onsdag 29 augusti 2012

Studiebesök del 1

Nu är vi på skolan inne i en studiebesöks rusch för att hinna se så många trädgårdar som möjligt före höstfrosten tar hand om allt.

Denna vecka har vi besökt 3 trädgårdar, varav en privat och så gjorde vi ett snabbstopp på Finne´s grönsaksodling (i Solf utanför vasa) idag där de har självplock av annueller (ettåriga blommor).
För att det inte ska bli för råddigt så kommer varje trädgård och park att få sitt eget inlägg på bloggen, har nämligen tagit MÄNGDER med foton!

Vi börjar där vi började.

Del 1:
"Jokilaakson puutarha" i Lappo

Hit är det lätt att hitta, bara att köra till centrum och parkera utanför kyrkan!


Vi gick in genom porten och började med barrväxt vandringen som går runt gräsmattan framför. Här hittades flera ovanliga sorter. Riktigt intressant! 

För att ni ska se från vilka vinklar följande kollage är fotograferat, så har jag ritat ut pilar. De pilar som har samma färg pekar på samma plats, men från olika lägen... hoppas ni fattar, det ser lite krångligt ut...


På den översta bilden hittade man flera olika Rönnar, Sorbus. Där fanns Birgittarönn, Elisabethrönn, Pärlrönn, Hängrönn... Mellan dem hittade man både perenner och buskar.

Intill den stora vattenfontänen (som ej var igång när vi gick förbi där första gången) fanns anläggningar med ettåriga växter ss. Daggsalvia (Salvia farinacea tror jag den heter), Brokig kryddsalvia (Salva officinalis) och något blodrött bredbladigt gräsliknande (Jag vet.. en jättebra förklaring...) och lite annat.

Vid den gula pilen, där fanns syrener på stam. Som ni ser så har de här brett ut ett område med bark runt alla träden. Detta fenomen återkommer på flera ställen.

En väldigt positiv överraskning på hela parkområdet var att allt hade namnskyltar! På finska, vetenskapligt namn och till och med på svenska!


Intill det röda gamla huset, som syntes på föregående bildkollage, fanns ett rikblommande hörn med Röd Rudbeckia (Echinacea purpurea) och Japansk lykta (Physalis alkekengi var. Franchetii) och en hel del annat.
Men det av nog Rudbeckian som fångad mitt öga!
Hur läcker är den inte??!

Echinacea Purppurea, Röd Rudbeckia

När man gick längre in på området så passerade vi en ros med de häftigaste nypon!
Busken var enorm!


Den nedanstående bilden är inte tagen på Jokilaakso, utan denna bild har jag sökt fram på internet för att få se hur den finska rosen "Kempelen kaunotar" ser ut när den blommar.


Runt hörnet var en stor vitrappad byggnad som hade en mäktig Vildvin som täckte stora delar av väggen. Nedanför växte en lilablommande hög Buddleja, rosa Malva, flera olika (utblommade) Riddarsporrar mm. Där klättrade även luktärter och tre olika färger av 'Blomman för dagen'. Nedan ser ni de stora blå blommorna från den.

På motstående sida fanns långa rader av alla tänkbara Funkia (Hosta) och Dagliljor (Hemerocallis).


Här kom även ett hav av vackra Echinacea purppurea och lite mer varianter av barrväxter och annat vintergrönt!

Vi rundar följande byggnad och kommer till Ligularia-rabatten. Här får man bekanta sig med många olika sorter, och i bakgrunden fanns de sötaste små stugor!


Vi kom sedan in på "fruktodlingen". Vissa träd var fulla av äppel och hade redan delvis av dem nere på marken. Där fanns även en träd fullt av Krikon... Det trädet skulle gärna få stå på min gård!

Följande del av parken var en helt otroligt stor nyttoträdgård!
Här fanns allt man kan tänka sig och även sådana man inte visste att kunde höra hemma där.

Allt var grupperat och lätt att se vad man skulle komma till som nästa. Det var som hela samlingar med olika arter ur alla tänkbara grupper. 


Nere på andra sidan fanns växthus med många olika sorters tomater och lite blommor, majs och örter mm.Bredvid fanns en fårhage intill ån och lite andra djur.


Efter att jag tittat lite på de söta burriga hönsen, tuppen och vädurskaninen svängde jag blicken till höger och fick syn på en Hortensia....

Mustilahortensia, Hydrangea Paniculata 'Mustila'

Hortensian var placerad i kanten av en stenig kulle. Här fanns flera av dem i lite olika format. På sidan (bild 1.) hade det plockats stenar som bildade en trappande stig up på kullen. Där fanns flera färger av blommande Primula.
Här växte (bild 2-4.) olika barrväxter, vintergröna träd och buskar, prydnadsgräs, sedum-arter, perenner och lite olika buskar mm.

Det var roligt att få gå över hela stenparti kullen. Utsikten därifrån var som godis för ögat!
  
 Utsikt mot caféet med ån i bakgrunden (bild 5.). Baksidan av kullen (bild 6.). Tittade ut över den stora örtagården, men tyvärr var ett träd i vägen, så jag hade inte möjlighet att fotografera hela, men här (bild 7.) syns ungefär halva. När vi gick ner från kullen på baksidan så hade Café byggnaden en trevlig surjordsanläggning vid entrén (bild 8.)


På bilden ovan ser ni stenparti kullen från andra sidan. När man gick ner från kullen och ner mot caféet så stötte man på dessa krukor bland stenar och barrväxter. Jag tyckte att det var snyggt med dekorationsgräs planterat terracottakrukor och uppradade bland de runda stenarna. Några steg längre fram mellan granar, enar och tujor syntes en jordkällare som gick in under stenpartikullen. Intill på en större sten låg en hatt gjord av tunna kvistar från björk.
Höstanemon
I en rabatt bakom caféet fanns några intressanta växter.
En av dem är den vackra Höstanemonen med sina tjocka kronblad som ger den ett nästan vaxlikt utseende.
Lammöron fanns där i bakgrunden, men de var utblommade och väldigt överväxta.
En annan växt som stoltserade med sina kraftiga lila spiror var Rosenstav.
De är vackra hos mig nu också!
Martorn och Bolltistel
Just dessa två perenner är något som jag ska skaffa till min trädgård! De är utmärkta att använda till binderier och arrangemang. 


Detta var en verkligen vacker plats! I parken fanns ett flertal riktigt gamla byggnader. En av dem syns i bakgrunden och på flera andra bilder, (baksidan på det huset kommer snart att synas då vi går till rosorna). Ett av de sötaste var detta trevliga lilla hus! Här kan man ta en skön stund, sitta på bänken och njuta av utsikten över ån!


Här är bild på ån som gick utmed hela parken, bild både uppifrån ån och fotograferad nerifrån.
Det var jättevackert, även om himlen var rätt mörk. När jag gick ner närmare stranden för att få ett bättre foto av vattnet som forssade mellan stenarna där änderna satt, så fick de plötligt väldigt bråttom att hoppa ner i vattnet och komma simmande mot mig. På området finns ett dagis, så jag kan tänka mig att grupperna ibland kommer ner hit för att mata fåglarna. Rädda var de inte, men snåla! ;)

Här gick vi upp mellan stugorna och kom till platsen där vi var i början, vid fontänen, rundade hörnet där de mäktiga Rudbeckiorna fanns och passerade det stora äppelträdet som syns på bilden nedan.


Då kom vi till en hel samling med Pioner! Tyvärr är det för sent på hösten, så de var ju förstås redan utblommade...

Om ni tittar på bilden nedan, den gula pilen vid husknuten ledde oss till Pionerna. Där korsade vi gräsmattan in mellan rosbuskarna, som även de var mest i "nypon stadiet". 


Den gula pilen längst ner visar var vi kom ut. härifrån fortsatte vi ner mot ån... igen. :)

Hur kan något så enkelt som björk stammar vara så vackra??
Här nere fanns en uteplats av skiffer. runtom fanns träd, buskar, perenner och flera arter av dekorationsgräs mm.Här kom en igolkott springande förbi oss och for under trappand och gömde sig, lite skymtar den där under...

Nu går vi upp till stigen med alla tänkbara sorter av busken Spirea.


Här hittade man alla de vanliga kvastspirea, rosenspirea, björksirea och en massa andra.
Spirea trilobata, Sibirisk spirea, en nyhet bland spireorna för mig. Söta små blad som påminner lite om Ginko. Speciell och fin.
Den röda pilen visar vägen tillbaka till rosorna, men vi gick den andra vägen.

Vi kom då tillbaka till framsidan och porten som leder ut tillbaka till parkeringen framför kyrkan.


Axen i blom, men höstsilveraxen (på denna skylt stod det "oktober ax") som har mörka blad, var ännu i knoppstadiet.


Efter besöket i Jokilaakso körde vi närmare centrum och gick in till "Marian talli" för att slänga in lite lunch. Vi hade en anhallt till. Vi körde ut ur centrum till väg 19 och svängde upp mot nykarleby hållet. Strax där efter på höger sida (om man ser från Seinäjoki-hållet) fanns vår andra destination.

Mer om det får ni läsa i nästa inlägg!


- Kitty -

3 kommentarer:

Marita sa...

Jättetrevlig blogg med fina fotografier!

Drömgården sa...

Tack så mycket! :)

Susanne sa...

Jag har länge tänkt titta in på dina drömträdgården sidor och idag fanns det äntligen tid till det och så alldeles vackra och fina sidor du har fixat! Fulla av inspiration och vackra bilder!! Jag har också besökt Lappoträdgården, men blev inte så alldeles förtjust, men efter att ha sett ditt besök i bilder måste jag absolut ta mej dit en gång till! Tack, fortsätt i samma stil, uppskattas!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen