måndag 18 juni 2012

Fortsättningen på min Hosta-vandring...

För några dagar sedan så påbörjade jag en vandring genom min trädgård där ni får bekanta er med mina Hostor... Här kommer fortsättningen!

Ni som inte sett det tidigare inlägget eller vill blicka tillbaka så kan göra det här.

Okej. Då börjar vi!


På bilden ovan ser ni en grupp med tre olika Hosta. 'Francee' med vit kant och 'Aureomarginata' med gul kant. Sedan finns där också en till med gulkant som har mer grågrön ton på bladen. På lappen i krukan då jag köpte den så stod det 'Great Expectations', men som ni såg på fotot i det förra inlägget så stämmer det inte! Färgerna är omvända. Den är gul i mitten och med olika mörka gröna ut i kanten... (Måste kolla runt lite vilken det kan vara...)


Längre fram i samma blomrabatt hittas detta hörn med ännu flera varianter. Den första som är vit i mitten är 'Albomarginata' (kommer bättre bild lite längre ner), Därefter 'Hyacintina' som även finns förstorad här. Den är väldigt ljus och man ser starkt skillnad på de olika gröna brokigheterna längs kanten. Den sticker ut i mängden, Snygg! I bakgrunden till höger skymtar 'Golden Tiara' som är en liten Hosta med små, söta, gulbrokiga blad. (Bättre bild på den lite längre ner)


 Bilden ovan visar två varianter som jag gillar att ha nära varann. Även om de är olika så tycker jag att de matchar varann för deras blad har motsatta färger. Skillnaden syns mycket bättre längre in på sommaren då 'Gold Standard' får gulare blad, nu är de ännu så nyutslagna och gröna. Har man den mera skuggigt är den ganska grön, men är den i soligt läge så blir bladen ljusare! Detta är rakt mot söder och har gassande sol ända till ca 17-tiden skulle jag tro, så den har rätt gula blad.


Från vänster: Skymtande nere i hörnet finns 'Moerheim', högre upp 'Gold Standard', 'Frances Williams' och 'Albopicta' som ni även ser på följande bild.


 Även denna har en ljusgrön mitt, men blir mera gulaktig om den står soligt. Älskar dessa snygga blad som lyser upp i blomrabatten! Denna fanns också i det första inlägget (länk i början) men här är den mer utslagen.


Här har vi då 'Moerheim' som skymtade på bilden ovan nyss. Den har en grågrön ton i bladen med ljusgrön/gul brokigt i kanten, men brokigheten kan även avvika en bit in i bladet som ni ser ovan.  


Här är nu då 'Golden Tiara' som jag pratade om här innan. Denna är snygg i blomrabatten och en bra utfyllnadsväxt som inte blir så hög. Den som jag har tycks trivas, för den breder ut sig och blir större för varje år! Jag har delat den flera gånger så att jag nu har flera plantor och några plantor har jag gett bort till bekanta.


Bilder på samplanterad 'Golden Tiara'

Här är en liten översikt så att ni får se dem på längre avstånd.

1. Frances Williams    2. Sum and Substans (tror jag)    3. Whirlwind    4. Golden Tiara    5. Robert Frost


'Frances Williams' Blir stor och har lite blågrön ton i bladen. Har flera av dessa och beroende på hur mycket sol den får så ser man förändringar i bladens färg. Men så är det nog på de flesta Hostor.


'Whirlwind' tycks vara väldigt liten till storleken, ungefär som 'golden Tiara'... Beställde denna (5st i paketet) från Viherpeukalot för ca 2-3 år sedan, trodde att den skulle vara större... Men den har vackra blad!


Här är en bild på en till 'Hyacinthina'. Den här blev planterad innan jag skaffade mig Rodgersian.. och nu är den aningen undangömd. På andra sidan finns två till som nu är under den gigantiska Rodgersian!


Denna fanns också med på foto tidigare där den var på hörnet i min blomrabatt som står mot söder intill vår uppfart. Här är den bakom den stora stenen som synts på flera bilder. Den är rätt vit i stjälkarna och får snygga grönbrokiga blad som på något vis skruvar sig!


Dessa små hostor var också med i samma beställning som 'Whirlwind' (som man kan skymta långt i bakgrunden). Den heter 'White Feather'. Namnet ger en ganska bra beskrivning på dess utseende, bladen ser ut som vita fjädrar. Även denna var lite mindre än jag trodde att den skulle vara, men den är en annorlunda variant som är rolig att ha!

Denna växer intill daggkåpan... som har den spritt sig lite, så nu innan jag hunnit reda upp där så får de trängas lite!


Nu är jag lite osäker på namnet till denna, 'Wide Brim' tror jag ändå bestämt att den heter. Lappen har farit sin egen väg, men borde ha foto-dokumenterat nånstans bland gamla trädgårdsbilder. Den har snygga blad som har en ljus bred brokig kant.
 Tror att jag köpte den typ 2006, Men den har haft rätt tufft där den står, så även om  plantan starkt kommer upp så har den inte direkt blivit större...

Det blev en hel del det här! Och jag måste erkänna... jag har fler sorter ännu.... kanske jag senare lägger upp en sista fortsättning, men det är nog bara några få kvar. Vill ni se mer? Finns det andra än jag som är tokkkär i Hostor?

Kitty

2 kommentarer:

Sandra, i sagarden sa...

Jag har tyckt om hostor ända sedan vi gick den där första rundan i skolan den där första veckan på ettan... :) Nu har jag ju bara en sort, men jag skulle gärna ha flera olika längs med en stenmur på bakgården (där det för tillfället växer allt möjligt annat (ogräs).

Drömgården sa...

Kanske du fick nåt tips här nu då på sorter du gillar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen