma blommor och några hade mindre. Nr.3 på bilden är en frodig planta som hade jättesmå blommor, men de var många!


På första bilden nedan så ser man ner mot huset, skymtar lite av taket. Vi vänder oss om och går ner mot skogsbrynet. Vi dyker på en intressant upptäckt efter den andra! Först ett vattenfall bestående av fyra små dammar. Det var lite olika nivåer på dem och växtlighet runt, så tyvärr syns inte hela helheten på en och samma bild.
När vattnet når den sista dammen så omringas den av ett och annat intressant. Alpina växter har också väckt intresse på denna gård. Här fanns flera olika sorter av bland annat Gentiana.I följande rabatt, som blivit anlagt denna sommar, hittade jag en till Gentiana. Den var väldigt lång och hade den stora blå klockliknande blomma som den oftast har.
Annat här var några varianter av Japanska Lönnar mm


Vi går efter stigen vidare till nästa rabatt som är i utkanten mot skogen. Här fanns flera spaljéer med klematis och perenner ss. olika Dagliljor, Iris, Pioner mm. (även de är sorter som paret har samlat många olika sorter av)
En av de som väckte mitt intresse var denna Rödbladiga Alunrot, Heuchera hyrid 'Midnight Rose' som hade rosa fläckar på bladen, häftigt!


Att driva upp plantor från frön, sticklingar eller delning av plantor såg man tydligt att fanns i intresseboken! Det fanns inte bara ett sånt här område med pågående uppdrivning!
Vi följer stigen ner i skogen...

Här fanns ett flertal Rhododendron planterade runt om i blåbärsriset!

Både årets och fjolårets sådd av Pioner och Rhododendron var uppradade i flera grupper!

Vad tycker ni om den brokiga Rhododendron?!
Intill Hortensian som syns på bilden fanns en kulle av sand och grus. Här växte flera alpinväxter och även Pioner!
Vid husknuten växte en stor Hibiskus. Vet inte sortnamnet, men den är sååå vacker!!


Lite längre fram...


...och uppefter andra delen av terassen... och upp i taket...


På samma plats växte även de rosa och vita klematisen nedan.
Vi går tillbaka mot framsidan där jag upptäckte en jättestor Akleja och helt underbara Dahlior!


Ännu ett långt inlägg om studiebesök har nått sitt slut!
Tack för att vi fick ta del av eran trädgård!
Jag återkommer till våren!

(Här kan du kolla in deras egna foton av växter och trädgård från olika årstider.)

Måndag denna vecka besökte vi tre platser i Jakobstadsnejden... You can read more about that another time!

- Kitty -

3 kommentarer:

Marita sa...

Kitty, Kitty! Du är fantastisk som får vår trädgård att se så fin ut på foto! Trots att den under den här årstiden helt vuxit från vår kontroll och närmast liknar en djungel så gör dina foton och din lyriska beskrivning den till nästan ett paradis! Du har en gåva som få har! Du ser helheten men uppfattar också de små deltaljerna! Du kommer att bli en bra trädgårdplanerare!
Marita

Drömgården sa...

Tusen tack Marita för de värmande orden! Men all ära åt er, för er trädgård är bara för underbar! Så mycket intressanta och fina växter och former överrallt! Jag var helt tagen!

Helens trädgård sa...

Fantastiska bilder från en fantastisk vacker trädgård.

Ha det bäst!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen