söndag 24 juni 2012

Perenngallring och ohyra

Har nu tagit tag i problemet Daggkåpa! Gillar dem, men de SPRIDS! Vilken tur att en väninna som håller på att fixa trädgården vid deras nybygge också gillar dem. En påse full av daggkåpa i alla olika storlekar coming up A-S. :)

Här på denna före-efter bild ser man väldigt tydligt hur den spridit sig


Nu ser man även de små Hostor som nästan var inväxta förrut


På den nedre bilden finns två plantor av Hosta undulata 'Medievariegata' som jag glömt att fanns där emellan! När denna rabatt blev anlagd så var det rötter av olika  hostor och föståss daggkåpan som jag hade beställt från Viherpeukalot. Kunde inte tro att de skulle bli såhär stora! Hade en daggkåpa redan från tidigare, den stod på ett torrt soligt läge och var den ynkligaste jag nånsin sett! När detta blev anlagt så flyttade jag den dit. Nu är den enorm!


Sett från två olika håll


Nu är det midsommar och jag väntar nu på att midsommarrosen ska slå ut sina vackra vita blom! Men... hittade ohyra på dem för ett par dagar sedan...


Det var bladlusen och en till, som jag inte vet vad heter... När jag googlade runt nyss för att hitta namn på denna skadegörare så upptäckte jag något annat! Jag upptäckte idag att flera rosknoppar är avbrutna! Jag tänkte att det kommit av typ katter eller något... men på denna sidan hittade jag något som kanske är svaret på mysteriet... Jordgubbsviveln!


Kopierad text från Svenska rosensällskapets hemsida:

Jordgubbsviveln, syn hallonblomviveln

Viveln är en 2-3 mm lång skalbagge som är vanlig över hela landet där jordgubbar odlas. De övervintrande vivlarna uppsöker under vår och försommaren blomknoppar av jordgubbar, hallon och rosor. Honan lägger ett ägg inne i knoppen, därefter biter hon av blomskaftets kärlsträngar, varvid blomknoppen efter någon dag brukar trilla av och falla till marken. Larven fortsätter att utvecklas inne i den näringsrika knoppen.
Är det engångsblommande rosor kan i värsta fall blomningen utebli p g a viveln.

Bekämpning: Ett sätt att skydda enstaka plantor om man brukar ha stora angrepp kan vara att göra en nätbur av exempelvis odlingsväv, den behöver bara täcka rosen under rosens knoppstadium. När blomknopparna börja visa färg är vivelfaran över. Att samla in dem för hand kan vara svårt då de lätt släpper taget så snart man vidrör busken.

Har fått bladlöss lite här och där, så det blir nog att blanda  till en olja-såpa-vatten lösning å se ifall det skulle hjälpa... Men först ska jag fortsätta med det som jag började med tidigare idag, nämligen sten anläggning!

Kitty

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen