söndag 24 maj 2015

Försådd 2015

Men äntligen har jag kommit mig så långt att jag fått nerpetat lite frön i mina såbrett och tidningskrukor!
Konstaterade dock att jag skulle behöva ett brett till eftersom jag sår allt på en gång iår! eller leta efter en bricka som underlag och köra med papperskrukor som tidigare.


Jag använde såjord som jag blandade med perlit för att ha bättre luftighet i jorden. Hade tänk strö vermiculit på ytan, men det glömde jag att inhandla. Vermiculiten håller lite fuktighet och förhindrar även möggel.


Efter att jag fyllt mina pluggar så hann jag tyvärr bara så en sort innan jag skulle iväg till jobbet, så jag fick fortsätta så följande dag. Men då stod de klara, fuktade och med lock, redo att så i, då gick det undan!


Försådd 2015
Jag brukar förså mina bönor eftersom de gärna vill ha 12 grader i jorden innan de trivs. Därför är det bra att förbereda sig med lite småplantor att sätta ut än att direktså och få vänta mycket längre innan de växt till sig. 

Jag har förstås (som alltid) Störbönan 'Blue lake', eftersom jag lyckats bra med den, den ger en bra skörd och smakar gott!
Ska i år även testa Skärbönan 'Merveille de Piemonte'. Den valde jag främst för sitt utseende. Den har fin färg på blomman och en dekorativ böna, men det är klart att den ska smaka gott också! 

Jag hade lite bråttom när jag handlade fröna och tittade inte så noga på påsen... Min störböna blir 2 meter hög (om inte mer??!!), men nu råkade jag ta en skärböna som bara når upp till 40 cm... Vad gör det! Kan vara bra det också!


Salladskrasse har jag inte prövat tidigare. Tänkte att den kunde vara spännande att ha som tillskott i sallad och kanske fin att odla också?! Jag testar mig fram på lite nya sorter iår och vet ju inte riktigt hur den kommer att se ut eller om den har samma växtsätt som andra krasse?? Jag vill ju gärna få det lite estetiskt snyggt också i min lilla odlingssektion.
Jag kör med samma salladslök 'Lilia' som jag använt tidigare. Brukar så den direkt, men denna säsong tänkte jag förkultivera en del och direktså en del för att kunna skörda den lite tidigare.


Jag använder gärna fänkål i matlagningen, men har aldrig odlat den själv. Nu har jag sått lite frön av Fänkålen 'Fino', som jag hoppas att ska bli fina starka plantor att odla vidare i köksträdgården!


Förra året direktsodde jag den blåa Jungfru i det gröna, men de grodde aldrig! Kanske det berodde på att vädret blev så kallt efte att jag sått dem. Tog en evighet att få ätrerna att gro, som annars är så snabba!
Nu har jag försått den vita Spanska Jungfrun i hopp om att få den at lyckas. Denna driver jag mest upp för binderisyfte eftersom de har väldigt dekorativa fröställningar, men även fina blommor.


Bönorna som såddes 20.5.15 hade nu redan börjat göra groddar! Dessutom hade jag dem bara ca 30 minuter i blötläggning innan jag etade ner fröna, så jag hade inte förväntat mig så snabb reaktion!


Borde ännu så Rosenböna, Kålrabbi, Luktärt, någon Huvudsallad och lite Dill...
Eftersom inte har någon bra plats för uppdrivningen av plantor och försådd så väljer jag att så mina frön så sent som möjligt! Annars blir det bara långa och sköra stackare som inte blir till något sedan.


Kitty

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen