fredag 10 augusti 2012

Grönsaks skörden och snygga blad

Skördetider!!! Härligt!!!

Nu växter det frilandsgurkor så att det knakar om det! På skolan skördas de varannan dag. I onsdags skördade jag en hel del av dem och köpte hem över 4kg. Har ca 1kg kvar i kylen som jag ska skiva på längden och göra inlägg av. Resten blev till gurksallad! Vad slår nu inte en hemkokt gurksallad?!


Något annat som också skördas nu är Kålrabbi.
Den grönsaken var helt ny för mig. Har förståss nog sett den, men inte köpt eller ätit den!
Fick hem en för att smaka (som blev skördad under morgonpromenaden, när våran odlare demonstrerade lite) och det var jättegott!


Smakade inte alls som jag hade tänkt mig! Om jag ska beskriva smaken så påminner det om en riktigt mild rädisa, med lite toner av kålrot. Gott att skiva som "chips" och ha som snacks med eventuellt någon dipp eller så som jag åt igår, bara riven tillsammans med morot som tillbehör på lunchen.


På bilden ovan och nedan ser ni hur den ser ut som hel planta och när den ännu står i jorden. Det finns även röda Kålrabbi.Hemma har mina liljor 'Navona' äntligen börjat slå ut! För ca 4 år sedan planterade jag tre lökar i blomrabatten så att de skulle komma upp som en hög blomma som ögat lätt drar sig till. Nu kommer de upp som hela grupper med liljor! Vackert!
Knoppen är ganska gul, men som helt utslagen är den gräddgul och lika stor som en öppen hand!

...Går runt hörnet till andra sidan av terassen...
Här finns det stenparti som jag började på med första sommaren efter att vi byggt huset, på 2004.
Sedan dess har det ändrat en hel del.
Gillar starkt kombinationen men den stora Funkian (Hosta 'Sum and Substans') och Höstsilverax (Simicifuga 'Brunette'). Blandningen med olika sorters Funkia ger också ett snyggt och intressant intryck. Viste inte att den ljusgröna sorten skulle bli så enorm, så de mindre hostorna gömmer sig nu under dess blad! (som kan ses i detta inlägg)

I stenpartiet har jag lagt ut några större stenar som bildar bildar en gång, så att barnen kan gå genom rabatten och klättra upp på stenen. Det gillar de!Här är ett till exempel på snygg kombination. En vitbrokig korallkornell, Cornus alba 'Elegantissima' och den rödbladiga Smällspirean, Physocarpus opulifolius 'Coppertina'.


Här står det nu... mitt äldsta äppelträd, 'Röd Kanel', som planterades 2004.
I onsdags när jag skulle iväg till Vasa tidigt på morgonen var det storm här som hade börjat redan dagen innan. Det tog mig i hjärtat när jag såg mitt äppelträd (som för första gången bär frukt, hela 9 äppel) stod i 90 graders vinkel!!!

Försökte binda upp det så gott jag kunde innan jag fick gasa iväg. När jag kom hem hade maken haft fram stegen och slagit ner stödkäpparna pånytt och bundit fast trädet. Det var löst nere vid roten. Kanske sorkar som varit och gnagat... hoppas det klarar sig!


Ett annat träd, som jag äntligen ska få smaka äpplen från, 'Lantun talvi'. Planterades 2005, flyttades 2009 och fick en bättre plats där det stormväxte! fick lite äppel följande år, men när de var ca 3cm i diameter så skrumnade de och föll då trädets alla grenar stal näringen när de växte 40-100cm!

Det var allt från mig för denna gång! Men vi hörs snart igen  :)- Kitty -

2 kommentarer:

Sandra, i sagarden sa...

Oh! Jag älskar kålrabbi!! :D Min fammo och faffa hade ett jättestort trädgårdsland när de bodde i hus, och de odlade bland annat kålrabbi (och kålrot, rovor, rödbeta, palsternacka, bönor, ärtor, potatis etc. etc... jag tror inte det fanns något som de INTE odlade!), så jag är uppväxt med kålrabbi som snacks :) Oj vad jag ska köpa hem kålrabbi sen när vi börjar i skolan om 1½ vecka!! :D

Drömgården sa...

Min morfar odla oxå en hel del då jag var liten. Rovor speciellt, de har jag ätit i massor! Håller ju på att fixa en plats för mig att odla, så kålrabbi kommer nog att finnas med där.
Nu har jag en vecka ledigt å, så får jag ta nya tag med skolan från 20.8...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen