torsdag 20 september 2012

Smarrigt bröd och växlande väder!


Idag var jag in via det lokala bageriet Luukkonen.
Ville ha ett grövre bröd. Bagaren var väldigt vänlig och visade några bröd som han hade provbakat samma morgon (som han sålde mig billigt).
DE VAR JÄTTEGODA!!!
Det mörka var ett "hälsobröd" och det ljusare påminnde om ett helkornsbröd! Mums...
I bakgrunden syns havresemlor, stora och fluffiga.


Åt dem med bara smör på... mmmmm...


Väl ute i trädgården konstaterade jag att min Juniperus 'Mint Julep' håller på att förväxa sig!

Jag får snagga den lite varje år, med kvistarna passar utmärkt i buketter och arrangemang erftersom de står sig otroligt länge! Och så doftar den väldigt gott när man stryker igenom handen.
Tror att jag blir tvungen att ta bort en av Hostorna så att det blir mera utrymme där.


Ute har vi det jätteblött på bakgården! Hoppas på lite torrare dagar framöver, så att vi får börja på med gräsmattan som ska jämnas ut och kastas lite frön på!

Här kommer lite före-efter-bilder på buskaget som delar in grusplanen och gräsmattan.
Före-bilder är i vänstra spalten och den högra spalten är när det nu är uppgrävt och flyttat några buskar. 


De buskar som flyttats (tar dem i den ordning de stod planterade från vänster) är Spirea 'Goldmound', Hydrangea 'Annabelle' (den lilla klena) och den stora burriga Spirea 'Grefsheim'.

Sen hade jag en Spirea 'Dart's red' som höll på att bli inväxt i den 'Grefsheim' som står längst bort, så den fick sitt nya hem där den burriga spirean tidigare var planterad!

Före-bilden var tagen för ca 3 veckor sedan. Lade ni märke till Hösthotensians stora blommor?!


Har börjat planteringen... 
Vid den gula pilen står nu min egen ympade Aronia på stam! 
Hade tänkt flytta hit en Juniperus 'Blue carpet' från hörnbuskaget, eftersom där börjar bli lite trångt, men den hade växt sig så stor och var brun i mitten och på ena sidan pga en buske som hade halvt växt över den... måste köpa nåt nytt! ;)

Nu blev det mycket luftigare runt äppelträdet. Brudspireorna var så stora så hela trädstammen var skymd!


När man står uppe vid ladan och tittar mot huset så ser ni att gången till bakgården snart är klar. Kantstenarna på ena sidan är inte plockade på plats ännu, eftersom vi behöver gå några varv med skottkärran där ännu.


Samma plats. Så här såg det ut när vi höll på att gräva...
Hade tänkt lägga upp en bild på hur det såg ut innan vi började, men jag hittade ingen bra bild (men jag vet att det ska finnas...).


Här är min älskade Klematis 'summer Snow' som jag nämnde förra gången! Äntligen fick jag den fotograferad i dagsljus ;) Den kommer att bli så vacker när den sedan får klättra runt porten till min köksträdgård!


Hos oss lyste detta vackra norrsken i natt! Ulrica Wik, en bekant till mig, tar de mest underbara fotografier. Hon fångade detta vackra fenomen utanför Hällan i Jakobstad... själv sov jag... :)

Det var verkligen synd att jag missade detta!

- Kitty -


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen