tisdag 1 mars 2016

Äntligen, jag är med växtlampa!

I flera år har jag önskat mig en växtlampa, men det har aldrig blivit av!
För nån vecka sedan då jag, Sandra och Nina hade kaffedejt så besökte vi Sunds Trädgård tillsammans. Då råkade jag (nästan bokstavligen) snubbla över ett riktigt fynd! En växtlampa som funnits länge i lagret hade lyfts fram och såldes bort förmånligt. Den hade kostat 149€ och slumpades bort för ynka 20€!!!


Vägen till att få upp lampan blev dock lite längre än jag hade tänkt.
Det tog några dagar innan jag hann till butiken efter en ny elkabel och ett "stöpselhuvud" (ingen aning vad det heter) som behövde kopplas för att jag enkelt kan använda den i ett vanligt vägguttag.


Förra veckan när jag kom hem från kursen jag dra på tisdagar så hade maken fixat uttaget till min lampa. Jag blev överlycklig och skulle just gå och hämta den när han säger: "Men lampan smälld!"
Jag bara: "WHAAAT??!!"
Jepp, det hade som sagt gått några dagar efter att jag berättat hur jag skulle ha sladden, så han hade helt glömt att den tunga omvandlare som var fastkopplad på lampans sladd var viktig eftersom lampan som hörde till var en ordentlig komplex växthuslampa som var så kraftig att den behövde omvandlaren för att leda om stömmen (hoppas jag inte har termerna helt fel här, men ni fattar principen, jag är ingen elektriker). Omvandlaren hade han kopplat bort och kopplat in min nya sladd direkt till lampan. När han satte stöpseln i vägguttaget så small det till och lampan var historia!

I två dagar jagade jag runt för att hitta en likadan lampa här i butikerna (har inte kollat webben ännu). I en elaffär hittade han den rätta lampan från koden, men de hade väl slutat tillverka den 2012...Någon ny lampa har jag ännu inte fått tag i, men jag använder en vanlig Nelson växtlampa som är LED, energispar, kallvit 6400 Kelvin. En sådan lampa kan man använda på vilken sladd som helst där du kan skruva i en lampa med E27 storlek på sockeln. Bra är det om man har en skärm med blank metall på insidan som kan reflektera ljuset. Jag hade ju nu min vita plastskärm med E27 sockel och sladd som kan stöpsals direkt i väggen, så den funkar fint. Klädde insidan av skärmen med aluminiumfolie. Får jag tag i en sådan lampa som egentligen hör till, sen i ett senare skede, så kan vi koppla tillbaka omvandlare och då få den effekten ur lampan som det är tänkt. Men detta duger åt mig. Men visst är det lite synd...

Lampor som ska användas som växtbelysning behöver vara kallvit över 6000 Kelvin för att påverka klorofyllet i växterna.


Innan jag satte upp lampan drog sig de långa slanka grödorna mot fönstret som en magnet.
Man kan tydligt se skillnaden efter några timmar under lampan!Det syns bra på den senare sådden att de växt upp efter att lampan hängdes upp, och den första sådden med sina glasaktiga vita stjälkar stod i mörker i början.

På bilden nedan ser ni den nya sådden en vecka efter sådd! Delvis klar att skörda av.


Rädisa rödbeta och salladsmix
Det är otroligt hur dessa gröna skott kan påminna så mycket om själva rädisan i smaken som den gör. Supergott!

Mer om min fönsterodling och vilka frön jag använt kan ni läsa om HÄR och HÄR.


Kitty

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

5 kommentarer:

GladiGrönt sa...

Ojdå! Det var synd på den snygga lampan,men tur att inget farligt hände! Jag har gått över till lysrör för jag odlar på så stora ytor, och det blir billigast. Fick tag i gamla armaturer gratis och rören köper jag från Ljusbutiken på nätet. Lite långt att beställa för dig som bor i Finland förstås...

Sandra sa...

De än modellen som jag köpte borde ju vara perfekt i den där lampan när den bara lyser neråt :)

♥Min Eden♥ sa...

Ser bra ut :) Nu börjar det växa så det knakar :D

lavendia sa...

Oj, då! Men det löste sig till sist. Det har blivit en djungel med lampor.
Men det verkar mödan värt. Finfina skott. / Britt

Ingela sa...

Attans, men tur att lampan ändå går att använda efter lite modifiering. Vilken skillnad på plantorna med en sådan lampa - wow!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen