söndag 17 april 2016

Trädgådsjobb - njutning & terapi

Känner mig ganska nöjd att jobba denna söndag. Hade fredag och lördg ledigt denna vecka, och det hände massor i trädgården. Alla rabatter är inte riktigt klara och ett äppelträd ska ännu beskäras högre i toppen, dit jag inte nådde upp. att man kan må så bra av att vara ute?!! Terapi, men gratis!

 I övrigt har jag ganska långt klart på bakgården iallafall. Buskar och träd har fått sig ett varv med sekatören och gräset är räffsat och bortfört. En del av löv/gräshögarna använde jag, men vi kommer till det längre ner...Astrakan storklar (planterat 2007, och gav sin första skörd förra året) har en ympkvist av Suislepp som ympades in samma år som det planterades. När jag beskar trädet ympade jag in två grenar till med sorten Suislepp. Den sorten har gett ett par äppel i 3-4 år redan, betydligt tidigare än moderträdet. Nu önskar jag att vi inte har några köldknäppar, för egentligen är det aningen tidigt att ympa på friland så här långt norrut. Förra våren ympade jag även in sorten Gallen på samma träd.


Varje vår klipper jag in 2/3 av Aronians tillväxt för att få en rund och tät krona.


Köksträdgården hann jag aldrig rensa ur på hösten, så allt oskördat ligger vissnade i lådorna.
Två av lådorna fick stå som övervintringsplats för en del perenner. Jorden var ännu frusen där efter att vi hade två köldnätter (därav det extra täcket på lådan med vintersådden), men jag fick krukorna upplirkade. Lämnade kvar de perenner som var jordslagna utan kruka.Lite fisck jag vänt om jorden i lådorna på lördag, men det var rätt mycket "iskakor" där ännu. Men de är iallafall urrensade och kryddväxterna nerklippta.
I tunnan har jag testat att göra en "varmbänk". Jag har varvat färsk hästdynga med det torra gräset och löven som krattades ihop från gården. man brukar använda halm, men jag tog vad jag hade. Hällde på varmt vatten för att start processen. Det är nog varmt där, men jag har inte fått ut termometern ännu, så jag vet inte hur varmt.

Nu ska jag åka iväg till jobbet. Mer från trädgården ser ni redan imorgon!

Kitty
bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar Bloggtopplistan för Finlandssvenska bloggar - Bloggar.fi

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Kan man redan beskära äppelträd å klippa ner rosbuskar? �� mina träd e 2 år...

lavendia sa...

Så välordnat. Men det syns att det är senare än här. Vad kul att ympa in nya sorter, som du gjort. / Britt

Drömgården sa...

Det går jättebra att beskära Äppelträden ända tills björken får mössöron. Efter det börjar man beskär rosorna.
/Kitty

Malin sa...

Har tänkt testa ympa på ett av våra äppelträd i år också för första gången, men
har inte vågat än så kallt som det varit.
Kanske prövar jag nu snart om du redan gjort det!:)
Men någon värme utlovas inte ännu hit, tyvärr!
Är det risk för att ympkvistarna kan frysa?

Drömgården sa...

Ymparna är väldigt känsliga för frost, så det är nog bra att vänta till månadsskiftet, för att vara på den säkrare sidan. Jag kunde bara inte hålla mig längre, men resten av ymparna jag tänkt göra väntar jag lite med ännu.
/Kitty

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Så härligt att se att du är på gång nu. Jag led lite med dig när jag såg för ett tag sedan att du ännu hade snö och jag hade redan rensat min rabatter.. Vi har verkligen ett avlångt land :)
Hoppas att du fick en bra dag på jobbet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Finlandssvenska bloggtoppen