söndag 15 juli 2012

Öppna trädgårdar i Fagernäs

Har idag tillsammans med en väninna och våra cyklar fått uppleva den härliga och idylliska naturen i Fagernäs/Larsmo. På en 16 km lång rutt hade 16 gårdar öppna portar.

Det var roligt att se hur många bysbor och besökare från andra orter som hade tagit sig ut för att umgås med bekanta och beundra alla vackra trädgårdar och gårdsmiljöer!


Jag ville göra en liten samling, för att ge er en uppfattning om vad jag varit ut på idag.
Starten var vid Sandrasgården på Bjärgas hembygdsgård där man för 5€ fick karta, beskrivning på alla gårdar samt kaffe och moccaruta.
Tyvärr var vi under tidspress, så bara hälften av gårdarna hann vi ut till, men det räckte nog till ändå.

Håll i hatten, för nu kommer inte bara ett bildkollage!

Började fotografera först vid Trädgård nummer 4. Detta var en av höjdpunkterna!
Måste citera: " Petön är en vacker helhet. Där håller Kati Rajala på med att skapa en trädgård ut över det vanliga med en bergssluttning ner mot sandstranden och vattnet:"

För bara 4 år sedan köpte de denna gård. Då fanns där bara hallonbuskar i denna bergsslänt!!!
Tyvärr så fick jag inte rättvisan av skönheten i denna trädgård fångat på bild...


Det var jätte intressant att gå runt där! Det är väldigt sällan man får syn på Ormhassel (Corylus avellana 'Contorta') i våra breddgrader, men här nära husväggen hittade jag en sådan.

Vilken härlig känsla när man stod där uppe på den höga terassen, solen gassade och utsikten nästan tog andan av alla besökare! tänk att få ha en egen sådan plats, med en pool! 

Bilden nedan:
I nedre delen av bilden kan man se utsikten om man står uppe på terassen, och utsikten upp mot huset när man står på stranden.Vi tar våra cyklar och trampar vidare... Gård nr.4 är fortfarande med i konversationen!

Vi svänger in på en grusväg efter kyrkan, cyklar upp mellan de gamla gårdarna och parkerar våra "svetthyvlar". Jag älskar gamla gårdar, för att inte tala om gamla omskötta trädgårdar!

Gård nr.6
Här gick kameran varm! Men även hjärtat!


Ägare till detta smultronställe byggt på 1830-talet var ett äldre par. De ville så gärna prata och berätta om gården. Man såg passionen i deras ögon, det hade även reflekterats i känslan man fick när vi vandrade runt. 


Här fanns en brunnsring full med smultron.
En bit bakom, in i ett mysigt hörn intill två gamla hus och en ståtlig björk blommade en vacker Schersmin, Philadephus lewisii "Tähtisilmä".


I denna trädgård fanns massor att titta på, därav så många foton...


När man gick ner mot åkern bakom gården passerade man två träd där det hängde ett gammalt fönster som blickade ut mot Larsmo kyrka. Längre fram, i gläntan mellan de stora körsbärsträden stod ett litet "växthus" med tomatplantor.


Vi tackade för oss och rundade hörnet och gick in på granngården, nr. 7.
Denna trädgård var inte lika stor, men här fanns flera punkter som drog till sig min blick. Den vita bänken i solen mellan humle och kiwi, päronträdet "Pepi" fyllt med små frukter...


Äppelträd, fina uteplatsen, den gamla gården i bakgrunden, Pergolan...


Vi gick tillbaka till våra cyklar och styrde mot gård nr.8, en bekant till oss.

Denna skillde sig från de andra. Denna moderna svarta byggnad låg intill vattnet och hade trädeck byggt nästan hela vägen runt.


Citerar: "Syskonen har år 2010-2011 med sina familjer byggt varsitt specialplanerat hus på högt belägna tomter, som sluttar ner mot Fageruddsviken. De vill i sina trädgårdar bibehålla naturen med lingonris och tallar runt i kring med inslag av lättskötta blomrabatter."


Citerar: Nr 11. "Majängen på Mickasgrundet är Vidbergs fritidsviste. På denna steniga tomt har de skapat sin trädgård med bl.a. en örtagård, som har visats i TV-programmet Strömsö"

Här började promenaden med att stiga in under den grönskande porten. På sidan stod ett växthus för grönsaker och framför, ett ovanligt träd som tilltalar mig, Manchurisk valnöt (Juglands manchurica).


Vi går upp mot huset där det fanns flera sittgrupper, där man kan blicka ut mot flaggstången och havet (eller detta är insidan av Larsmo, med Kronoby på andra sidan vågorna).Mellan blomstrande rabatter och grönsaksodling stoltserade detta orangeri.
kommer säkert till användning om kvällarna när myggen härjar.


Dessa stengångar slingrade sig genom hela trädgården.


Denna vackra trädgård har säkert tagit massor av timmar med spaden i handen.
Under lönnen fanns det mysigaste krypin, intill en blå sittgrupp, matchande med de blå dörrarna som syns i bakgrunden.


Detta uthus och dass måste vara en av de finaste jag sett! Hade nästan lust att kika in i dasset för att se hur det var inrett...


På stenarna i kanten av blomrabatten stod en rad med olika hemgjutna betongkrukor. Härifrån fanns fin utsikt mot huset och ut över hela tomten.

Mellan huset och vattnet fanns den stora omtalade örtagården. Här fanns alla de sorter du kan tänka dig och mannen bakom kreationen berättade mer än gärna vad du än ville veta.
( på bilden syns bara en del örtagården)


Klockan gick allt för fort och efter besöket på denna gård var vi tvugna att bege oss hemåt. ett fint avslut på dagen!

Tack Fagernäsbor för er gästvänlighet!
Hoppas ni upprepar detta lyckade evenemang!

- Kitty -1 kommentar:

♥Min Eden♥ sa...

UNDERBART är ordet! Jag missade evenemanget tyvärr...
/nina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen