måndag 17 december 2018

Lucka 17: Tävling!


-Bloggsamarbete-

Nu ligger julen bara en vecka bort och många köper hem julblommor eller får som gåva.

Vad ska man tänka på när man köper sina julblommor?
Ska man bara gå på det man tycker är snyggt?
Eller borde man tänka längre fram?
Ifall du köper till någon annan då?
Ska det bara passa inredningen/hemmet/personligheten?
Eller ska det passa klimatet/temperaturen/ljusförhållandet i deras hem?

I samarbete med
Sunds Trädgård

Jag besökte Sunds Trädgård i Jakobstad för att sätta mig ner med trädgårdsmästaren Fredrik Sandström och snacka julblommor. Nu ska jag bjuda på en liten guide när det kommer till skötsel, bevattning, ljusförhållande, temperaturer, värmestrålning, kalldrag osv.

Hoppas ni ska ha nytta av detta och hoppas ni ska gilla överraskningen på slutet!


1. Julstjärna

Till vänster en aningen limegrön julstjärna och till vänster en gräddvit.

Julstjärnan finns i många färger och storlekar, allt från små till stora, flerbenta och uppstammade.
Fodrar ganska ofta bevattning, beroende på krukstorlek och innerluft, men ca 3 ggr per vecka. Vattnet måste vara rumstempererat!! Om den slokar får den köldchock på rotsystemet om man vattnar med kallt vattten. Sedan vill den inte lämna att stå i vatten, kolla om det finns överskottsvatten i ytterkrukan 30 min efter bevattningen och häll bort det isåfall.

Plantera med krukan på när du samplanterar med andra växter.
Julstjärnan har ett känsligt rotsystem. (Likaså orkideérna). Kom ihåg att vattna i krukan ifall du har planterat ner det med andra växter (i exempelvis vitmossa som ofta används till julplanteringarna), eftersom de inte kan ta upp vattnet från vitmossan i planteringen då krukan sitter på.

Julstjärnan ska packas varsamt men bra vid frakt.
Vid lägrer temperatur bör man ha in paketet i rumstemperatur 1-6h beroende på temperaturskillnaden innan paketet öppnas. Lämna inte julstjärnan i bilen när det är kallt!

Placeringsmässigt i hemmet är de väldigt känsliga för drag, både för varmt och kallt.
På Sunds odlas mörkgrönbladiga sorter som inte behöver kortdagsbehandlas. Odlingstemperaturen ligger på 18 grader under växtbelysning. Trivs bra om innetemperaturen ligger på 20 grader. De bleks i färg efter ett par veckor om rumstemperaturen är för hög.
Skydda julsträrnor för drag från fönster, dörrar, ugnar, spisar och värmeelement.
Placera inte växten så att den har direkt strålningsvärme från exempelvis den öppna spisen. Placera nåt mellan som skymmer/skyddar, man kan alltså enkelt skapa en bättre miljö.
Trivs inte på fönsterbrädet pga kyla/drag från fönstret strålning från värmeelement, ifall man har sådana placerade under.

Stearinljus utsöndrar betydligt mer ethylen än parafinljus. De försämrar hållbarheten betydligt på både julstjärnor och orkidéerna, samma gäller gröna eller kartiga äpplen.
Julgranen absorberar luftfukt till barren vilket gör att relativa fuktigheten sänks i rummet (tips när man lämnar sommarbost till hösten. lyft in ett par granar för  att minska fuktdkador över vintern) Utsöndrar även etiriska oljar som många växter inte gillar.

En av nyheterna bland julstjärnorna är en mörkrosa sort med vit kant som heter 'Luovu Hotpink'



2. Lökväxter
Amaryllis, hyacinter och tazetter/narcisser


Amaryllis kan man hitta både stora och små, men enkla och dubbla blommor. De finns i en rad olika färger och även flerfärgade (brokiga).

Sparsam bevattning, annars blir de allt för långa.
Exempelvis en amaryllis med två stänglar och många klockor behöver mer vatten, max 1 dl/gång ca 2 grr i veckan. Jämfört med en i knoppstadiet som kanske vattnas varannarn vecka. Drar sig mot ljuset, snurra på krukan lite nu som då.

Möjlighet att placera lökväxten svalar förlänger blomningstiden avsevärt.
Exempelvis nattetid kan man ställa dem kallt och lyfta fram den på dagen så att man får njuta av de vackra blommorna. Lökväxternas lägsta lagringstemperatur är ca 2-5 grader, varmare än 5 grader bromsar inte tillräckligt. Inte lika känslig för kyla vid transport. En utslagen lökväxt är känsligare för mekansisk fraktsakada än en knoppig, därför bör man packa dem varsamt så att inte klockorna bryts (ex amaryllis som har stora klockor).


3. Julrosen


En växt som trivs bättre i svalare förhållanden än i inomhusluft.
Vi har för varmt och torrt i våra hus. Bladbeskurna julrosor klarar sig bättre i rumsmiljö eftersom avdunstningen är mindre då den saknar blad. Så vill du ha en julros inne som håller bättre så ska du inte välja den med mest blad.

Köldgränsen för en julros ligger på minus 15 grader.
Men den gillar inte när temperaturen växlar fram och tillbaka mellan plus och minus. Behöver avhärdning ifall man sätter ut dem i kylan, eftersom de är drivna i växthus och förvarade inomhus vid försäljning.

Får vara fuktig men ej stående fukt.
Vattnar man för mycket ruttnar de. Ibland slokar de för att luften är för torrt för växten, men många tror att det är vatten de vill ha. Vattnar man då, så slokar den ännu mer. Det beror ofta på att den inte hinner suga upp vatten i rotsystemet i takt med avdunstningen. Då är det bättre att duscha/spraya den med vatten. Känslig för stillastående vatten, så häll bort överflödet.

Julrosor utan blad


4. Azalea


Trivs svalt och fuktigt.
Minimi temperatur när den är i blom ligger runt 2-5 grader. Azalean trivs bäst runt 14-15 grader. Riklig bevattning, exempelvis doppbevattning och låt rinna av, eller vattna och häll sedan bort överksottsvattnet efter ca 30 min.

Vattnas ungefär varannan dag beroende på blommängd och krukstorlek.
De är ofta planterade i ganska små krukor, även om växten kan ha ganska fin storlek. Rödlerskrukor kräver ca 20%  mer bevattning än växter som odlas i plastkrukor.


I svalare lägen:
Andra växter som gillar svalare och fuktigare lägen, är Skimmia, Vaktelbär och Ardisia.
Sköts i princip som julrosen, men inte lika köldtålig. Bra regel är att ju varmare plats destu mera ljus behöver växterna.

Ardisia

Vaktelbär

Röd Skimmia i en samplantering


 5. Bromelia & Gutzmani

Bromelia

Gutzmania

Vattnas ca 1 ggr per vecka (helst naturvatten).
Fylla på i bladrosetten tills det rinner ut lite i jorden. Regnvatten /smält snö, alltså naturvatten, innehåller mindre mineraler som kristalliseras i bladen. (gillas även av orkidéerna) Behöver inte vara varje gång man vattnar, men nu som då.

Vid packning häller man bort vattnet från bladrosetten i trädgårdshandeln, så fyll på den när den packas upp igen.

Väldigt lättskött!


6. Städsegröna barrväxter
Rumsgan, Ceder, Cypresser  m.fl


Ceder tål några minusgrader, i jämförelse med Rumsgranen som inte vill ha kallare än 10 grader. Cedern kan dessutom klara sig som mångårigväxt på en dragdfri inglasad plats.

Placera inte för mörkt, är inte ljusintensiva men klarar sig längre i bättre ljusförhållanden.
Gillar inte strålnings värme. Närmare våren kan de med fördel placeras ljust för att leva vidare. De håller alltså mycket längre än över julen.

Har man tillgång till fuktmätare är det enklare att hålla koll på vattenmängden.
Om fuktmätaren visat "moist" så ska den inte vattnas. Gillar inte att stå i vatten utan häll bort överskott ca 30 minuter efter varje bevattningstillfälle.


Cedern är känslig för stillastående vatten.
Den kommer oftast i en lucker/luftig jord som inte magasinerar vatten på samma sätt som vanlig växtjord.

Rumsgranen vattnas i snitt 1ggr/vecka.
Kommer det bruna fläckar på grenen/barren är det syrebrist i rotsystem (vattnat för mycket). Om toppenskotten blir bruna är det för torrt i luften, då kan man bra duscha över den med spraykanna.

Till vänster: Rumsgran. Till höger i krukor på golvet: Ceder

Cypressen används ofta i samplanteringar.
Mycket grönt för lite pengar, förmånliga och toleranta. Få växter reagerar mot cypressen.

En 'Teddybear' cypress klarar av mer stillastående vatten

7. Succulenter
echeveria, sanseveria, aloe m.fl

Echeveria
Ska ha betydligt mindre vatten än man kan tro.
Vid bevattning är det små mänger åt gången som gäller. 1 gång varannan vecka ger man ca 1 msk för en liten kruka (12cm kruka 2-3msk). Speciellt när det är mörkt under vintern så vill de ha mindre vatten.

Samplantering, undvik att vattna nära dem.
Echeveria är väldigt snygg i samplanteringar. Man behöver dock tänka på vilka växter den står tillsammans med. Är det en växt som vill ha bevattning oftare så kan man försöka sikta lite så att man inte vattnar nära echeverian, utan försöker hålla vattnet lite bort från den. Vattna absolut inte på dem, då riskerar man att bladen lossnar/gråmögel!


8. Ludisia
juvelorkidé



Juvelorkidé i samplantering


Juvelorkidén är mycket dekorativ med sina mörka och mönstrade blad.


Trivs i låga breda krukor och skålar.
En marklevande orkidé som inte behöver ha ljus på rötterna. Vattnas med kanna (behöver ej doppbevattnas), känslig för stående vatten. Under sommar vattnas den ca 1ggr/vecka, vintertid endast varannan vecka.

Placera ljust men ej i direkt sol.
De mörka bladen bränns av solen men är inte lika känslig för strålvärme som phalanopsis orkidéerna.

Vid omplantering kan man använda vitmossa, därför passar den också i samplantering utan sin kruka I vanliga fall behålls krukan på vid samplantering med orkidéer.


9. Cambrieorkidé 'Cherry Icsler'



En tegelröd orkidé som blir runt 40-50 cm hög.
Passar ypperligt för julen.

Sirligt växtsätt med speciella bladrosetter. Kan delas. Ifall man bara låter den växa så kan den efter ca 4-5 år vara i behov av en ca 2,5 liters kruka och kan ha upptill 15 blomstänglar.

Lättskött, behöver ej doppbevattnas, men ska ej stå i vatten.
Tål mycket ljus, även söderfönster sommartid.


10. Allergivänliga växter

Höstglöd & Vaktelbär
Höstglöd, Phalanopsis orkidén (den äkta som har hängande blad, ej trippelkorningar, kanarieorkidéer och cymbidium), Succulenter, Vaktelbär, Amaryllis (men ej för pollenallergiker om man inte plockar bort pollensäckarna)

Känsliga personer kan reagera på doftande växter som hyacinter, narcisser, barrväxter (cypresser, granar) och växter med vit växtsaft, som exempelvis julstjärna och fikus. Murgröna hör även till växter som kan framkalla irritation.

Plantering med Phalanopsis, echeveria och murgröna

Där var 10 grupper med växter som passar till jul. Finns nog fler växter än de jag nämnde, men vi kan ju inte räkna upp alla. Nu över till överraskningen...

Utlottning!
Sunds lottar ut en vacker julplantering värd 50€!


Vill du delta så gör du så här:

1. Skriv en kommentar med dina favoritblommor till julen. Du får gärna skriva om färg och stil mm också, eftersom det är intressant att läsa om traditioner, trender och de som går egna vägar.

2. Kommentaren ska underteckans med mailadress eller tydligt namn ifall jag vet vem du är.
Onåbara personer kommer automatiskt falla bort vid lottdragningen!

3. Tävlingen pågår mellan den 17.12 kl.9.00 till 19.12 kl.23.00.

4. Vinnaren dras och avslöjas den 20.12 kl.13 på bloggen, samt får ett privat mail.

5. Jag meddelar vinnarens namn till Sunds och sedan är det bara att åka dit och hämta upp den! Fråga i infon/floristön.

Lycka till!
Tack till Sunds Trädgård för den fina vinsten!



Tips för er runt Jakobstadsnejden:
Fredrik pratar om skötsel av julblommor på finska i
Jakobstads tv - JTVP (kanal 941) den 17.12 kl.19.30

/ Kitty 
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

11 kommentarer:

Anonym sa...

Mina favoritblommor till julen är först och främst Rumsgranen, en solklar favorit eftersom jag annars också älskar grönväxter. En julblomma som alltid finns hos oss på julen är nog Julstjärnan, en traditionell röd sådan är äkta jul för mig, alltid funnits på julen hemma hos mamma och mig. Sen har jag också andra favoriter som Echeveria, Cypresser, Skimmia, Julrosor + alla grönväxter man kan använda sig av i julplanteringar. Hyacinter doftar bara för ljuvligt men tyvärr är min man allergisk så den funkar inte hos oss.
/Eva-Lotta Wiik

Nina sa...

Min favorit är vit amaryllis.
I år har jag tyvärr inte hunnit köpa nån ännu, men förhoppningsvis blir det en före veckan är slut.
mimminina84@yahoo.se

Anonym sa...

Jag föredrar mest vita och mörkröda julblommor. Mina favoriter är julrosen och rumsgranen. Tyvärr kan vi inte ha doftande julblommor hos oss då min man inte klarar av dem. emmasofia.hjulfors@gmail.com

Camilla sa...

Julblommor hör nog till på julen och den rätta julstämmningen kommer nog när dofter av hyacint och gran sprider sig i huset. Jag gillar alla möjliga julblommor, men till favoriterna hör nog amaryllis. Tycker själv om att göra olika blomkorgar till julen och jag glädjer gärna nära och kära med fina blomsterarrangemang! /camillaa1@hotmail.com

Anonym sa...

Gillar traditionella julblommor..främst julstjärnan men även amaryllis är en favorit.
elinor.granholm@jakobstad.fi

Isabella sa...

Jag föredrar rött och grönt till julen och min favorit julblomma är röd julstjärna. Hyacinter gillar jag för doftens skull!
isabella.enlund@gmail.com

svenforsfuru@gmail.com sa...

Amaryllis, hyacint och julkaktus. Röda nejlikor.

sonja. ahlvik@hotmail.com sa...

En vit amaryllis e nog ett måste i advent, o.sen en mörkrödbukett av rosor o.nejlikor+eucaluptus hör julen till för mej... En kruka med flera hyacinter i hallen tycker jag oxå e så doftande o. Välkomnande ♥️

N sa...

Teknikstrul, hoppas jag inte kommenterar dubbelt nu... Min favorit är den stiliga amaryllisen, helst vit. Alltid lika spännande att se hur många knoppar och blommor man slutligen får. Men du tipsar om flera sorter jag aldrig testat, kanske borde? Nina.jungell@gmail.com

Bettys beundran sa...

Min favorit blomma till jul är hyacint, den ska vara vit och det ska vara många. Det får gärna vara som snittblomma något som man använt länge i vårat grannland Danmark. Såg för många, många år sedan hur man där trär upp själva blomman på en tråd som en fin girlang. Kan tyckas något märkligt men jag har gjort det när blomman nästan har gjort sitt.

Johanna sa...

Hyasinten är min favorit, det doftar så gott i köket när de blommar. Vit är min favorit, men ja tycker de doftar minst, så iår valde jag en riktigt mörk rosa.. /johanna.akerlund85@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen