måndag 30 juni 2014

Öppen trädgård hos mig

Under veckan har den nyspunna traditionen "Pedersöre veckan" varit späckad med olika program varje dag. 
I lördags (28.6.2014) var en av programpunkterna med temat Trädgård & Kreativa rum

Jag var en av de sex trädgårdar/ateljéer som hade öppna portar. Hade ordnat med lite för mycket projekt här innan och tiden i egen trädgård har blivit mycket litet.. 

Den senaste veckan drabbades jag av prestationsångest!
Min trädgård var i totalkaos!

Överallt hittades halvfärdiga projekt, presenning full med inkrukade växter (både livlösa och nyuppgrävda), skräp och råddigheter, ogräs, oklippta fjolårsperenner, grusgångar fulla av gräs, påsar med oplanterade perenner, anläggningar som endast var täckta med landskapsduk och tyngder men inget täckmaterial... ja... listan kan bli hur låååång som helst! 
Hann piffa till den tomma terassen lite. Den är mindre möblerad än vanligt, eftersom jag lånat bänken och satt den intill mutterrabatten på bakgården..

Silverhavre och en vit pelargon
Min halvfärdiga anläggning från förra sommaren har nu äntligen blivit fylld med bark, natursten och kullersten. Kanten av små betongsten som går hela vägen utmed terassen blev fogad med 0-4 grus som jag hämtade efter kl.22 kvällen innan min öppna trädgård... tror klockan var runt 01-tiden när jag avslutade trädgårdsjobbet den kvällen!
Grävde bort en sektion i stenpartiet. tog upp en Hosta 'Aureomarginata' (ur samma stenparti), delade den i fyra delar och planterade ner två av dem här i andra änden. Här planterades även mina nyköpta perenner. den första är en kinesisk pion vid namn Fat Concubine' som är en stor fyllig vit pion som blir ca 90cm hög. De två andra är Heucherella 'Golden zebra' som ger en fin kontrast med sina gulgröna blad som har en rödaktig ådring mitt i bladet och blommar i vitt.


Äntligen har Finlands vita ros (Rosa pimpinellifolia 'plena') som står i halvskugga slagit ut sina vackra vita rosor. 


Rosa pimpinellifolia plena, Finlands vita ros (Midsommarros)

Som bilden ovan visar så har jag haft sorkar som grävt sig fram under anläggningen med rosor och äppelträd! Betongplattorna är sneda och lutar åt alla olika håll! Hade inte tänkt åtgärda dem innan pga tidsbrist, men kvällen innan kunde jag inte längre titta på dem! Jag slet upp plattorna (som nu även var så pass långt under de storväxta rosbuskarna) och gjorde en ny grund under. Jag flyttade ut dem en aning för att både jag och lördagens gäster skulle ha enklare att ta sig förbi.


Den lilla blombänken som varit fylld med mestadels daggkåpa och hosta har helt grävts tom och plantorna har blivit delade och omplanterade i förbättrad jord. Den här gången satte jag ner landskapsduk och bark i rabatten. Daggkåpan är väldigt ledsen och vissen för att jag grävde upp och delade den nu när det varit så torrt, kallt och blåsigt. Vet inte om den rycker upp sig iår, men annars kommer den igen nästa år!


Manchurisk valnöt, Juglans mandshurika
Min stolthet, Manchurisk valnöt, som planterades 2007 har äntligen fått fart!
De första åren växte trädet ca 1cm/år och dessutom frös två av tre grenar bort de första åren pga den sena nattfrosten efter bladsprickning. Nu var den växt ca 10cm under 2012, ca 3cm under 2013 och fått en ny gren och under 2014 har den redan nu växt 10-15cm och har två nya grenar pågång!
Det var väldigt många som var nyfikna på den under min trädgårdsdag!

En annan växt som blev mycket omtalad var den vackra Incarvillea som nu står och blommar så stolt!


Bänken från terassen har fått ny plats på bakgården. Här har vi sol från förmiddag till solnedgång! En varm och skyddad plats med en utsikt över hela bakgården.


Den såkallade surjordsrabatten har fått några nya växter (Miscanthus och Hosta), men de är nog inga surjordsväxter... får nog ändra namn på denhär rabatten... ;)
Min ympade Slånaronia på rönnstam väer på fint och har fått en liten krona. Även här har jag fyllt på med bark och möblerat om stenarna en aning.


Den nya funkian med grön ytterkant och vit mitt som har gröna stänk är nykomlingen Hosta 'Revolution'. Den trivs i halvskugga-skugga och jag har placerat den i nästa full sol... få se vad den äger om det? Men det var här jag ville ha den.
Prydnadsgräset Miscanthus sinensis 'Purple Fall' är den andra nykomling. Ett vackert gräs som kan bli ca 1,3m högt och vill stå i full sol. Bladen är gröna och övergår senare mot rött.

 Hosta 'Revolution' och Miscanthus sinesis 'Purple Fall'

I köksträdgården blev sådden mycket senare än förra året. Då sådde jag första varvet 19.5 och i år sådde jag 1.6 och sedan sådde jag resten ca 1-2 veckor senare. Nu har det dessutom varit så kallt och blåsigt den senaste tiden att flera sorter har tagit väldigt lång tid på sig att spricka upp. En del er jag fortfarande inte skymten av!Mina frilandsgurkor hann jag inte förså, utan tänkte göra ett försök att så dem direkt i odlingslådan. Tyvärr lyckades det inte i den kalla jorden, så jag köpte istället två färdiga plantor. Vet ju inte hur det blir med fröna som finns någonstans där i jorden? Hittade dem inte, så få se om de är borta eller om de plötsligt gror senare...
Tomater försökte jag inte ens så. Samtidigt som gurkorna inskaffades två plantor körsbärstomat. Det var rejäla plantor och redan med massor av blom och några kartar.
Mina förkultiverade brytbönor 'Blue Lake' har inte alls orkat växa sedan de blev utplanterade! Ser ndå ut som de aningen frusna plantorna visar tecken på liv och jag lever i hoppet om att de ska komma igen! Förra odlingssäsongen var mina bönor en vildväxande succé som skördades i mängder och förtärdes med god aptit!


Besökte någon av er min trädgård i lördags?
Jag glömde helt bort att plocka fram kameran! Har ni fotograferat här och känner att ni vill dela med er till mig så får ni gärna skicka dem på min mail dromgarden10@gmail.com. 

Får passa på att tacka alla som kom förbi här! Det var så roligt att se hur många trädgårdsintresserade som gärna åker runt och tittar in i privata trädgårdar, hade besökare i trädgården nästan hela tiden! Jätteroligt! Det var även väldigt trevligt att prata med er och gå runt och prata trädgård! 
Och tack för alla fina ord om min trädgård!


Kitty

1 kommentar:

Rost och rädisor sa...

Oj, säger jag bara! Vilka projekt du drar igång dagen innan. Jag blir alldeles matt... Fu har en så fin trädgård och det ser så välskött ut. Jag har tittat runt lite eftersom det är mitt första besök hos dig, men det blir garanterat fler.
Allt gott
Anette

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen