måndag 18 januari 2016

Nyskissad odlingsplan för 2016

Idag hade jag inplanerat kaffe- och odlingsplaneringsdejt hemma hos Sandra.
Det var en kall morgon, men jag visst att jag skulle få ett varmt mottagande.


Lagombackan, trädgården under vattentornet
Kokos-kokos-kokosbollar 
Till kaffet fick jag kokosbollar, men inte vilka kokosbollar som helst. Nej, detta var lchf kokos-kokos-kokosbollar! Gjorda på kokosgrädde, -olja och -flingor (trippelkokos). Receptet hittar ni på Sandras mammas blogg.

Sandra har fortfarande en hel korg med pajpumpor som hon odlade själv. De var inte mogna när hon tog in dem på hösten, men efter en tid i skafferiet är de nu helt mogna att använda!
Det tycker jag är något att lyfta fram! Tänk på skördetid och lagringstid när du odlar själv!
Går det du skördar att sparas en längre tid? Kan man göra annat med din skörd än att använda den färsk/direkt? Frysa? Marinera? Inläggning?


Det blev kanske inte den effektivaste planeringen, men vi hann prata massor och byta lite frön mellan barnleken.
Jag hann gå igenom mina frön, göra en lista med olika odlingsgrupper och slänga de som hade gått över datum. Grobarheten på påsen gäller färska frön, efter rekommenderat förbrukningsdatum försämras grobarheten avsevärt, men visst kan man försöka använda ändå om man vill.


Sandras gosebarn Leon 3 år och Milea 1,5 år. 
Kommande säsong ska jag odla mer i hinkar/tunnor/stora behållare.
På bilden nedan ser ni en skiss på mitt bevattningssystem som jag tänkte fixa till mina krukor. Tycker att det är svårt att få krukorna genomvattnade när det är riktigt torrt. Jag ska göra fullt av hål i plastflaskor, som jag sedan planterar ner i jorden med korken uppåt. Där kan jag fylla i vatten som får sippra ut till rötterna. Det jag tänkt odla i dem är tomater, pumpa, zuccini, låga bönor, örter mm.


När jag kom hem satte jag mig direkt och började pussla med växtföljden.
Tänkte tillbaka på förra säsongen (hade ingen uppritad plan då) för att minnas var jag hade mina morötter, lök oh kålväxter. Det är de som är viktigast att byta odlingsplats på.
Resultatet blev följande:

Min odlingsplan för 2016
Det var en trevlig dag! Tack Sandra!


Kitty

1 kommentar:

Bohemian Maggie sa...

Åh vad härligt! Jag önskar att jag också hade en trädgård att planera. Men får dregla över andra tills jag har en egen. Det är iaf mindre arbetsdrygt. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen